Ердоган: Мълчанието на международната общност за случващото се в Газа е срам за човечеството

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обсъди в телефонен разговор с папа Франциск израелско-палестинския конфликт, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер. Пред папата Ердоган е заявил, че израелските атаки срещу Газа са прераснали в масово избиване на цивилни и фактът, че международната общност си затваря очите за случващото се, е срамно за човечеството. По думите му, всички държави трябва да надигнат глас срещу тези, които предизвикват тази човешка трагедия.

Пред папата Ердоган е заявил още, че трайният мир в региона, в който са концентрирани свещените места на трите монотеистични религии, ще бъде възможен само чрез създаването на независима, суверенна и географски интегрирана палестинска държава в границите от 1967 г. със столица Източен Йерусалим, каквото е и общото решение на ООН от десетилетия. Ердоган е откроил също така и големите усилия, които Турция полага за доставянето на хуманитарна и медицинска помощ в Газа. Според него всички трябва активно да подкрепят тези усилия, за да се гарантира непрекъснатата доставка на помощ за невинните граждани.

„Ние личен проблем с държавата Израел нямаме. Проблемът ни е, че спрямо палестинското население на нейна територия тя действа не като държава, а като терористична организация. В момента срещу затвореното население в Газа Израел извършва едно от най-бруталните нападения в историята. Половината от загиналите са деца, а другата половина са техните майки и възрастните членове на семейството. Дори само това е достатъчно, за да покаже, че това е диващина“, заяви вчера Ердоган, след като по-рано през деня обяви, че отменя всички планирани пътувания на турски официални лица до еврейската държава, предаде ТАСС.

Източник: БТА, ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Те така си мълчаха и когато турците клаха 500 г. българските християни, дори британоварварите ви насърчаваха да ни изколите всички.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *