Гутериш: Военната операция на Израел донесе разруха и уби мирни жители в безпрецедентен мащаб

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди Израел за убийството на десетки хиляди мирни палестински жители в Газа и заяви, че е престъпление Израел да не позволява на палестинският народ да създаде своя държава, предаде Ройтерс. „Военната операция на Израел донесе разруха и уби мирни жители в безпрецедентен мащаб по време на мандата ми като генерален секретар“, каза Гутериш в началото на срещата Г-77 (в която членуват 134 необвързани държави) и Китай в столицата на Уганда Кампала. „Това е сърцераздирателно и напълно неприемливо. По същество е престъпление. Близкият изток е огнище и трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим разрастването на конфликта“.

Израел започна офанзивата си в Газа след нападение на военното крило на управляващата Газа партия „Хамас“ на 7 октомври, при което по данни на Израел са убити над 1200 души (повече от половината – израелски войници), а 240 бяха взети за заложници. 

По време на последвалата в отговор военна операция на Израел ЦАХАЛ уби повече от 25 хил. мирни палестински жители, сочат данни от днес на министерството на здравеопазването в ивицата, а по-голямата част от 2,3 милионното население в анклава е вътрешно разселено.

Гутериш добави, че отказът на Израел да приеме решение за две държави за израелци и палестинци е абсолютно неприемливо, като заяви, че отричането на правото на палестинците да основат своя държава „безкрайно ще удължава конфликта, който се превръща в голяма заплаха за мира и сигурността в света“.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази вчера несъгласието си с президента на САЩ Джо Байдън, който се обяви за основаването на палестинска държава след края на войната срещу „Хамас“. Канцеларията на Нетаняху „повтори, че след унищожаването на „Хамас“ Израел възнамерява да поеме контрола над Газа, за да гарантира, че Газа вече няма да е източник на заплахи за Израел – изискване, което е в разрез с палестинския суверенитет“.

Гутериш бе в Кампала, за да вземе участие в срещата на върха на Г-77 + Китай и Движението на необвързаните държави. Лидери и високопоставени представители на три четвърти от страните по света, сред които Южна Африка, Иран, Китай, Турция, Куба, Индия, Виетнам и др., присъстваха на срещата. 

Г-77 + Китай е група от 134 развиващи се страни, която защитава интересите на страните от глобалния юг. Документът, публикуван снощи в края на срещата на Движението на необвързаните държави, осъди „незаконната израелска военна агресия в ивицата Газа, безразборните убийства на палестинци, разрушаването на граждански обекти и принудителното разселване на палестинското население“ и призова за незабавно прекратяване на бойните действия в ивицата. 

20 хил. души участваха в митинг в Брюксел днес с настояване за прекратяване на огъня в Газа и за санкции срещу Израел, съобщиха местни медии. Проявата бе организирана от представители на гражданското общество.

В събитието се включиха протестиращи от асоциацията за белгийско-палестинско приятелство, два от белгийските национални синдиката, Християнското работническо движение. В подкрепа на палестинците в Газа се включиха и представители на местни еврейски организации, които настояха да се прави разлика между евреите по света и ционистката политика на Израел.

Протестиращите очакват Белгия, като председател на Съвета на ЕС до юли, да предложи да бъдат въведени икономически и дипломатически санкции срещу Израел. Те призовават белгийските власти да подкрепят съдебно-наказателни действия срещу Израел.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *