Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

Руски съд разпореди изземването на средства на JPMorgan Chase в Русия на обща стойност 439,5 милиона долара седмица, след като руската банка VTB започна съдебни действия срещу най-голямата американска банка, за да възстанови парите си, блокирани в чужбина под режима на санкции на Вашингтон.

Този ход на Русия подчертава някои от негативните последици, които западните компании изпитват от наказателните мерки срещу Москва, коментира „Файненшъл Таймс“. Това също е още едно доказателство за трудностите, които западните кредитори срещат, когато се опитват да изпълнят ангажиментите си да затворят своите операции в Русия след февруари 2022 г.

Заповедта за изземване, публикувана в руския съдебен регистър в сряда, е насочена към средства в сметките на JPMorgan и акции в руските му филиали, според решението, издадено от арбитражния съд в Санкт Петербург. Активите бяха замразени от властите в резултат на западните санкции.

Спорът се съсредоточава около 439 милиона долара средства, които VTB държа в сметка на JPMorgan в САЩ. Когато Вашингтон наложи санкции на руската банка, JPMorgan трябваше да премести средствата в отделна ескроу сметка. Според режима на санкции на САЩ нито VTB, нито JPMorgan имат достъп до средствата. В отговор VTB миналата седмица заведе дело срещу базираната в Ню Йорк финансова група, за да поиска руските власти да замразят еквивалентната сума в Русия, предупреждавайки, че JPMorgan се стреми да напусне Русия и ще откаже да плати каквато и да е компенсация.

На следващия ден JPMorgan заведе собствено дело срещу руския кредитор в американски съд, за да предотврати изземване на неговите активи, като се аргументира, че няма начин да си върне блокираните американски средства на VTB, за да компенсира собствените си потенциални загуби от руския иск. JPMorgan и VTB отказаха да коментират решението.

Когато JPMorgan и Goldman Sachs обявиха намерението си да затворят бизнеса си в Русия, експертите предупредиха, че всяко излизане може да отнеме повече от година. Други западни банки, включително Citigroup, италианската UniCredit и австрийската Raiffeisen Bank International, все още работят в Русия. След указ, издаден през 2022 г., напускането на Русия изисква зелена светлина от самия президент Владимир Путин. Седем банки – от 45, работещи тогава в страната – са получили одобрение от президента, включително Mercedes-Benz Bank, Ikano, J&T и Intesa.

В началото на 2022 г. Русия също забрани на акционерите от „недружелюбни страни“, включително САЩ, да изтеглят дивидентите си. Миналото лято руски съд замрази активи на стойност около 36 милиона долара, собственост на Goldman, след дело на държавната банка „Откритие“. Няколко месеца по-късно съдът постанови, че инвестиционната банка на Wall Street трябва да плати средствата на „Откритие“.

През март 2023 г. друг руски съд конфискува активи на Volkswagen в Русия на стойност 204 милиона долара в очакване на дело, заведено от бившия партньор на автомобилопроизводителя Gaz Group, собственост на засегнатия от санкциите олигарх Олег Дерипаска. По-късно активите бяха размразени, тъй като VW получи разрешение от руските власти да продаде руския си бизнес на Avilon, един от най-големите търговци на автомобили в Русия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *