Ето кои са храните, най-богати на полезните пробиотици

Знаете ли, че другото име на все по-популярните напоследък пробиотици е живи микробни хранителни добавки? Ако се чудите на какво се дължат всички техни полезности, веднага ще ви разкрием. Те спомагат за постигането на вътрешен микробен баланс в тялото, а най-хубавото е, че можем да си ги набавим съвсем естествено, просто консумирайки конкретни храни. Вижте кои са те:

Кисело мляко

Безспорно това е продуктът, който съдържа най-голямо количество пробиотици. Както знаем, в него е налична бактерията лактобацилус, която, заедно с бифидобактериите, които също са част от млечния продукт, е много полезна за организма.

Кисело зеле

Изглежда, че най-богатите на пробиотици храни са кисели, поне ако съдим по първите два продукта. В традиционното за българите кисело зеле се съдържат полезните бактерии лактобацилус, педиококус и леуконосток. Съветваме ви обаче да си хапвате домашно приготвено кисело зеле, тъй като в него със сигурност са запазени всички полезни бактерии, докато при купешките е много вероятно те да са унищожени при преработката.

Меко сирене

Ето още един млечен продукт, от който моете да си набавяте пробиотици. Някои от най-издръжливите полезни бактерии се съдържат именно в този вид сирена, като гауда например е един от тях. Друго полезно свойство на тези храни е, че оказват благоприятно въздействие и върху имунната система.

Кисели краставички

Така като гледаме, полезни бактерии можем да търсим основно в млечни и кисели продукти. Вкусните краставички, които обожаваме да си хапваме, заедно с ракийката или пък да ги слагаме в руло Стефани и Руска салата, са чудесен източник на полезните за организма пробиотици. Не всички краставички обаче са богати на важните за тялото бактерии. Ако купувате кисели краставички от магазина, внимателно прочетете етикета, като внимавате да са естествено ферментирали и приготвени с оцет и морска сол. Всъщност друга любима българска зимнина ще ви свърши същата работа, стига да е направена също с морска сол. Става въпрос, разбира се, за любимата ни туршия.

И това съвсем не е всичко. Ако искате да си набавяте пробиотици по естествен начин, задължително добавете в менюто си още няколко продукта, които са както много вкусни, така и полезни. Такива са бананите и ябълките, овесените ядки, медът, аспержите, бобовите култури, кленовият сироп и за голяма наша изненада дори виното.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *