Валентин Вацев: САЩ ще се Изтеглят от Източна Европа и Балканите! В замяна Искат от Русия…

7

Воден от желанието да се престарае, българският управленски политически елит (който по дефиниция за колонията България е и евроатлантически, инак не биха го допуснали до властта) скочи и заяви разплакан, че никой не може да отнеме на българския народ смисълът на неговия живот – а именно НАТО. Различни изходи са възможни от преговорите, които се водят в момента не между Москва и София, а между Москва и Вашингтон – възможно най-високото равнище на преговорен процес в света. Един от възможните изходи към този етап от тези преговори е САЩ да напуснат Източна Европа и Балканите, като в замяна на това Русия се откаже да сключи военно-политически договор с Китай.

Ултиматумът на Москва САЩ да изтеглят своите техника и въоръжения от цяла Източна Европа и Балканите бе формулирано в проекта за договор от 17 декември 2021 г. В същото време обаче твърденията и тълкуванията на местни и западни евроатлантически ястреби, че Москва искала България да напусне НАТО заедно с Румъния, е израз на дълбоко неразбиране от същите на същината на процеса. Изведнъж и в един и същи ден и час българските нотабили от президента до Карадайъ решиха да скочат като ужилени и да се надвикват на тема „България е суверенна страна, ние сами ще си решаваме дали да сме в НАТО“.

Уважаеми дами и господа евроатлантици по назначение и дежурство, никой не е предлагал и не настоява България да напуска НАТО. Според Сергей Лавров България, Румъния и всички останали страни, които са влезли в НАТО след 1997 г. могат да си останат членки на Алианса, с условието от териториите им да се изметат американските въоръжени сили. Повтарям – не НАТОвските, а американските. Става дума за диалог между Москва и Вашингтон. А на София никой нищо не е предлагал. Тя не е страна от този спор между две велики сили. И това трябваше да стане ясно още от вечерта на 17 декември, когато се случи нещо много важно.

Тогава започна новата геополитическа епоха на света, включително на Източна Европа и на Балканите. Първо, Русия публикува проект за договор, което абсолютно не е прието в дипломатическите кръгове. И първият въпрос, който наблюдателите трябваше да си зададат бе защо Русия публикува все още неприет проект? Това бе израз на волята на Москва да разговарят със САЩ, а не с НАТО.

Аз разбирам защо, воден от желанието да се престарае, българският политически елит (по дефиниция колониален и евроатлантически) скочи и заяви разплакан, че никой не може да отнеме на българския народ смисълът на неговия живот – а именно НАТО. Различни изходи са възможни от преговорите, които се водят в момента не между Москва и София, а между Москва и Вашингтон – възможно най-високото равнище на преговорен процес в света. Един от възможните изходи към този етап от тези преговори е САЩ да напуснат Източна Европа и Балканите, като в замяна на това Русия се откаже да сключи военно-политически договор с Китай.

Между Русия и Китай действа реална договореност за военнополитическо съдействие, но договор между двете суперсили още не е подписан и не е ратифициран. Договореността се дължи на думата на Си Дзинпин и Владимир Путин, които са много близки приятели и в частния живот. Тази договореност предполага, ако Китай започне да решава тайванския въпрос, Русия да не пречи, а да помага. И съответно, ако Русия започне да решава украйнския въпрос, Китай да не пречи, а да помага. Тази военнополитическа договореност се очаква да бъде заверена с писмен договор. На 4 февруари Путин ще бъде в Пекин на откриването на Зимните олимпийски игри и там окончателно ще се разберат със Си Дзинпин да се подписва ли договор военно-икономически договор между китай и русия или двете държави да продължат да работят в синхрон, но на нивото на лична договореност между първите ръководители на двете страни, както досега.

Във Вашингтон, разбира се, знаят това. Срещата между Си и Владимир Владимирович е обявена отпреди 3 месеца и тъкмо тя е главната грижа на янките. И напълно е възможно на сегашните преговори между САЩ и Русия, янките да спазарят военното си оттегляне от Източна Европа и Балканите срещу това Путин да се съгласи да не ратифицира договора с Китай. Което означава да Русия да стои настрана при бъдещия конфликт между САЩ и основният им икономически конкурент Китай. Такава размяна е възможна и във Вашингтон много активно я обсъждат. Всъщност главният проблем на американците не е кога и дали Путин ще нахлуе в Украйна, а какво ще правят с Русия и Китай, ако сключат договор за военнополитическа подкрепа. Ако това стане, светът ще се върна в епохата преди Кисинджър. Епохата на Кисинджър започва през 1979 г., когато той успява да сключи изгоден икономически договор с Китай и да разбие руско-китайските отношения. С което отслаби СССР. Ако Путин и Си Дзинпин успеят с ратификацията на договора за военнополитическа подкрепа, американците няма да имат враг Китай, чийто икономически възход убива западния свят, а насреща им ще застане Китай плюс ядрена и суровинна Русия. И за да не стане това, Вашингтон е готов да си плати с изтеглянето на всички американски войски от Източна Европа и Балканите. И повярвайте ми скъпи родни евроатлантици, тогава няма да има никакво значение колко ще плаче Соломон Паси.

Американските медии успяха да наложат по света разбирането, че Путин ще нахълта в Украйна. В Москва обаче основният проблем е съвсем друг – кога Зеленски, който абсолютно не желае да воюва, ще бъде принуден да издаде заповед украйнските войски да нахълтат в Донецк и Луганск.

В петък следобед комунистическата фракция в руската Дума излезе с предложение Президентът да признае Донецката и Луганска народни републики като независими държави. Председателят на Думата поздрави комунистическата фракция и ги увери, че тяхното предложение ще бъде разгледано приоритетно. Ясно е като бял ден, че Русия ще признае и легитимира двете донбаски републики. Но западния свят предпочете да не забележи това.

Това, което обективно се случва в Москва е следното – ако са налице необходимите предпоставки, предстои Русия да признае Донецк и Луганск като независими държавни образувания. След което може да се окаже, че са сключили договор с Москва за военно-политическо съдействие. Напълно е възможно руските войски, които сега са на руско-украинската граница да влязат по силата на междудържавния договор за военнополитическа подкрепа на територията на новопризнатите независими републики Донецк и Луганск. Аз подозирам, че точно този вариант имаше предвид президента Байдън, когато каза, че „нашите реакции спрямо Русия ще бъдат различни в зависимост от това дали Русия ще нахлуе напълно в Украйна или ще направи частично нарушение“. Байдън бе критикуван отвсякъде за това, че не си мери приказките и не внимава какво говори. Всъщност, той вече е бил информиран за възможността руските войски да влязат на територията на Донецк и Луганск, като се има предвид, че те вече ще са две независими държави. И тогава няма да има обвинения за нарушаване на международно призната държавна граница на Украйна.

В Русия станаха изключително важни, даже съдбовни неща. Там през 2007 г. започна един процес с Мюнхенската реч на Путин и продължи с руско-грузинската война през следващата 2008 г. Същият този процес завърши на 17 декември 2021 г., когато официално от руската военнополитическа администрация бяха отстранени привържениците на идеята Русия да гледа на НАТО като на партньор. НАТО вече е потенциален противник на Руската федерация и за това се говори официално.

През 2007-2008 г., когато започна този процес, в руската военнодържавна администрация се намираха привърженици на комитета „Русия-НАТО“, които вярваха, че колкото повече бивши социалистически страни влязат в НАТО, толкова по-добре ще е за Русия. Все още имаше руски неолиберални кръгове, които смятаха, че страната им може да се интегрира в ЕС и НАТО. През 2004 г. същите хора, не само че не бяха „против“, а бяха „за“ влизането на България в НАТО. Елцин беше категоричен, че България трябва да стане член на НАТО. И когато това стана, в Москва не скриха своето задоволство. Путин пренесе част от Елциновата инерция през първите 3-4 години на своя първи мандат. Истинската промяна настъпи през 2007 г., когато здравите сили сред руския елит осъзнаха категорично, че ролята на Русия в западните планове е да бъде „сготвена и изконсумирана“. Путин се озъби на НАТО и на Америка в Мюнхен.

Хората виждат, че Путин е президент и си викат, че властта е същата. Нищо подобно. В Русия се смени управленската върхушка и това е радикална, съществена промяна. Skandalno.net

Валентин Вацев

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

7 КОМЕНТАРИ

 1. ДА БРЕБЪДЕ ВЕЛИКА ГОРДА ПРАВОСЛАВНА СВЯТА НЕПОБЕДИМА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС БРАТУШКИ ОБИЧАМЕ ВИ И НИКОГА СЪС НИКОГО НЯМА ДА ВИ ЗАМЕНИМ РОДНИ БРАТЯ ПО КРЪВ ВЯРА И ДУХ СВЕТОВНИ МИРОТВОРЦИ

 2. Вацев, Вацев … от космоса се вижда твоята продажна душичка, лакей Путински и предател на България!
  Твоите размисли са от калибъра на дядките пред блока дето плякат карти и пищят ракоия цял ден.

  „Владимир Владимирович …“ Има по-унизителен начин, по който да си разкриеш раболепието към Пътин, бе, мастия продажна?

  • Намирам коментара ви за отвратителен. Лишен от всякаква логична мисъл и анализ. Целта ви е да наплюете автора. Направил сте го по жалък и смешно невъзпитан начин. Това поръчка ли е? Върнете парите. Постигнахте обратен ефект.

  • Безкрайно нелепо „другарю“ „анти“-комунист!!! Защо смятате, че така както вие сте верни на САЩ, по същия начин несъгласните със САЩ са верни на Русия!?! :)))) Няма такова нещо! Освен това като си знаете колко продажни сте такива като тебе и как консумирате тази си продажност, няма нищо учудващо че изпадате в луда погнуса към хората, които за вас са от „противниковия лагер“. Така че кажи си думичката „комунист“, така както такива като тебе си я „разбирате“, с цялата си нагнетеност отвътре и погледни в огледалото! :))) Такъв резонанс ще се получи, че огледалото ще се пропука! :))))) Винаги такива като тебе сте се възползвали от слаби и неуредени общества, от всяка форма на уязвимост, винаги подлоги на силния на деня, и винаги по правилото „по-католик от папата“, независимо дали сте еничари по време на турско иго, дали сте фашисти по времето на Хитлер, дали се престаравате след 1944-та за да покажете лоялност пред очертаващата се нова власт, или сте на опашката за грантове и евросредства, срещу доразмазване на българската държава и българския народ, дали избивате с пушки през 1945, или избивате в болници покрай клинична пътека 104 през 2020-21, или пък със спринцовки през 2021-202.. Вие всичко това сте едно и също – ДУШМАНИ!
   …И не забравяйте, че вашето „Велико“ време настана СЪЩО БЛАГОДАРЕНИЕ НА Русия, благодарение на онези, същите паразити като вас, на които се дължи последвалото срутище Русия, над което същевременно се присмивате. Ако в СССР бяха казали НЕ на Перестройката, днес още щяхте да доносничите за вицове срещу властта! ;)) Но днес „Синьото“ е новото „Червено“ (както, без да осъзнават провиждат в „Уоли“ на Pixar). Вие проправяте пътя и слугувате на новия МЕГА-тоталитаризъм, който идва от Запад, за който „демокрацията“ беше подвеждащо наименование на процес за преконвертиране на източните народи в безмозъчна консуматорска паплач, която доброволно да се самонатика в траншеите на новото кастово разделение, срещу съответния порцион телесен килипир!
   Западът, по който блянувате е смазан и унищожен от същите, които разглобиха СССР, просто фази на една и съща световна трансформация. Но вашият ментален свръхдефицит, характерен за всички нагаждачи, върти опашки, тоталитарни подлоги ви пречи да го осъзнаете.
   И престанете да гоните и атакувате интелигенцията, която се опитва безплатно на всичкото отгоре, да ви вади от дълбокото опиянение на колониалната слугинажна комплексарщина и ви дава шанс да започнете да разсъждавате!
   България-Украйна-Русия… сме братски народи, неоспорим факт, така както въздуха и водата, и който бърка в здравето на всеки, на който смисъла на живота му се определя основно върху принципа „Разделяй и владей“, дори и ако да се появява от време на време сред някой от тези народи. Проблемът при тези народи е, че винаги са били благоприятна среда за поява и разпространение на шизоидна братоомраза и автогеноцид – смъртоносната уязвимост, използвана като основно супер-ефективно оръжие в ръцете на всеки недоброжелател на какъвто и да било Източен Православен блок на братска взаимопомощ и сътрудничество, стабилност, мир и градивно бъдеще.
   Така че естеството на братска единосъщност на нашите народи направо допълнително се бетонира и от такива като вас, деструктори и национални разграбители и предатели на всичко от златни находища до жени и деца, такива ви има както в България, така и в Русия, в изобилие. Брутална шизофрения е да мразиш Русия, защото е заприличала на нещо нелицеприятно, за което са допринесли такива като тебе и със същите подбуди! :)))

  • Махай се от тука бе,трол гнусен !!! Това не е Дир.бг или Факти.бг… Интелекта и ерудицията на доцент Васев е на милиарди светлинни години над твоята!!! След 30 години ционистко облъчване и англо-саксонски геноцид в България – само 18 % сте русофобите … Като не ви харесва-дисагите,парахода и (ако ти дадат виза) заминавай за Америка !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Живея в Англия, Един ден се заговорих с колега – Англичанин. Когато стана дума за америка, той се изсмя и ми каза:
  Shit! Какво уважение трябва да имам към държава, която е по – млада от къщата на баба ми.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *