България Умира до 3 години! Шокиращи данни разтърсиха страната! Виж Тук:

Националната здравно-осигурителна каса е на червено с 400 млн. лева!

Тези данни изнесоха от Българския лекарски съюз. НЗОК е с близо половин милиард дефицит и не е изплатила надлимитната дейност на болниците, натрупани през последните 13 месеца. И продължава скоростно да затъва.

Още от 2015 година се влачи друг дълг от 52 милиона лева, който също лежи на плещите на болниците. Извън неразплатените сметки около 215 млн. лв. касата дължи на чуждестранни здравноосигурителни фондове, тоест на болници в чужбина, където са се лекували българи с различни диагнози. Някои са били на екскурзия и са се разболели, други са се изхитрили като са отишли нарочно, уж на екскурзия в чужбина, но всъщност с цел – лечение… и после са поискали да им бъде платено, понеже се осигуряват в България. В колко процента от случаите това е станало нарочно и дали е проверен всеки отделен случай, не е ясно. Но дължимата сума е огромна.

И тя, общо с родните дългове, е 400 милиона лева, без лихвите. Те пък се трупат месец след месец и сумата продължава да набъбва.

А касата върви към фалит. Само че никой не го признава. За да не се стряскаме. Истината е, че ако тази тенденция продължи, след 3 години здравната система на България рухва!

От една страна у нас хората, които плащат здравни вноски са само половината от населението. От такива налози са освободени децата, учениците, студентите, пенсионерите, инвалидите. Има и близо 1 милион души, които работят (на черно) но са се самоосвободили и не дават никакви пари никъде. Всеки е наясно за коя група говорим! Тя си знае само правата, но не и задълженията. Ако откажат да ги лекуват, теглят един бой на лекарите и готово. Други пък, за да не плащат, бягат от болниците с незараснали операции и с конците в тях. Или пък близките обещават, че ще платят, но после измъкват излекувания болник от задния вход.

Така в болниците ни се лекуват безплатно роми, мигранти, безработни, които имат коли, с които да катастрофират, но нямат за осигуровки… и всякакви тарикати, опитващи се да заобиколят системата. Лекарите са длъжни да им окажат първа помощ, но после няма как да ги овардят с полиция, за да не избягат, преди да си платят.

Оказва се, че всеки работещ българин осигурява здравно поне още един, ако не и двама. И всички пари за лечение на болните, до стотинка, излизат от джоба на работещите.

При актуализация на бюджета, държавата дава пари на Касата, а те отново излизат от нашия джоб. Много работодатели пък дават пари на ръка на наетите бачкатори и си спестяват задълженията към бюджета. Иди доказвай бай Иван и бай Хасан, които се трудят рамо до рамо на строежите, осигурени ли са. Всъщност това става ясно само ако на един от двама им се завие свят и падне от скелето…

Но това е само едната страна на медала.

Другата е в самите болници. Леглата са заети до дупка и в държавните, и в частните… И всички те цицат Касата като за последно. Пациенти лежат ненужно дълго време по измислени клинични пътеки с измислени заболявания, а парите капят след тях. Само два примера: Доскоро ангиграфия и цистоскопия се правеха амбулаторно. Извършва се манипулацията и си отиваш. Сега това става в пакет с тридневен престой в болницата. Първия ден подготвят пациента. На втория му правят изследването. На третия му го разчитат и го изписват. А той после чете с изненада в листа при изписването какви процедури са му правени и колко лекарства е изпил… при положение, че не са му дали и едно хапче. Същото е и с безкръвните операции от хемороиди. Преди пациентът си отиваше след десетминутната интервенция, а сега лежи за наблюдение цели четири дни!

Правят се ненужни манипулации, изписват се лекарства, които не се дават на пациентите, пишат се на книга дори операции, които не са извършени и всеки прибира пари колкото и както свари.

В същото време талоните за преглед на наистина болните са намалени и орязани до минимум. За профилактика почти ги няма. Джипитата свиват рамене и се опитват да се правят на факири. Не смеят да изпратят пациента на специалист, защото от касата ще ги глобят. Хората дават и последната си стотинка, за да ги прегледа някой от все по-намаляващите у нас компетентни и опитни лекари и да си направят кръвни изследвания, защото и за това талони липсват. Някой от опашката пък ги насочва към големите софийски светила, които гастролират през съботата и неделята във всички областни градове.

Който има пари, отива и при светилата. Но те бързат да вземат парите на всички чакащи и претупват прегледа, или канят пациентите в собствените си клиники в София.

Така болните, ако имат пари, продължават да се въртят в медицинската центрофуга, наречена родно здравеопазване. А ако нямат, вдигат ръце и започват да ровят в интернет, да се информират с коя билка да се лекуват. А когато все пак болестта напредне, въпреки билките и специалистите, лечението вече е невъзможно.

Окапваме, братя и сестри!

Отиваме си преждевременно един след друг, нищо че си плащаме здравните осигуровки. Касовите бележки можем да ги представим пред Свети Петър и със сигурност ще ни послужат като документ за страдалчество и билет за Рая.

Отиваме си от безхаберието на прогнилата ни неолиберална държавна система, от липсата на каквато и да било грижа за болните, от алчността на чиновниците в касата и лекарите в честните клиники, от липсата на профилактика, на адекватно лечение, от кърлежите, впили се в здравно-осигурителната ни система и с „благословията“ на родните чиновници, депутати и управляващи, за които грижата за народа е последна грижа.

Колкото по-малко останем, толкова по-малко ще тежим на бюджета. А откъде ще се формира бюджетът, на никого не му пука.

Важното е всеки да лапа. Да лапа колкото може и до последно!

А ние, понеже видно не можем да протестираме, не ни остава нищо друго, освен да направим като в оня стар виц:

Ако се разболеем, да наметнем по един бял чаршаф и бавно да тръгнем към гробищата.

Бавно, за да не създаваме паника и да не нарушаваме спокойствието на управниците ни – убийци! Skandalno.net

Автор: Станислава Славова, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

23 коментара

 1. Оказва се, че всеки работещ българин осигурява здравно поне още един, ако не и двама. И всички пари за лечение на болните, до стотинка, излизат от джоба на работещите.

  Който има пари, отива и при светилата. Но те бързат да вземат парите на всички чакащи и претупват прегледа, или канят пациентите в собствените си клиники в София.

  Така болните, ако имат пари, продължават да се въртят в медицинската центрофуга, наречена родно здравеопазване. А ако нямат, вдигат ръце и започват да ровят в интернет, да се информират с коя билка да се лекуват. А когато все пак болестта напредне, въпреки билките и специалистите, лечението вече е невъзможно.

 2. Милиардерите, в чиито ръце е здравната индустрия, нямат за цел да лекуват тълпата. Земята е пренаселена и населението трябва да се намали. Ето защо в болниците ако болния не го уморят, на 4-тият ден го изписват още по-болен.

  • прав(а) сте, но това е понеже господстват някакви рептили. и докато несе обединим нацията ни загива или изчезва по света…аз съм оптимист….всяко зло до време ДОБРОТО е над всичко

 3. balgarskia geionacistki parlament koito bankianskia palavh spretva za treti pat na naroda zapochva da pise nekrologa na balgaria zastoto ne se nameri gostoen balgarin da go ubie i ste osta v chujgite istorii borisov genociga na balgaria

  • Моля пишете на КИРИЛИЦА !!!!!
   Не е все едно “ Пенка отиде на къра “ и
   “ Penka otide na KURA !!!!! “

   Необратим факт е и едва ли поправим, че Българинът е с робска психика.
   Горката ни малка и бедна държавица !

  • Другарко Господинова цял ден ми отне да прочета коментарите ви ,доста опити направих в крайна сметка така си останаха непрочетени.Много съм любопитна, дали поне е имало смисъл да положите толкова труд а народа не ви е разбрал какво точно сте искали да кажете.Ако може преведете ги.

 4. Това се нарича на прост език редуциране на българския народ и пестене на пари за пенсии. Най-много от починалите в болниците са в предпенсионна възраст.

 5. do balgarskia geinasiski parlament boriso 3 do premiera satana i uhoto svetanov 6 apartamenta obezludihte i opustosihte rodinata ni tai kato ste mnogo zaeti kato cadar na amerikanskata evropeiskata i balgarska mafii i genocida nad balgarskia narod zabranivate protestite a poustriavate geiparada v cialata strana i nisto drugo ne pravite govorite samo za evropredsedatelstvoto koeto ste bade nekrologa ni vi pojelavam ot vasite deca i vnuci kogato ocakvate zetiove ot dasteritevi da vi dovedat lizbiiki a kogato ochakvate snahi da vi dovedat geiove

 6. do prezidenta na balgaria gosodin radev imame opravdanie zaradi demogravskata kriza v balgaria da vzemem sadbata si v svoi race sega e momenta da izlezem ot es i nato balgarskoto predsedatelstvo ste bade smartnia akt na balgaria vseki den zatavame i naroda gine samo bratska rusia ste ni spasi naroda vi obicha i chaka s nadejda za tova vi izbrahme varnete decata ni v rodinata i neka gospod vi pomogne neboite se i zstradalia narod na balgaria e s vas badete i vie s naroda gospodi chui molbata ni

  • Ало, латиницата,никой не те чете,това ли е целта ти. Обикновено хората искат техните послания да стигнат до повече читатели.Хайде, девойко,пропиши на роден български, иначе всички си мислим, че си най-обикновен трол.

 7. Гръцките здравно-осигурителни каси също са затънали и то не с милиони, а с милиарди. Над 2 000 000 граждани по една или друга причини са неосигурени … От 01 08 2016 влезе в сила закон, който дава право на всички тези граждани да бъдат лекувани БЕЗПЛАТНО …Казвам го от личен опит ..Въпросът ми е- Защо такъв закон не може да се приеме и в България ??? Да предположим, че някой е бил здравно осигурен 5, 10, 15, 20 години ,и никога не му се е налагало да ползва услугите на здравно заведение .По някаква причина същият този човек остава без работа и съответно вече е неосигурен и няма право да ползва тези услуги …Правилно ли е това ? И трябва ли с лека ръка да бъде оставян народа ей така да си умира ???

 8. Ауууу ами те и погребалните агенции ще фалират, защото няма да има хора, които да им плащат за услугата.Ццццц

 9. В една много известна болница за престой в РЕАНИМАЦИЯ за 1 (едно!) денонощие ми поискаха „ДАРЕНИЕ“ (!!!) от 1093 (хиляда и деветдесет и три!) лева! След това ми БЛАГОДАРИХА!!! (Това са пенсиите ми на инженер по електроника за два и половина месеца – ВСИЧКО, до стотинка, заедно с инвалидната ми пенсия!). Хайде, ДЕМОКРАТИ, дето викахте „СВОБОДААААААА“, коментирайте го по СЪВЕСТ, да ви видя!!!!!!!!

 10. Да всичко казано до тук е вярно на 101%. Болниците „точат“здравната каса с благословията на здравната каса. Мислите ли че здравна каса не знае какво се случва в болниците?!Знае много добре. Но си трае, защото тези въпроси частни болници са собственост на управляващите партии и политици и кой би отрязал клона на който седи. Я направете касата частна както е в другите държави да видим тогава как ще се правят измислени операции и манипулации. Ами ако здравния фонд стане персонален , дали на пациента няма да му пука че са му взели 1000 лева за нещо което всъщност не е получил. Може много да се изпише по темата но да фактът че не ни лекуват и бавно и сигурно гинем си остава факт.

 11. Напълно съм съгласен с автора на статията,само едно уточнение- очаква се здравната каса да обяви фалит и несъстоятелност последното тримесечие на тази година а не след 3 години,освен ако правителството на „Борисов 3“ не изтегли нови загробващи кредити за да покрие дефицита.Или разбира се да вдигне здравните вноски както го направи края на миналата година за трайно безработните-
  Здравната каса пред фалит. Пари за лекарства няма …
  Възможно е Здравната каса да фалира заради недостиг на средства, като пари за лекарства за четвъртото тримесечие на годината вече няма, съобщиха от надзорния съвет на НЗОК.
  Към момента е направен свръхпреразход за медикаменти с около 103 млн. лв., които няма откъде да се покрият, заяви д-р Димитър Петров, бивш директор на касата и старши експерт в Българския лекарски съюз (БЛС). По думите му надзорния съвет на НЗОК практически не функционира и е възможно да бъдат спрени парите за изпълнителите на медицинска помощ и за лекарства.

  Бавят се и плащанията за лекарства за интензивните грижи.

  Средства не достигат още за надлимитната дейност на болниците за второто тримесечие на годината. За покриването на тези разходи са необходими поне 40 млн. лв., но няма яснота дали ще бъдат платени и кога.
  Заради липсата на средства на места в България има недостиг и на направления за специалисти и изследвания.

  Ако се стигне до фалит на НЗОК има механизъм държавата да я финансира с пари от държавния бюджет.Това ще са парите на всички данъкоплатци в страната. Това обаче може да стане само след процедура по актуализиране на бюджета, което в сегашната ситуация е трудно и пагубно за всяко едно правителство, обясни д-р Димитър Ленков, главен секретар на БЛС.

 12. Интересно! Как така умират българи, оставени без лекарска „помощ’ понеже не били здравно осигурени…., а други ползват безплатна такава помощ само срещу обещание за плащане?????????????????

 13. Ами едните са българи, другите са защитени от от еврогейските организации.

 14. do rumiana ivanova na 65 godini sam tuk kadeto rabotia bez socialni i zdravni osigurovki po 24 chasa non stop za jalti stotinki niamam nikoga pochiven den gledam jivota ot balkona i edna jena 165 kg nepodvijna laptopa e edin star polski bokluk ot parvite v polsa koito ima samo malko ekstri niamam obstuvane okolo men niama balgari niama koi da me nauchi poveche opitvah na kirilica no ne se poluchava tozi laptop za da ne go hvarlit na bokluka mi napraviha podarak pisi mi kak triabva da pisa na kirilica az ne sam ot pokolenieto izrastnalo s laptop v race s latinskata nikolko nasi bukvi ne moga da napisa kogato prochetes teksta ste razberes koi sa bukvite nasata azbuka za vseki zvuk si ima znak molia da me izvinite ne razbiram niamam komputarna gramotnost i niama koi da me nauchi

 15. Ебати държавата?!По-добре да мрем навън-там поне ще ни разберат-тук и това няма!

 16. След време нацията ще е по-здрава, защото болните умират и остават само здравите.

  • От вашия коментар идвам до заключението, че ако нещата не се променят, държавата ни ще бъде една голяма психиатрия, или по-точно лудница.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *