Асен Василев се закани: Няма да строим АЕЦ „Белене“! Ето как Лъже за проекта:

Асен Василев изрече цяла поредица от крайно инфантилни лъжи за АЕЦ „Белене“, за да оправдае поетият от партията му ангажимент пред американците за нищо на света да не довършва проекта. Днес бившият служебен министър на финансите заяви, че площадката на АЕЦ „Белене“ не отговаряла на международните стандарти след катастрофата във Фукушима, Япония. Затова България трябвало окончателно да се откаже от проекта, и вместо това да удължи живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Длъжни сме да припомним, че след аварията във Фукушима, през 2012 г. АЕЦ „Белене“ премина успешно стрес тест, а резултатите бяха представени и защитени пред Международната агенция за атомна енергия във Виена. Проектът е единственият в света, който разполага със запас от 40 % по сеизмика. Така че изказването на Асен Василев или е откровена лъжа, или престъпна некомпетентност.

Въпросът вече не е или нови блокове в АЕЦ „Козлодуй“, или АЕЦ „Белене“ – нужни са и двете, защото след затварянето на въглищните централи заради Зелената сделка на ЕС, България остава без базови енергийни мощности. Страната ни спази директивите на ЕС и построи огромен брой слънчеви и вятърни възобновяеми източници, но въпреки големия им брой, те осигуряват прекалено малко и прекалено скъпа енергия. Крайно недостатъчна, за да захранва дори минимални промишлени мощности, камо ли и домакинствата. Въпреки очевидния крах на ВЕИ-тата в цяла Европа обаче ЕС продължава най-неадекватно да настоява за своята Зелена сделка.

Високите цени на газа и тока принудиха редица големи заводи у нас да затворят временно, но решение на проблема все още не се задава. Домакинствата също трудно ще се справят с този разход, като се има предвид, че 30 % от населението у нас живее в енергийна бедност, т.е., не може да си позволи да плаща и стотинка повече за електроенергия и трябва да пести.

На фона на очевидната тенденция в Европа към високи цени на газа и тока през следващите години, България си позволява да прахосва на вятъра готова и лицензирана площадка за изграждане на втора АЕЦ, както и да държи на склад напълно завършен и платен атомен реактор за нея.

Очевидно Асен Василев се придържа към една от основните опорки на проамериканския бизнес кръг „Капитал“, който без съмнение стои зад проекта „Продължаваме промяната“ изцяло в услуга на САЩ. Целта е да се саботира строежа на АЕЦ „Белене“, за да няма България евтин ток, а да продължава да делегира права на частници да строят зелени енергоизточници и да им гарантира, че ще изкупува произведения от тях прескъп ток. Към това можем да добавим и че 80 % от собствениците на ВЕИ-та у нас са представители на кръга „Капитал“. Skandalno.net

Надя Колева,  Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

 1. АСЕН ВАСИЛЕВ КРАДЕЦА КИРО ПЕТКОВ ЛЪЖЕЦА СА АМЕРИКАНСКИ МАРИОНЕТКИ ПОСОЧЕНИ ОТ САЩ ЗА УНИЩОЖЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТЕЗИ ПРЕДАТЕЛИ САМО БСП Е СПАСЕНИЕ ЗА НАРОДА

 2. Само този акт на Василев разкрива достатъчно добре цялата игра, която се подготвя от Радев и двете му проксита за превръщането на България в прифронтова държава, с предхождащо съсипване на всичко оцеляло след Борисов. Състоянието и бедността на народа ни е последната грижа не само на Янките, то е последна грижа и на слугите им у нас. Ето, че освен костадинов, кандидат за президент се появи и Малинов. И двамата са по- подходящи от Радев.

 3. До скоро в страната цареше еуфория заради забъркания от дваматя харвардци проект за промяна. Подобна еуфопия имаше преди идването на Симеончо на власт, дори никой не се сети да го попита какво гражданство има той. Но тай все-пак се опита да реанимира АЕЦ Белене. Бойко е платил за реакторите за „гьола“, които и до ден днешен ръждясват на прощадката. Тази авантюра започната през 1978 г. струва на българския данакоплатец милиарди. При тази енергийна криза и при този ламтеж за зелена енергия, естествения извод да се довърши централата, но двамата харвардци покорно и безпрекословно слушат своите учители.

 4. Тези продажници са обявили война на България, Българският народ,в услуга на сащ и ни водят към война с Русия .
  Тези унищожават и убиват България и народа и.
  В конфликт с Русия БГ ще бъде ядрена пустиня.

  • А кажете сега, че нямаме демокрация в България, след като съвсем демократичното разрешават на говедата в кланицата, сами да си изберат кой да ги коли!!! 80-те % дебили ще го разберат, но по-късно, след като гласуват за Мунчо Сингерийски – триморския адмирал на Мустафа Краварска и ордата му от либарални-джендър-гниди затриващи Родината ни.

 5. Не се наемам да спря за АЕЦ Белене, ноо за всеки нрмален чвек е ясно, че Българя ТРЯБВА да изгради втора АЕЦ. Закривам Марицт, Козлодуй е пътник. ЕК вече призна ядрените централи за ефективни и екологични. Другите държави са се обезпечили срещу газовата война. защо ние да дремем?

 6. Аз не виждам американците да имат някаква загуба или каквото и да е било друго от строежа на Белене, но Белене ще спаси България от енергиен колапс, няма проблем и в Козлодуй да строят ако искат, това не пречи на никой,дори е още по-добре! В Турция маса електроцентрали са с руска газ и какво от това, тръбата също трябваше да бъде директна през България ,за да спестят пари и България да печели пари, а не през Турция

 7. ТЕЗИ ДВЕ КОПИЛЕТА СА ЕДНИ ОТ НАЙ ПРЕСТЪПНИТЕ ИЗРОДИ В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА . ЯЗЪК ИМ ЗА ПЪРВИТЕМЕСЕЦИ НА МИНИСТРИ, КОГАТО ЗАВЛАДЯХА УМОВЕТЕ НА БЪЛГАРИТЕ С ПРОВЕРКИТЕ НА ПРЕСТЪПЛИНИЯТА НАПРЕДНОТО ПРАВИТЕЛСТВО.. Е КАКВОНАПРИВИХА ОТ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО,НЯКОЙ ДА ОСЪДИХА – НЕ !

  ТЕЗИ СА ИСТИНСКИ ПРЕДАТЕЛИ ДА КАЖАТ, ЧЕ НЯМА ДА СЕ СТРОЙ АЕЦ БЕЛЕНЕ, ПРИ ТАКЪВ МОМЕН, КОГАТО ЦЕНАТА НА ТОКА СЕ ПОВИШАВА , А ТЕЦОВЕТЕ В МАРИЦА ПОД САЩ РЪКОВОДСТВО ГРАБЯТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД С ВИСОКИ ЦЕНИ, А ИЗОПОЛЗАТА И КВОТИТЕ НАВЪГЛЕРОДНИЯ ДВУОКИС ЗА ЦЕЛИТЕ НА САЩ

  МАМЕНЦЕТО ВИ ДЕЙБА ЮДЕЙСКА ПРЕСТЪПНИЧЕСКА !

  СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ – ВРАЦА

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *