„Welt“: 64% от германците смятат, че войната в Украйна е загубена

Автор: WELT.DE

Едва една трета от германците вярват, че Украйна все още може да спечели войната срещу Русия, като най-много са привържениците на Зелената партия. Това е резултатът от скорошно проучване на Forsa. Ако федералните избори се провеждаха в неделя, партия „Ампел“ можеше да разчита само на една трета от гласовете.

Мнозинството от 64% от германските граждани не вярват, че Украйна все още може да спечели войната, започната от Русия. Това сочи последният барометър на тенденциите на RTL/n-tv, изготвен от Forsa. Според проучването 28% все още вярват, че Украйна ще спечели, като най-много са привържениците на Зелената партия (49%). Привържениците на AfD (пет процента) и на Алианса на Сахра Вагенкнехт (BSW, осем процента) са най-малко склонни да вярват, че Киев все още може да спечели боевете.

Според социолозите войната в Украйна отново играе по-голяма роля. За анкетираните войната е вторият най-важен въпрос (35%) – веднага след изпадналото в криза германско правителство (37%). На трето място е икономическата ситуация (24%), следвана от протестите срещу десния екстремизъм (19%). Тези демонстрации са били водеща тема и през предходната седмица.

В неделната анкета няма почти никакви промени в сравнение с предходната седмица. Партиите ХДС/ХСС са начело в проучването с 31%, пред AfD с 18%. Правителството, съставено от СДПГ, Зелените и СвДП, не може да събере повече от 33% от гласовете. Както и през предходната седмица, социалдемократите са почти наравно със Зелените – 14% с 15%. СвДП ще пропусне да влезе отново в парламента с четири процента.

Според социолозите алиансът на Сара Вагенкнехт продължава да достига пет процента и ще трябва да трепери за влизане. Според сегашната тенденция Лявата партия също няма да успее да достигне петпроцентовата бариера с три процента. Единствената промяна, измерена от социолозите, се отнася до Свободните избиратели: те отново са паднали под границата от три процента.

През тази седмица канцлерът Олаф Шолц успя леко да подобри предпочитанията си към него, докато лидерът на ХДС Фридрих Мерц загуби част от благоволението си. Ако можеха да гласуват директно за канцлер, 15 % биха избрали Шолц (+3 процентни пункта), 23 % – Мерц (-2), а непроменени 19 % – Хабек в съзвездието Шолц/Мерц/Хабек. При съзвездието Шолц/Мерц/Баербок Шолц би получил 18% (+2 процентни пункта), Мерц – 26% (-2), а Баербок – 18%, както и през предходната седмица.

Данните за предпочитанията на партиите и канцлерите, както и за радара на въпросите, бяха събрани от Forsa от 6 до 12 февруари. База данни: 2502 респонденти. Статистическа грешка: +/- 2,5 процентни пункта. Данните за войната в Украйна бяха събрани на 9 и 12 февруари. База данни: 1004 респонденти. Статистическа грешка: +/- 3 процентни пункта.

Източник: Welt

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.