Washington Post: Русия приближава Харков, ситуацията е много по-тежка от очакваното

Само за 5 дни пет руски батальона успяха да навлязат на близо 8 км навътре в Украйна, превземайки 15 села и карайки украинската защита да се олюлява в това може би най-бързо руско настъпление от началото на войната

Русия се приближава към Харков, ситуацията е много по-тежка от очакваното, пише Washington Post в статия, озаглавена „Защо руските войски внезапно успяха да настъпят към Харков“.

Във войната винаги трябва да очаквате неочакваното. Украинските сили се подготвяха да посрещнат пролетно-лятна руска офанзива в Донбас в Източна Украйна, която да затвърди успеха на руснаците от зимната им офанзива, когато превзеха град Авдеевка. Такава офанзива може и да се случи, но междувременно руските войски предприеха изненадващо трансгранично нападение в Харковска област в източната част на страната.

Само за пет дни пет руски батальона успяха да навлязат на близо 8 км навътре в Украйна, превземайки 15 села и карайки украинската защита да се олюлява в това може би най-бързо руско настъпление от началото на войната през февруари 2022 г. Генерал-лейтенант Кирило Буданов, ръководител на украинското военно разузнаване, описа ситуацията пред New York Times в понеделник като „на ръба“ и движеща се „към критична“.

Ако руснаците продължат настъплението си, те отново ще могат да обстрелват Харков с артилерия. Белезите от руските артилерийски удари по Харков през 2022 г. все още личат в покрайнините на милионния град. Изданието отбелязва, че би било ужасно, ако тези руски атаки се повторят.

„Най-лошият сценарий би бил падането на Харков, защото е крайъгълен камък в украинската отбрана и с него ще падне и защитата на териториите на целия ляв бряг на Днепър. За да спаси града, Украйна в момента изтегли войските си от Донбас, но това пък ще улесни руснаците да напредват в онзи миньорски регион“, се посочва в публикацията на WP.

Успехите на Русия, които наблюдаваме от началото на тази година, може да се обяснят с комбинацията от все по-засилващата се руска военна мощ и грубите грешки на Украйна и САЩ. Руските войски подобриха бойните си качества от първите дни на войната и се адаптираха към условията на бойното поле. Ключовият момент за техния успех беше, коогато започнаха да използват тежки планиращи бомби, с които пробиха добре укрепените украински защитни линии.

Междувременно въоръжените сили на Украйна бяха сериозно засегнати от дългото забавяне на помощта от САЩ. Русия имаше превъзходство в артилерийски боеприпаси 10 към 1. Освен това в един момент Украйна почти изчерпа боеприпасите си за ПВО. През последните шест месеца Украйна е прихванала едва 46 % от руските ракети, в сравнение със 73% през предходните шест месеца.

Миналия месец процентът на прихванати руски ракети спадна до 30 %. Неуспехът на Украйна да осигури адекватна противовъздушна отбрана за войските си на фронтовата линия позволи на Русия да използва цялата си огромна въздушна мощ без страх, че ще бъде свалена.

Американските боеприпаси и оръжия най-накрая започнаха да пристигат в Украйна, но ще са необходими месеци, за да се снабдят с нея адекватно всички украински части. Това създава прозорец на уязвимост на ВСУ, който руснаците използват.

Руснаците се възползват също и от забраната на САЩ украинската армия да използва каквито и да е американски оръжия за атаки по законни военни цели на руска територия. Институтът за изучаване на войната (ISW) пише, че това американско ограничение е допринесло за напредъка на Русия. Великобритания свали забраната си за използване на оръжията й от украинската армия за удари по територията на Русия, но ограниченията на САЩ остават в сила.

„Ситуацията е много по-страшна“

Украйна отдавна страда от недостиг на войници, но едва миналия месец парламентът най-накрая прие нов закон, увеличаващ мащаба на мобилизацията. В момента Украйна планира да създаде 10 допълнителни бригади, но оборудването, обучението и въоръжаването им ще отнеме поне 3-4 месеца – а това е време, с което Украйна не разполага.

Украйна се забави фатално и в укрепването на своите граници и нови фронтови линии. Миналогодишната украинска контраофанзива спря, защото руските минни полета, окопи и барикади се оказаха непревземаеми. Липсата на такива укрепления при украинците сега позволява на Русия да напредва.

„Нямаше първа отбранителна линия, нямаше минни полета. Руснаците просто влязоха“, заяви украински офицер от фронта при Харков пред репортер на изданието.

През март украинският президент Володимир Зеленски най-накрая обяви изграждането на почти 2000 км укрепления с три отбранителни линии. Тези линии в момента са в процес на изграждане, но трябваше да бъдат готови преди много месеци. Днес вече е късно и нахлуващите в Донбас и в Харковска област руснаци просто минават през тях или ги заобикалят.

„Това забавяне отразява неспособността на Зеленски да направи повече, за да мобилизира украинското общество за война. В Киев и в Западна Украйна строителството на елитни жилищни сгради продължава, въпреки че страната води война за оцеляване. Всички налични строители и цялото им оборудване отдавна трябваше да са на фронтовата линия и да градят укрепления“, посочват от WP.

„Руските сили могат да бъдат спрени само ако президентът на САЩ Джо Байдън отмени ограниченията върху използването на американски оръжия за нанасяне на удари по военни цели в Русия. Но ситуацията на фронта е много по-тежка, отколкото се очакваше отчасти и заради грешни преценки и изчисления на Киев и Вашингтон“, пише в заключение изданието.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *