Цв. Цветанов имал не 6, а 10 апартамента!

Колко апартамента има Цветан Цветанов? Този въпрос няма еднозначен отговор. Официалната версия е шест минус един, продаден набързо, след като гръмна скандалът с богатствата на бившия вътрешен министър. Истината обаче може да се окаже малко по-различна. Според сигурни източници бившият МВР шеф на практика имал цели 10 имота!

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

Съседи, които живеят около видния гербаджия в скъпия столичен квартал „Изгрев“, твърдят пред журналисти, че апартаментите на семейство Цветанови в тъмночервения блок са не 2, както се води официално по документи, а шест. Разбира се, те не са вписани на имената на Десислава и Цветан Цветанови, а на подставени лица. Съседите от ул. „Елемаг“ обясняват, че когато се строяла сградата, съпругата на министъра Деси лично надзиравала майсторите

„Всеки ден беше тук – разказва съсед, пожелал пълна анонимност по разбираеми причини. – Разпореждаше се къде трябва да има стена, къде да се остави място за врата. От работниците знаехме, че тя се разпорежда в 6 апартамента в блока, а после обявиха, че имат само два на „Елемаг“. Да, ама ние с очите си сме виждали как тя надзираваше всички ремонтни дейности“.

Дали това, което разказват съседите, е вярно, е трудно да се провери на място. Входът, в който са двата официални апартамента на Цветанови и другите 4 жилища, записани на подставени лица според съседите, е със строга охрана, така че и пиле не може да прехвръкне.

Блокът с апартаментите на Цветан Цветанов
Блокът с апартаментите на Цветан Цветанов

Цените на апартаментите в района не падат под 1200 евро, дори за старите панелки. Новите сгради в района, населен с дипломатически мисии, са още по-скъпи. Цените започват от 1350 евро на квадрат, категорични са брокери на имоти. Когато Цветанови се сдобиват с двата апартамента, те плащат едва по 1099 лева на квадрат, или по 560 евро. Докато по същото време цените на жилищната площ по ул. „Елемаг“ са доста над 2000 евро за квадратен метър.

Видният гербаджия твърдеше, че купил тези апартаменти на по-ниски цени от пазарните, защото сделката била уговорена със строителя още от 2003 г, но договорът бил сключен едва през 2008 г., когато е издаден акт 14.

Официалните жилища на семейството в блока в „Изгрев“ са от 80,22 кв. м и 112,54 кв. м, като имат и два гаража по 16,6 кв. м. В нотариалния акт е записано, че апартаментите струват 130 577 евро.

Част от тази сума – 55 482 евро, Цветанов е платил с кредит от Банка ДСК, а другата част доплатил със собствени средства.

Въпреки тази ипотека, Цветанов както е известно направи още една. Заедно с Бойко Борисов обявиха, че си ипотекират имотите като обезпечение за заем, изтеглен, за да участва ГЕРБ в изборите. Всеки, който е теглил кредит, знае, че няма никакъв шанс банка да се съгласи на втора по ред ипотека върху имот.

Интересно е и как са погасявани заемите. Разбира се, никой не твърди, че Борисов и Цветанов са плащали от джоба си. За бившия вътрешен министър това е щяло да бъде непосилна задача – с три деца, на една заплата и заем по 900 лв. на месец за ипотеката в ДСК, а отгоре на това трябват и не малко пари за ефектните ризи с персонални инициали Tzv.Tzv. Ho да оставим на данъчните изчисленията за „приходи-разходи“ в бюджета на семейство Деси и Цветан Цветанови.

Интересно е и как се развива фирмата, построила луксозните апартаменти на семейството на ул. „Елемаг“. Известно е, че това е димитровградската фирма „Ти Ви Би“, собственост на скандалния бизнесмен Тодор Бояджиев, близък приятел на фамилията.

Цветанов е кум на дъщеря му, въпреки че в миналото Тодор Бояджиев е разследван, след като камион, натоварен с цигари от фабриката в Благоевград, е отвлечен и скрит в негов склад. При управлението на ГЕРБ фирмата на хасковския бизнесмен бележи невиждан подем. Компанията печели поръчка след поръчка. Нека изброим само няколко от тях – през 2009 г. Тодор Бояджиев е предпочетен от столичната „Топлофикация“ за подмяната на 9200 метра топлопровод в София, като цената е над един милион лева. Веднага идва следващата поръчка – пак от софийското парно за над 2 милиона лева, като работата на фирмата е да подмени топлоизолация на топлопроводи. В ТЕЦ „Земляне“ Тодор Бояджиев е ангажиран да смени арматура и компенсатори за 935 хиляди лева по два договора. Следват още 3 обществени поръчки на софийската „Топлофикация“, поръчки в ТЕЦ „Марица Изток 2″, ТЕЦ „Марица Изток 3″ и ТЕЦ „Марица“… Изброяваме само малка част от по-тлъстите обществени поръчки а ако се тегли чертата на всичко, изкарано от фирмата при управлението на ГЕРБ, реалната стойност ще стигне до стотици милиони. В същото време строителят на Цветанов се цигани да плати 10 хил. лева на фирма от Казанлък. Тодор Бояджиев я наема като подизпълнител да постави вертикални щрангове в блока на Цветанов, фирмата от Казанлък прави безуспешни опити да си вземе парите, но напразно. Накрая завежда дело и го спечелва в съда.

За да е пълен обзорът на Цветановите имоти, нека припомним и другите жилищна, с които семейството разполага. Първият апартамент е основно жилище на родителите на Деси. Закупен е през далечната 1964 г. и е около 70 кв. м. По-късно е прехвърлен на Десислава Цветанова. Вторият апартамент е основно жилище на майката на Цветанов. Намира се в квартал „Надежда“ и е получен като компенсация за отчужден имот. Тук Цветанов владее едва 1/6.Третият апартамент е жилището, в което бившият министър е живял до 1973 г. През 1991 г. родителите му го прехвърлят на негово име. Четвъртият апартамент родителите на Деси -пенсионерите Васил и Стефанка Георгиеви, купуват за най-голямата си внучка, след като продават къща в Габрово.

Петият апартамент е жилището, което Цветанов е закупил заедно със семейството си. Лично той подчерта, че когато го купува, има вече 26-години стаж в МВР. Като шесто жилище всъщност се водят двата апартамента на „Елемаг“.

През 2007 г. тъстът и тъщата на Цветанов – Васил и Стефанка Георгиеви, прибавят още един апартамент към короната от имоти на фамилията. Макар и пенсионери, те намират начин и купуват жилище за 31 560 лева на бул. „Г. М. Димитров“, а също и гараж за 19 860 лв. Разбира се, и тук пазарната стойност явно е няколко пъти по-висока от обявената.

 

Продава едно от жилищата супер изгодно

След като гръмна скандалът с апартаментите, Цветанови се разделиха с един от тях. Те продават старото си панелно жилище в „Дианабад“ на бизнесдамата Генка Партениева. Тя им плаща за него 123 хил. Продажбата е доста изгодна за Цветанови. Такива жилища по това време в този район се предлагат по 600 евро за квадрат, но високопоставеният политик го продава за 740 евро.

Фирмата на Генка Партениева „Гарантстрой 91 А“ ремонтира и вилата на Цветанов в с. Шума по времето, когато той е зам.-кмет на столицата. След основния ремонт селската къща се превръща в скъп имот, който разполага със закрито барбекю в двора. От своя страна, сигурно е останала доволна и строителката Генка Партениева. След ремонта тя става зам.- шеф на ГЕРБ в Благоевград. По-важното е обаче, че оправната дама спечелва и доста обществени поръчки в София за ремонти на училища.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.