Тиранинът Цар Киро – от Белене, през алкохола-менте, до обесената принцеса и циганските гласове

Кирил Рашков - Цар Киро
Кирил Рашков - Цар Киро

Животът на така нареченият Цар Киро е хроника на безнаказаността и произвола, каквито могат да се случат само в България. Десетки присъди, атентати, побоища, алкохолни ментета, терор над местните и в крайна сметка – слободия и наглост!… При всяка власт… при всеки режим!
КОЙ Е ЦАР КИРО?
Самопровъзгласилият се за цигански цар Кирил Рашков е роден на 24 май, 42 г. в пловдивския квартал „Столипиново„. Първият му досег със закона е в далечната 1984 г. Тогава Рашков е арестуван за притежание на злато и валута, придобити чрез измама. При обиск в дома му са иззети над 2 млн. лв. Без да протака, съдът го праща в лагер на остров Белене.
До 89-та г. Цар Киро има 7 присъди с общо 30 г. затвор.
След преврата на 10-ти ноември е амнистиран под предлог, че е жертва на комунистическия режим.
ФАБРИКАТА ЗА МЕНТЕТА
Кирил Рашков моментално регистрира фирма за алкохол „Цар Гого“. Ментетата, които бълва заводът му в Катуница, за отрицателно време натравят хиляди българи. Част от тях умират в ужасяващи мъки, а други ослепяват заради метиловия алкохол в ракията. Едва през 93-та г. Кирил Рашков е арестуван заради производството на ментетата. При проверка в дома му са открити 126 тона спирт и 140 кашона с ракия менте, 200 хил. бутилки и 14 нелегални машини за бутилиране на алкохол. Няколко дни след това Цар Киро е пуснат под гаранция от 10 хил. долара. Присъда естествено няма.
Циганските гласове са скъпи на всяка власт и всяка партия.
Без последствия за Цар Киро остана и разследването за атентата срещу вестник „Труд“.
През 98 г. трима подчинени на ромския бос са задържани и осъдени за поставяне на експлозив пред редакцията на ежедневника.

Къщата на Кирил Рашков в пламъци
Къщата на Кирил Рашков в пламъци

Кирил Рашков се разминава с правосъдието, защото криминалистите, неясно защо, преценяват, че подчинените му нарочно топят Кирил Рашков.
КОНФЛИКТ С КМЕТИЦАТА
Името на Цар Киро изплува и покрай друг атентат. През 2010 г. пред кафене на бившата кметица на с. Катуница София Христева е хвърлена бомба – самоделка. За поръчител тя обвинява ромския олигарх, който дълги години я заплашва със саморазправа.
Повод за враждата е опитът на Христева да възстанови заграбената от зциганския бос общинска земя.
През 2001 г. Кирил Рашков и семейството му купуват няколко ниви от земеделска кооперация, върху които вдига личната си резиденция, запалена от възмутените жители на Катуница. След това заграбва още десетки общински парцели, като ги охранява с платени пазванти. Въпреки десетките жалби до прокуратурата, Кирил Рашков не е подведен под отговорност за кражбите. Вместо това негови хора многократно заплашват с убийство София Христева. Въпреки подадените от нея жалби полицията не реагира. Без последствия остават и оплакванията на хора от Катуница, които са бити, защото протестират, че не могат да стигнат до нивите си заради преградения от Рашков път.

ОБЕСЕНАТА ПРИНЦЕСА

На 17 юли, 2005 г. 20-годишната Геновева Рашкова – съпруга на внука на Кирил Рашков, е открита обесена в къщата на фамилията в Катуница. Криминалистите са категорични, че младата жена се е самоубила. Според съседи „принцесата“ не се разбирала с Цар Киро. Те разказват, че в дома на Рашкови често гърмели семейни скандали.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Вижте разликата „Тогава Рашков е арестуван за притежание на злато и валута, придобити чрез измама. При обиск в дома му са иззети над 2 млн. лв. Без да протака, съдът го праща в лагер на остров Белене.“ „След преврата на 10-ти ноември е амнистиран под предлог, че е жертва на комунистическия режим.“ Питам неграмотен човек от цигански произход по какъв начин е направил 2 милиона лева при средна заплата приблизително 300лв. аз тогава взимах 145лв. Ми той си е за Белене !Ква амнистия кви 5лева?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.