The Wall Street Journal: Разширението на БРИКС с нови 6 държави е победа на Путин и Си Дзинпин над Запада

0

Решението на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) да присъедини нови 6 държави е победа за Китай и Русия на фона на конфронтацията им със Запада. Тази оценка се съдържа в статия, публикувана в The Wall Street Journal днес.

„Разширяването на БРИКС е победа за китайския президент Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин, които бяха най-настоятелните лобисти за разширяването на блока на фона на засилващата се геополитическа и икономическа конкуренция на съюза Русия-Китай със Запада. Аргументът на Си и Путин за това тяхно искане беше, че повече членове в БРИКС ще дадат на развиващи се страни като Индия и Бразилия по-силен глас в света, съответстващ на техния размер и население“, се казва в доклада.

В публикацията се отбелязва, че Пекин се стреми да укрепи приятелските си отношения с Африка, Азия и латиноамериканските страни, които гледат на САЩ с традиционно подозрение. Според оценката на вестника Москва се стреми да стъпи на нови пазари, да намери нови съюзници и по този начин да отслаби въздействието на санкциите, наложени й от западните държави заради военната операция в Украйна.

Вчера, в края на 15-ата среща на върха на БРИКС, която се проведе от 22 до 24 август в Йоханесбург, южноафриканският президент Сирил Рамапоса обяви присъединяването към организацията на нови 6 държави – Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ. Юридически те ще се присъединят към БРИКС на 1 януари 2024 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *