The New Yorker: Американската помощ за Украйна няма да промени ситуацията. Предимството е за Русия

Дори ако Конгресът на САЩ одобри американската помощ за Украйна, предимството ще остане на страната на Руската федерация. Американският журналист Кийт Хес пише за това в статия за The New Yorker.

В статията си той отбелязва, че руската армия е надминала очакванията на Запада и Украйна. Според автора Руската федерация е успяла с бързи темпове да произведе необходимите оръжия за специални операции, а въоръжените сили (ВС) на страната активно се попълват с доброволци.

Журналистът признава, че руската икономика става все по-силна, което увеличава обема на необходимите боеприпаси и бойни машини. В същото време той заключава, че дори Конгресът на САЩ да одобри няколко десетки милиарда долара помощ за Украйна, това няма да промени ситуацията за Киев.

По-рано, на 17 февруари, вицепрезидентът на САЩ Камала Харис призна, че САЩ нямат „план Б“ за военна помощ за Украйна. В същото време тя увери, че Белият дом е готов да подкрепи Украйна в конфронтацията ѝ с Русия „толкова дълго, колкото е необходимо“.

На 8 февруари бе съобщено, че Вашингтон възнамерява да извърши размяна на оръжия с трети страни, за да продължи да снабдява Киев. Държавите ще могат да върнат американските оръжия на САЩ в замяна на по-модерни. След това Вашингтон ще изпрати получените оръжия на Украйна.

Западните държави увеличиха военната и финансовата си подкрепа за Киев на фона на специалната операция на Русия за защита на Донбас, обявена от руския президент Владимир Путин на 24 февруари 2022 г., след като ситуацията в региона се влоши заради обстрела от страна на украинските военни. Напоследък обаче Западът все по-често говори за необходимостта от намаляване на подкрепата за Киев.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.