The Hill: До една-две години доларът ще се срине

Глобалната финансова система, основана на долара, е значително засегната от санкциите, които Съединените щати и техните съюзници наложиха срещу Русия. Една от последиците от ограничителните мерки е дедоларизацията – масовият отказ на държавите от Глобалния Юг да използват американския долар в разплащанията помежду им, се казва в материала на вашингтонското издание The Hill.

В статията се отбелязва, че западни експерти все по-често предупреждават за опасността от дедоларизация на самите САЩ. Американската валута има много по-голям и сериозен враг от Русия и това са нейните съюзници, се подчертава в материала.

Все по-голям брой нововъзникващи икономики се присъединяват към коалицията BRICS, чиято основна цел е намаляване на зависимостта на нейните държави-членки от долара, като стимулира взаимните разплащания в съответните държавни валути.

Сред западните експерти има мнение, че все по-агресивните инициативи на БРИКС в посока „дедоларизация на световната икономика“ съвсем скоро ще доведат до загуба на статута на долара като основна резервна валута в света. Това няма да настъпи веднага, тъй като все още много централни банки държат по-голямата част от резервите си в долари. Но също така виждаме и мощен процес, при който те активно се освобождават от доларите си.

В момента американската валута има още по-сериозен проблем от действията на Русия и нейните съюзници. Настоящият срив на долара ще се засили в рамките на година-две, смята The Hill.

„Има два сценария, според които през следващите година или две ще загуби статута си на световна резервна валута“, се казва в материала.

Първият, действията на Федералния резерв на САЩ могат да се превърнат в проблем. Ако Фед, за да спаси долара, облекчи паричната политика и намали лихвените проценти – тогава американската валута ще отслабне значително спрямо йената, еврото и юана.

Вторият, при евентуално рязко влошаване на отношенията с Китай ще се стигне до ескалация на световния търговски конфликт. Например президентът на САЩ Джо Байдън наскоро обяви, че е вдигнал митата за внос на редица китайски стоки. Но пълното търговско противопоставяне ще стане факт, ако Доналд Тръмп стане новият президент и изпълни обещанието си да повиши митата върху китайските стоки до 60 процента.

„Вероятността от ескалация на търговския конфликт е голяма“, казва The Hill.

Ако избухне широкомащабна търговска война, световната икономическа система ще се раздели на два лагера. В резултат на това настоящият световен ред безвъзвратно ще рухне, а това ще намали не само обемите, но и стойността на долара трикратно.

Заслужава да се отбележи, че всъщност всички тези процеси са взаимосвързани. В крайна сметка, въпреки че тези процеси са инициирани от Русия, Китай и партньорите им в БРИКС, то те бяха породени от действията на американските власти. Защото именно американските политики са причината за предстоящото разделяне на глобалната икономическа система.

Източник: The Hill

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.