The Economist: Програмата за убийства на Украйна отвътре

0

Бившият шеф на украинската служба за сигурност (СБУ) Валентин Наливайченко потвърди, че още по време на неговото управление е създадено специално звено за убиване на руски сътрудници

– Стотици сътрудници на руснаците бяха застрелвани, взривявани, бесени или отравяни – първо на територията на цяла Украйна и в размирния Донбас, а после и в окупираните от Русия украински територии.

– Президентът Володимир Зеленски взима решенията за убийствата

БИВШИЯТ ШЕФ НА УКРАИНСКАТА СБУ ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Операцията се подготвяше вече месец. Евгений Юнаков, кметът на Велики Бурлук – градче в изцяло населения с етнически руснаци район между Купянск и Харков, бе идентифициран като сътрудник на руснаците. По това време града е под руски контрол. Командир на украински специални части с позивна „Кавказ“ и група местни колаборатори поемат задачата за неговото конспиративно ликвидиране. Следят го внимателно в продължение на дни: кога пазарува, какви са обичайните му маршрути, степента на неговата сигурност. След като го взривяват в колата му с бомба дистанционно, те се укриват в предварително подготвени убежища. Групата ще изпълзи на светло само седмици по-късно, след като украинската армия си връща града.

След повече от 18 месеца война, стотици хора като Юнаков са били обект на подобни операции в окупирана Украйна, а и в самата Русия. Кметове, представители на администрацията и видни обществени фигури от подконтролните на Русия части от Харковска, Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска области, Те са застрелвани, взривявани, бесени и дори понякога отравяни. Официален Киев мълчи относно участието си в убийствата, но малцина се съмняват във все по-сигурния подпис на украинските служби за сигурност. Самите служби пускат явни намеци. „Всеки, който предава Украйна, който стреля по украинци или изстрелва ракети по украинци, трябва да разбере, че е наблюдаван и ще го достигне възмездието“, казва Андрий Черняк, офицер военното разузнаване на Украйна. В интервю през юли неговият шеф, генерал Кирило Буданов, отива още по-далеч: „Чуват се призиви да създадем в Украйна звено за лов на предатели като това на Мосад… Не е нужно да създаваме, защото такова вече съществува“.

Споменаването на израелската шпионска агенция дава импулс на украинците, отчаяно търсещи справедливост. Всъщност произходът на политическите убийства е близо до дома. Голяма част от познанията си Мосад е придобил от тайните служби на Съветския съюз и техния основател Павел Судоплатов, който е роден в Мелитопол в сега контрлираната от Русия Южна Украйна. Судоплатов прекарва 30-те години на миналия век в усилена работа по проникване в украинските националистически групи, ръководени от Бандера и Шухевич и лично взривява един от техните лидери с бомба, заложена в кутия от шоколадови бонбони. (Той организира и убийството на Лев Троцки през 1940 г.).

В днешна Украйна убийствата датират поне от 2015 г., когато службата за сигурност на Украйна (СБУ) създаде нов орган, след като през 2014 г. Русия завзе Крим и избухна гражданската война в Източен Донбас, подпалена от проруски елементи. Елитното Пето управление за контраразузнаване към СБУ започва живота си като отдел за подготовка и извършване на диверсии в отговор на инвазията. По-късно звеното се фокусира върху „мокрите поръчки“.

Валентин Наливайченко, който тогава оглавява СБУ, в дадено наскоро интервю признава, че тогавашните лидери на Украйна в един момент са решили, че политиката на затваряне на проруските колаборационисти в следствени арести и затвори не е достатъчна. „Затворите бяха препълнени с руски привърженици от цяла Украйна, но се появяваха все нови и нови тайни проруски организации и клетки. Така неохотно стигнахме до извода, че можем да се преборим с тези терористи и поддръжниците им в Украйна само като ги унищожаваме“, казва той. По подобен начин описва нещата и бивш служител на дирекцията. „Трябваше да усетят войната“. През 2015 и 2016 г. дирекцията беше свързана с убийствата на ключови, подкрепяни от Русия командири в Донбас; Михаил Толстих, известен като „Гиви“, е убит при ракетна атака; Арсен Павлов, познат като „Моторола“ – взривен в асансьор; Александър Захарченко е взривен в ресторант.

Вътрешни източници от разузнаването твърдят, че Пето управление на СБУ играе централна роля в операциите срещу Русия. Бюджетът на службата е пет пъти по-голям от този на военното разузнаване, което означава, че може да се справи и с най-сложните задачи – например взривяването на Керченския мост, свързващ Русия с Крим, през октомври 2022 г. Въпреки, че източник от СБУ настоява: „Ние сме предимно момчета с бели якички“. Друг все по-важен играч в Украйна са Силите за специални операции (ССО). Това е сравнително нова група, която координира „Рух Опору“ (Така се нарича съпротивителното движение на партизаните в окупираните от Русия територии на Украйна). Операцията в Харков например беше на ССО. Денис Ярославски, офицер в службата, разкрива, че ССО настоява да получи повече правомощия да провежда повече операции в самата Русия. Това не се приветства от всички членове на разузнавателната общност на Украйна.

В цитираното по-горе интервю бившият шеф на СБУ свидетелства, че най-противоречивите и спорни операции на службата за убийства се консултират с президента на Украйна, като окончателното решение дали да се проведат е негово. Решенията за провеждане на останалите операции са делегирани на службите. Високопоставен правителствен източник, запознат с работата, отказва да обсъжда подробностите: „Нямаме право да коментираме подобни операции.“ Но той казва също, че Володимир Зеленски е издал ясна заповед за избягване на странични щети сред цивилните. „Президентът съобщава тази инструкция на хората официално, а понякога и като им крещи“. „Украйна трябваше внимателно да избира целите си“, добавя източникът.

Ръководството на Украйна попадна под прожекторите през октомври, когато „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че американското правителство счита за отговорно за убийството на Даря Дугина киевското ръководство. Става дума за атентата край Москва, при който заложена в колата й бомба уби Даря Дугина, дъщерята на руския философ Александър Дугин. Не стана ясно дали целта е била Дугина или нейния баща. Това изостри вече оживения вътрешен дебат в украинското разузнаване.

Но последваща поредица от операции, насочени към пропагандисти от средно ниво, показа тенденция, от която малцина от интервюираните бяха доволни. „Това са маргинални фигури“, казва източник от контраразузнаването на СБУ. „Чувствам се неудобно“. Бившият офицер от Пето управление на СБУ предполага, че операциите целят повече да впечатлят президента, отколкото да доближат Украйна към победата. „Клоуните, проститутките и шегаджиите са част от антуража около властта в Кремъл“, казва той. „Убийте един от тях и моментално на негово място ще се появи друг. В такива убийства няма особен смисъл. Трябва да се целят по-едри риби“.

Бившият шпионин е загрижен, че кампанията за убийства в Украйна се ръководи от емоционален импулс, а не от логика. Според него някои от убийствата оказват полезна психологическа роля – повдигат духа на украинците и наказват извършителите на военни престъпления. Такъв „със сигурност“ беше случаят със Станислав Ржицки – командир на подводница, за когото се твърди, че е изстрелял ракетите, които убиха 38 украинци във Виница през юли 2022 г. Той беше застрелян година по-късно, докато правеше сутрешен джогинг в парк в Краснодар, Русия. Но други операции разкриха липса на стратегия и допуснаха да бъдат разкрити част от източниците, методите и степента на украинско проникване в Русия: „Нашите служби за сигурност не трябва да извършват дребни и средни по значимост политически убийства – само защото го могат.“

Андрий Юсов, говорител на военното разузнаване, настоява, че Украйна избягва това, което той нарича „сляп терор“. Целта ни „не е да изплашим врага“, казва той, а „да го изтласкаме от окупираните украински земи“. Но веднага след това многозначително добавя, че „украинските шпиони ще продължат да идентифицират и да се възползват от руските уязвимости, където и да ги намерят“.

Разбира се, обратното също е вярно. Проникването на руски агенти в службите за сигурност на Украйна остава голям проблем. По оценката на запознати източници, това е най-голямата бариера пред всякакви опити за създаване на „украински Мосад“. Бившият ръководител на вътрешната сигурност на СБУ например избяга от Украйна в Русия и в момента Киев го разследва задочно за държавна измяна. Доверието е голям проблем в службите ни, където всички чувствителните операции се извършват от малки групи. „Хората винаги са най-слабото ни звено“, казва източникът от контраразузнаването на СБУ. „Те са най-хлъзгавата част от нашите изчисления“.

Източници: The Economist

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *