Ще се справи ли държавата с медийния октопод Делян Пеевски?

peevskiСлучаят „Делян Пеевски“ е истински лакмус за безсилието на българската политика, българските медии и българското правораздаване. Няма да е пресилено ако кажем, че той е красноречив пример за безсилието на цялото общество. Доказателство, че държавата България фукционира само формално. Само на думи. Като огромен симулакрум – подобие, което не притежава същността и качествата на оригинала, а само ги наподобява. Всички си играем на държава, публичност и правосъдие, но това няма нищо общо с истинската жизненоост на институциите, мисията на медиите и функциите на съдебната власт.

Случаят „Пеевски” не е баналната история за поредния монополист. Той е описание на дълбоката корупция, прояла държавата до абсолютно всички нива и парализира всяка възможност за активно държавническо действие или усилие в обществена полза.

Ето подробно каква е схемата, по която новоизлюпения медиен магнат Делян Пеевски изкупи 70 % от българските медии и ги превърна в парцали, хвалещи и мазнещи се от сутрин до вечер на правителството:

В частната Корпоративна търговска банка на Цветан Василев държавата влага повече от 70 % от депозитите си без нито един разумен аргумент за този щедър избор. От своя страна, банката безогледно отпуска кредити на депутата Делян Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева, а с парите двамата купуват медии, печатници и разпространителски мрежи.
Тяхно притежание са ефирната ТВ7, кабелната ВВТ, вестниците „Уикенд”, „Телеграф”, „Меридиан мач”, „Политика”, „Монитор”, „Всеки ден”, „Шоу”, „Торнадо”, великотърновската „Борба”, бургаският „Черноморски флаг”, част от „Стандарт”, с тенденции да го купят изцяло, и сайтовете: „Всеки ден”, „Блиц”, „Би нюз”, „Економедия” и други, както и няколко ефирни честоти за радио.

Предстои разрастването им както в този сектор, така и в мрежата чрез създаване на редица сайтове около новозакупения „Блиц”. Пеевски и Кръстева притежават най- голямата печатница в България, както и 80% вестникарската разпространителска мрежа в страната. Чрез тези медии, които фактически са на един и същи собственик, двамата създадоха и

Цветан Василев и Делян Пеевски
Цветан Василев и Делян Пеевски

алтернативен съюз на издателите, тъй като формално те не издават нищо.

Голямата им цел в областта на медиите е придобиването на мултиплекс – единственият начин, по който в близко бъдеще ще можем да гледаме телевизия, заради което двамата днес са стратегически съюзници с медийния и рекламен бос Красимир Гергов. Кръстева и Пеевски имат и издание, което се печата на английски език и излиза в Брюксел, а неговата основна цел е да легитимира дейността на групировката пред европейските институции.

Двамата пряко се месят в редакционната политика на изданията си, като дори лично подбират някои снимки на особено важни за тях персони. Медиите им приличат по- скоро на пропагандни оръжия, отколкото на вестници, телевизии, радиостанции и сайтове. Единствената им цел е да създават комфорт на управляващите , а по този начин и комфорт на бизнеса на „предприемчивите” майка и син.

Много често дописка от едното издание буквално се препечатва в другите, а в нея се сменя единствено името на съответното издание – „както съобщиха за „Телеграф””, „както съобщиха за Монитор”. Текстът остава без редакторска намеса и е разпространен през най- различни вестници, между които читателят не може да направи връзка.

Това е добре смазана машина за пропаганда, а двамата не се притесняват да я употребяват безмилостно срещу всеки, който се осмели да критикува управлението. Лъжите и тоталното омаскаряване чрез доноси и измислици са основния прийом на списване на изданията.

В сутрешния блок на ТВ7 чалгаджийският маниер на Бареков всеки ден произвежда мокри медийни поръчки срещу политически опоненти на ГЕРБ, нещо, което няма нищо общо с журналистиката.

Формално Пеевски и Кръстева не стоят зад всичко това, което е още една линия, по която разследващите органи могат да работят. Само че няма кой да работи. Срещу Делян Пеевски има две преписки в ДАНС, които го свързват с далавери с Държавния резерв, комисията по конкуренция, а звездата му изгрява, когато е едва 23- годишен.

Едно от обясненията за неговата недосегаемост може да се търси и във факта, че банката на Цветан Василев, която финансира Пеевски и Кръстева, е отпуснала кредит от 10 млн. евро на 27- годишният син на Иван Драшков, който е ръководителят в сянка на ДАНС и сатрап на всички управления от 14 години насам. Именно тази симбиоза между политици, медии и финансови институции е пример за истински „Октопод”, който обаче изглежда напълно недосегаем. Въпреки че Пеевски е депутат от ДПС, никой – нито от политиците, нито от медиите, не смее да повдигне публично въпроса за неговия незаконен бизнес, който се превръща в реална заплаха за свободата на словото.

Всички политици без изключения много обичат да се упражняват в говорене срещу Доган, а Борисов дори дойде на власт благодарение на тази риторика.

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Да се говори срещу Доган, е много модерно и в медиите – в последните две години ще откриете хиляди публикации за неговото барбекю и неговия хонорар от един милион. Почти няма обаче да намерите нещо за медийната империя, създадена с влиянието на Доган и управлявана с мълчаливото съгласие на властите, които с бездействието си се превръщат в съучастници на престъпления. Да не говорим за фактическата подмяна на вота на избирателите. На последните избори мнозина от тях гласуваха срещу Доган и за Борисов. Вместо да му потърси сметка за очевидната корупция и редица престъпления, Бойко Борисов се договори с Доган и му даде още по- голяма медийна власт, която в известен смисъл е по- значима от участие в управлението на държавата. Поразяващо издайническа е и липсата на реакция от така наречените опозиционни политици. Костов много обичаше да нарича Доган проклятие, но днес не смее да каже нищо срещу незаконното придобиване на медии, защото и той самият доста се облажи покрай банката на Цветан Василев, а и напоследък договорките му с ДПС станаха публично достояние за срам на сините избиратели. Волен Сидеров, който направи политическа кариера от анти- ДПС говоренето, виси почти всеки ден в ефира на ТВ7.Какво да говорим за Станишев, който даде зелена светлина на медийната империя на Пеевски и Кръстева, за Първанов, избран с гласовете на ДПС, а и за всички останали, които мълчат безучастно и страхливо.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

 1. interesen komentar no 6te vi dam edin suvet
  na tupanara ne otgovarqi s tupotii a si zamul4i
  govorite za propaganda i korypciq a ako si pro4etete posta 6te vididte kolko epropaganden sam po sebe si
  plueiki nqkoi za tova koeto vur6i (dobro ili lo6o) ne e re6enie na problema ako viq bqhte edna dobra „media“ 6tqhte da podhodite po razymno i diskretno
  pyblikaciqta prili4a na kolkonka ot sex shok da me izvinite

  • ако Ти беше малко по-грамотен, можеше и някои да обърне внимание на написаното от Теб
   а така ….
   не си заслужава да ти се обръща внимание

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *