Съдия и бизнесмен държат рибарници на територията на архитектурен резерват – с видео

Рибарникът на входа - под него има древни римски пещи
Рибарникът на входа - под него има древни римски пещи

Съдия и бизнесмен от Велико Търново притежават частни имоти в зоната на уникалния древен римски град Никополис ад Иструм, който е със статут на резерват. Магистратът Евгени Плачиков стопанисва рибарник – само за отбрани любители. Пред портите на архитектурния паметник , бизнесменът Любен Велчев, близък до търновския кмет Румен Рашев, също зарибява микроязовир.

Никополис ад Иструм се намира на 20 км.от Търново, на

Градът датира от 2 в.
Градът датира от 2 в.

левия бряг на р. Росица. Построен е от римския император Траян през 2 в.в чест на победата му над даките и завладяването на Дунавската равнина.

Днес обаче, част от архитектурният паметник е превърната в рибарник за местни големци. Съдия Евгени Плачиков е издигнал мини- град, току под стените на римския. Каравани, оградени с телена мрежа, е българският отговор на римския градеж, оцелял през вековете. Рибарският комплекс на търновския магистрат не е за всеки. Там ходят само отбрани

Древната култура съжителства с рибарници
Древната култура съжителства с рибарници

хора. Простосмъртен не може да припари там под заплахата да бъде наръфан от зли псета.

Съдия Плачиков откупува имота от Николай Босилков, който всъщност създава микроязовирът. Преди няколко години обаче, нуждата от пари го кара на продаде рибарника на магистрата. Евгени Плачиков разполага с всички необходими документи, позволяващи му да развъжда риба само на 70 м.от града на

Проектът за реставреция на града
Проектът за реставреция на града

император Траян.

Бизнесменът Любен Велчев, в началото на годината, става новият наемател на рибарника пред входа на архитектурния резерват. Преди 12 години, имотът става собственост на общината на с. Никюп, която го отдава под аренда. На дъното на изкуственото езеро се намират древни римски пещи. Велчев е близък до търновския кмет Румен Рашев. Бизнесменът държи фирмата, която се грижи за поддръжката на парковете в старопрестолния град.

Частните имоти на територията на Никополис ад Иструм могат да се окажат пречка пред отпускането на огромна субсидия от ЕС за възстановяване на града и превръщането му във водещ туристически обект. Досега римското селище се е издържало само от дарения на неправителствени организации от САЩ и Европа. Нито държавата, нито общината са отпуснали средства.

В Никополис са живели и готски племена. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Сгрешена е фамилията на рибаря съдия Евгени Плачиков от Търновския съд. Ако не греша, трябва да е ПАЧИКОВ. И съдията е човек – защо да не развива стопанска дейност след като има познания в тази област. Политикът Ахмед Доган да не е по-голям експерт от съдията, че да получава над милионен хонорар? Не злепоставяйте трудолюбивия човек, ако и съдия да е той. Хвала на такива съдии български, че работят, а не крадат от народната хазна. Проверете източника си за името на съдията. Знаете приказката за запетаята – да се обеси, не да се помилва. За една буква ще си отиде невинен човек.

  2. Въпреки това смятам,че законите в тази държава трябва да важат за всички еднакво!Без никакво значение,дали той е докер,лекар или съдия!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.