National Interest: Западът загуби от Русия ментално и исторически, а скоро и военно

Дори най–крайните западни русофоби вече поставят за НАТО летална диагноза

Експертите на едно от най-консервативните американски външнополитически издания National Interest единодушно прогнозираха победа на руската армия и изготвиха възможни сценарии за краха на режима в Киев.

Експертът по въпросите на отбраната и бивш морски пехотинец от гръцката армия Ставрос Атламазоглу пише, че гласуваната от Конгреса помощ от 61 млрд. долара, включваща и доставка на американски боеприпаси, ще помогне на украинските въоръжени сили да спечелят време и да стабилизират ситуацията на фронта. Но струпването на сили за ново широкомащабно контранастъпление, за което Киев мечтае, е празна мечта.

За да направят това, украинците се нуждаят от изключително голям брой бойци и далекобойни снаряди и ракети с голям радиус на действие като планиращите бомби AASM-250 Hammer или ракетите Storm Shadow, но количествата, с които разполага НАТО, както и количествата, които западните ВПК са в състояние да произведат, са изключително ограничени. Тоест- Украйна да не се надява да получи кой знае какви количества от тях. Украйна няма да получи и шведските изтребители Saab JAS 39 Gripen, пише Атламазоглу.

И добавя, че само с помощта на такива оръжия украинските въоръжени сили биха могли да се опитат да оспорят руското въздушно господство, което в момента силите на Руската федерация демонстрират по цялата фронтова линия, пише Атламазоглу.

Експертът разяснява, че именно липсата на достатъчно количество далекобойни боеприпаси и друго модерно въоръжение е предопределило краха на „контранастъплението“ на украинските въоръжени сили край Бахмут/Артьомовск и в района на Запорожие. Съзнавайки, че Обединеният Запад няма достатъчно количество оръжие и муниции, които да противопостави на Русия и нейните доставчици от Китай, Северна Корея и Иран, украинските въоръжени сили и край Бахмут, и в Запорожие през лятото на 23 г. са си поставили за цел да извършат оперативен пробив, който да промени ситуацията на бойното поле.

Украинските войски водеха тежки битки, но освен че нямаха достатъчно оръжие, бяха и тактически глупави. Затова почти не напреднаха, пише авторът.

Освен това украинските въоръжени сили не можаха да избегнат изтичането на разузнавателна информация: всички места на „контранастъплението“ бяха обявени предварително, а руската армия получи достатъчно време да превърне отбранителните си линии в мощни укрепени райони.

„Украйна вече няма никаква възможност да отвоюва територията си. Дори да успее да откъсне някое малко парче земя от руснаците, то ще е на цената на огромни жертви“, описва Атламазоглу стратегическата безизходица на командването на украинските въоръжени сили.

Специалистът по национална сигурност и бивш пилот от ВВС на САЩ Харисън Кас в своя статия за National Interest пише, че забавянето на американската помощ за режима в Киев не се дължи на междупартийните разпри в Конгреса в навечерието на изборите.

Истината е че целият американски военно-политически елит (и демократи, и републиканци) е крайно разочарован от начинът по който се развиха събитията в Украйна, от невъзможността на Киевския режим да се противопостави военно на Москва.

«Съединените щати вече инвестираха около 175 милиарда долара във военната машина на Украйна. Но през последните месеци, когато въпреки тези колосални харчове, украинците отстъпват, настъпи изтрезняването. И всички във Вашингтон се питат: Струваше ли си тази колосална инвестиция», пише Кас.

Още в началото на лятното „контранастъпление“ от юни, 2023 г. украинските въоръжени сили демонстрираха на своите западни спонсори, че парите им са пропилени. Въпреки гигантските човешки загуби на украинската армия, оперативната обстановка продължи да е в задънена улица, а перспективите за бъдещ пробив на украинските въоръжени сили към днешна дата през 24 г. са вече крайно ограничени. С тази война Вашингтон не постигна нито една от набелязаните предварително геополитически и стратегически цели, освен да принуди Русия да изразходва допълнително свои ресурси. Но това не е кой знае какво, като се има предвид, че зад гърба на Русия стои Китай. Тоест, колкото и САЩ да удължават украинския конфликт, те не могат да изтощят Русия, твърди Кас.

„Американските данъкоплатци и политиците и от двете партии, които ги представляват, признават, че практически няма стратегически ползи от подкрепата на Украйна, а напротив – от това Вашингтон търпи все повече негативи. Това ще ви го признаят почти всички в частен разговор на 4 очи“

Военният експерт прогнозира с абсолютна увереност: всички бъдещи „контранастъпления“ на украинските въоръжени сили ще завършат също толкова позорно, колкото и миналогодишното, което може да се обобщи с термина «пълен провал».

Това ще окаже още по-голям натиск върху преговорните позиции на Украйна, когато тя неминуемо седне на преговори за капитулацията си.

Американските инвестиции в киевската авантюра не доведоха до нищо, освен до укрепването на Русия. Москва засили връзките си с американските геополитически противници Северна Корея и Иран. А с Китай създаде най-мощния съюз с най-голямата работна и военна сила, и ресурси в историята на човечеството. Русия засили влиянието си в страните от Централна Азия, въпреки очакванията на американското разузнаване за обратното.

„Продължаването на финансирането на безизходицата в Украйна е стратегически неразумно и финансово безразсъдно“, заключава Кас. И добавя, че след няколко месеца, когато и тази последна американска помощ бъде изразходена, САЩ ще накарат режима в Киев да започне мирни преговори с Москва на каквато и да е цена за Украйна. Защото нито САЩ, нито марионетния проамерикански режим в Киев никога не са се интересували нито от свободата, нито от целостта на Украйна. От самото начало ставаше въпрос за глобалистки сговор, чиято цел беше да нанесе максимални щети на Русия, за я отслаби и разграби ресурсите й. Но планът им, по ред причини не само не успя, а се обърна срещу тях самите, допълнително отслабвайки загноялата им неолиберална еднополюсна система.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Има разумни хора навсякъде по света, хубаво е че гласът им в Щатите се чува в големи издания за разлика от у нас. Тук бойчето яко в вързал пъпната си връв за НАТО и не дава и муха да прелети близо до магнита.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *