Forbes: Русия унищожи двe US установки Patriot

Упоритостта и късметът на руски оператор на дрон се изплатиха в събота, когато руснаците откриха конвой на украинските въоръжени сили близо до Покровск в Източна Украйна, който е включвал най-малко две пускови установки на наземната система за противовъздушна отбрана Patriot на базата на автомобилно шаси, пише сп. Forbes.

Реагирайки по-бързо от обикновено, руските ракетчици се прицелиха и поразиха точно украинския конвой с ракета земя-земя „Искандер“ от разстояние няколкостотин километра. Смята се, че две ракети-носители Patriot са експлодирали, убивайки екипажите им. 

За четвърти път в двугодишния конфликт руснаците успяха да открият и унищожат батарея Patriot. Този пореден удар силно разклаща украинската противовъздушна отбрана. ПВО на ВВС на Украйна имаше само три останали батареи Patriot и две от тях вече са извън строя.

След унищожаването на две системи за противовъздушна отбрана Patriot (и, вероятно, заедно с много опитни екипажи), натоварването на ПВО на Украйна се увеличава. Освен това замяната на изгубени пускови установки няма да е никак лесна. 

Това се дължи на факта, че единственият им производител е американската компания Raytheon, въпреки че в производството на предвидените за „Пейтриът“ ракети участва и немски партньор. Украйна или някой от нейните съюзници може да закупи компоненти, за да замени двата току-що унищожени блока, но изработването им ще отнеме между 1 и 2 години и ще струва стотици милиони долари, които Киев вероятно не е предвидил в бюджета си, пише „Форбс“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.