ЕС: България е най – големият производител на синтетична дрога

Каптагон
Каптагон

Първият официален доклад за наркопазарите в Европейския съюз посочва България и съседна Турция като най – значимите производители на синтетичния наркотик каптагон.

Съставителите от Европейския център за мониторинг на наркоманията допускат, че тази дрога се прави и на други места, които обаче все още не са известни на международната полиция.

Докладът е изработен в тясно сътрудничество с Европол и бе обнародван днес в Брюксел. В частта на бюлетина, касаеща производството и разпространението на амфетамини в Югоизточна Европа се посочва, че за периода от 2001 до 2007 година у нас са разкрити 18 значими лаборатории за синтетика, които произвеждат предимно каптагон.

За 2008 година данните сочат, че някаква част от производството на амфетамин е изнесено извън пределите на България, въпреки че трафикът към Близкия Изток продължава с пълна сила. От 2009 до 2011 година, на наша територия са разбити още 8 лаборатории.

Трафик на дрога
Трафик на дрога

От международната полицейска служба пишат още, че Турция играе роля на основна буферна зона при трафика на каптагон. Наркотикът е произведен основно в Източна Европа, Армения и Сирия, предназначен е за крайна продажба на Арабския полуостров. През 2006 година там са разбити дванадесет големи лаборатории, но и след това там продължават да произвеждат сериозни количества.

В доклада се казва още, че ролята на българската мафия при производството на амфетамини и трафика на наркотици се е увеличила като цяло. Специалистите заключават, че пазарът на дрога е станал все по – динамичен, а трафикантите непрекъснато изнамират нови начини и подходи да прескочат закона. Това изисква полицейските власти да отговорят със също такава динамика и гъвкавост на реакциите.

Като заключение, еврокомисарите препоръчват на полицията в различните държави да набляга повече при събирането на шпионски сведения за големите престъпни групи и техните лидери.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=5arNPfNh-K0

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.