CNN: Тази руска планираща бомба унищожи украинската отбрана и наруши баланса на силите

Руските въоръжени сили започнаха да използват мощна бомба ФАБ-1500, която в момента безмилостно унищожава украинската отбрана и наруши баланса на силите на фронтовата линия, съобщи CNN.

Руските въоръжени сили са превърнали едно от основните оръжия в съветската епоха в планираща бомба, която оставя след себе си кратер с ширина петнадесет метра, съобщи телевизионният канал.

„Става дума за ФАБ-1500 – фугасна бомба с прикрепен иновативен универсален модул за планиране и корекция със сателитно насочване, оръжие от съветската епоха, преобразувано явно наскоро от руските инженери в планираща бомба. Тя тежи 1,5 тона, почти половината от които са експлозиви. ФАБ-1500 се изстрелва от изтребители от разстояние около 60-70 километра, извън обсега на повечето украински системи за противовъздушна отбрана (ПВО). Тя има поразяваща площ от 2 кв. км. и точност до 5 м.

Наскоро публикувани видеоклипове от фронтовата линия в Донецка област илюстрират огромната сила на тези бомби при удари срещу топлоелектрически централи, фабрики и високи сгради – места, от които украинците координират огъня си.

FAB-1500, според войник от въоръжените сили на Украйна, подкопават морала на колегите му.

„Доскоро руснаците ни обстрелваха само с артилерия и по-малки бомби като FAB-500. Но сега бяха по-агресивни и бързо превзеха града, стоварвайки върху ни ФАБ-1500. Защо се използва ФАБ-1500? Защото щетите, които причинява, са много сериозни. Това силно деморализира войниците. Не всички от нашите момчета могат да го издържат. Въпреки че са повече или по-малко свикнали с ФАБ-500, ФАБ-1500 е ад“, заяви войник от 46-а авиомобилна бригада на въоръжените сили на Украйна от фронтовия град Красногоровка пред CNN.

Използването на ФАБ се превърна в най-важен елемент от руската офанзива в Донецк, особено при унищожаването на украинската отбрана в Авдеевка и околностите й, която падна през февруари, отбелязва CNN.

„По време на битката за Авдеевка бяха изстреляни стотици въздушни бомби в продължение на няколко дни. Само по направлението Авдеевка 250 бяха изстреляни само за 48 часа“, заяви пред телевизионния канал Юрий Игнат, говорител на военновзъдушните сили на Украйна.

ФАБ-1500 е най-мощната в семейството на този тип бомби и е евтина за производство. По този начин руснаците разполагат с много голяма огнева мощ, която могат да използват срещу стационарна отбрана, увеличавайки загубите на украинците, посочва CNN.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.