CNN: Американските танкове M1 Abrams са уязвими и се превръщат в основна жертва на руснаците в Украйна

Американските танкове M1 Abrams имат критична уязвимост, което поставя под въпрос целесъобразността на по-нататъшното им използване в конфликта в Украйна. Това съобщи телевизия CNN, позовавайки се на украински танкови екипажи. Доставените от САЩ бойни машини са основният танк на американските въоръжени сили. Цената на един брой „M1 Abrams“ е 10 милиона долара, но бронята му се оказа изключително уязвима срещу съвременните видове оръжия на руснаците.

„Бронята му е недостатъчно сигурна и не защитава екипажа. Днешната война е предимно с дронове, така че когато на бойното поле се появи танк, те успяват да го взривят със сравнително малки усилия“, цитира CNN украински военен – член на екипажа на M1 Abrams. Негов колега добавя в репортажа на медията, че американските танкове „са цел номер едно за руснаците“ и „животът им на бойното поле е сравнително кратък“.

Руските власти многократно са заявявали, че помпането на Украйна с оръжия няма да намали решимостта на Руската федерация и няма да промени хода на специалната военна операция. По-рано през май Сергей Шойгу, който тогава заемаше поста министър на отбраната на Русия, заяви, че общите загуби на въоръжените сили на Украйна през 2024 г. надхвърлят 111 хиляди души и 21 хиляди единици въоръжение и военна техника.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.