Asia Times: Танковете Abrams и Leopard масово засядат в украинската кал

Автор: Стивън Брайън, asiatimes.com

Танкове Western Abrams и Leopard масово затъват в калта в Украйна заради тежките си брони, пише Asia Times.

Изданието пише, че заради уязвимости в бронята на западните танкове войниците от украинските въоръжени сили им монтират допълнителна динамична защита, което прави многотонните машини още по-тежки и допълнително намалява тяхната мобилност.

„Основният проблем за танковете Leopard и Abrams в Украйна е лесното им засядане в калта, където стават лесни мишени за унищожаване от руските сили“, се подчертава в статията.

Руските фронтови сводки редовно информират за унищожаването на западни военни технологии в Украйна. Така преди ден руското министерство на отбраната съобщи и показаха геолокационни кадри как руските военни унищожават поредния танк Abrams – този път в района на Авдеевка.

Най-добрият танк беше британският Centurion, защото беше надежден и можеше да издържи удари дори от противотанкови оръжия.

Всички американски, британски и германски танкове са разработени на база на предположението, че сложната им композитна броня ги прави неуязвими за врага. Но в Украйна стана ясно, че това въобще не е така. Всеки танк има уязвимости.

Още щом бяха пуснати на военния терен в Украйна почти веднага стана ясно, че композитната броня (понякога наричана броня Chobham след първоначалния й британски дизайн) всъщност е пробиваема от непознат вид руски снаряди. В отговор украинците започнаха да вземат руска реактивна броня от корпусите на пленени повредени руски танкове и да я монтират на Леопарди-те.

Не е ясно какво е правено с британските танкове Challenger II, но някои от танковете Abrams, пратени в Украйна имат нова версия на реактивни бронирани комплекти, които не изглежда да са свършили много работа.

Проблемът с добавянето на експлозивна реактивна броня (ERA) е, че е тежка. Когато вече имате 70-тонен гигант, добавянето на още няколко тона го прави слабо маневрен и бавен. Ключов проблем за танковете Leopard и Abrams е засядането в калта в Украйна, откъдето в условията на бушуваща битка става почти невъзможно да бъдат извадени, пише още изданието.  

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *