„Asia Times“: Западът се опитва да спре цунамито на историята – БЕЗСМИСЛЕНО!

Сриващият се щатски долар застрашава света

Автор: Ян Крике, Asia Times

Западът говори за война на все по-висок глас. Германският министър на отбраната обяви този месец, че Германия трябва да възстанови армията си и редовната военна служба, същото направи и неговият британски колега, а преди това и шведският.

В началото на войната в Украйна преди две години западните медии описваха руската армия като безнадеждно неефективна с остаряла и корумпирана структура. Но през последните седмици същата тази Русия в западната реторика се превърна в непосредствена опасност, която налага превъоръжаването на Европа.

Подобна западна враждебност виждаме и на другия край на света – срещу Китай. През 1972 г. Западът прие политическата доктрина на Пекин за „единен Китай“, признаваща, че Тайван е част от Китай, а Пекин е легитимният център на китайския свят. Миналата година обаче високопоставени правителствени служители на САЩ направиха широко отразена от западните медии визита в Тайван в подкрепа на „продемократичните сили“, в действителност проамерикански, които се борят за признаването на острова за независима държава.

Преди това, през 2020 г., Конгресът на САЩ прие Закона за автономия на Хонгконг, който наложи санкции на длъжностни лица и организации в Хонгконг и континентален Китай, които нарушават „автономията на Хонгконг“.

Западът, разбира се, има 500 годишна история на намесите си в държави, намиращи се далеч от неговите граници. И макар вече да няма физически контрол над света, той все още има финансов контрол над него, благодарение на системата на американския долар и SWIFT – глобалната клирингова къща за международни финансови транзакции.

Доларът е все още международната валута lingua franca. Това обяснява защо всичко, от нефт и злато, до биткойн, се оценява в долари.

Сега Западът се опитва да намери законни начини да конфискува руските 300 милиарда долара, които заради доларовата система са блокирани в западни банки. Ако действително ги конфискува, това ще увреди трайно и непоправимо репутацията на Запада като неутрален пазител на световната финансова система и може да увеличи скоростта на вече случващия се процес на дедоларизация. Но западният политически и финансов елит е на фаза, при която няма какво да губи, защото вижда нерадостното си бъдеще буквално зад ъгъла. Затова е готов да заложи всичко, което му е останало за да постигне глобалната си стратегическа цел – да подчини и разграби Русия. А след нея и останалия свят.

Демонизирането на Русия

Превръщането на Русия във враг беше забележителен случай на инженерингово препрограмиране на западното обществено мнение.

Още през 90-те години Русия и Западът инвестираха милиарди в търсенето на нови нефтени находища в Русия и в газопроводи, които да пренасят газ към десетки европейски страни. Смята се, че евтината руска енергия е добавила трилиони долари към германския БВП.

Икономическата интеграция на индустриалците и населението на ЕС с Русия беше ситуация на взаимна изгода като по учебник. Тя не беше изгодна единствено и само за глобалния финансов елит – атлантиците, пазители на доларовата система от Уолстрийт.

По тази причина същите активизираха още преди 30 години към експанзия военната си организация НАТО, замаскирана като защитник и разпространител на свободата и демокрацията, а всъщност модерна версия на военна система за колонизиране на нови територии.

Руснаците начертаха червена линия пред западната експанзия при Украйна. Те познават историята си. Те изгубиха 26 милиона души във Втората световна война, защото Адолф Хитлер трябваше на всяка цена да се добере до руския нефт, след като Англия наложи нефтена блокада на Германия по море. По онова време Персийският залив още не е добре изследван и САЩ и СССР са най-големите и почти единствени производители на нефт в света. Така че морската блокада на Англия е стар империалистически трик: Направете провокация и реагирайте с възмущение, ако тя предизвика реакция. Същото няколко години по-късно направиха и САЩ с Япония, предизвиквайки я с морската си блокада на нападне Пърл Харбър. Същото направи Запада и през 2022 г. НАТО натисна в Украйна и Русия реагира.

След като обаче Украйна не успя да удържи руската армия (след провалената лятна украинска контраофанзива през 2023 г.) Западът ребрандира Русия, повишавайки пропагандно статута й от „агресор срещу една демократична независима държава“ в „агресор, който заплашва да превземе цяла Европа“. В западната пропагандна реторика Русия рязко се издигна от треторазрядна страна (по думите на един покоен американски сенатор „бензиностанция, маскирана като държава“) до екзистенциална заплаха за САЩ и 50-те й васални съюзника.

Няма значение, че Русия има население, което е една четвърт от Европа и БВП равно на испанския БВП. Да не споменаваме нейния Lebensraum, който е по-голям от на всяка друга страна в света. Гъстотата на населението в Русия е 8,46 души на квадратен километър; в Германия и по-голямата част от Централна Европа тя е повече от 230 души на квадратен километър.

Защо й е на Русия да превзема гъстонаселената, прогресивно деиндустриализираща се, бедна на природни ресурси и обедняваща Европа. Още територия ли й трябва или пък многобройно враждебно настроено население?

Германия е забравила научените през 20 век уроци. Сега тя планира да увеличи годишните си военни разходи и да задели специален фонд от 100 милиарда за модернизиране на германската армия. Няма значение, че процентът на бедност в Германия вече доближава 20% и че близо 10 милиона германци са твърде бедни, за да се хранят пълноценно дори на всеки два дни.

Театърът на абсурда достигна кулминацията си, когато „зелената“ външна министърка на Германия Аналена Бербок заяви: „Аз обещах на хората в Украйна: „Ние сме с вас, докато имате нужда от нас“, и искам да изпълня това мое обещание. Без значение какво мислят моите германски избиратели, аз искам да изпълня обещанието си пред народа на Украйна.“

В крак с Германия, Обединеното Кралство също планира превъоръжаване. Миналия месец британският генерал сър Патрик Сандърс заяви, че опасността, която представлява Русия, изисква Европа да застане на бойна нога. Няма значение, че в Обединеното Кралство регистрира увеличение на смъртността с 5 хиляди души през последната зима, дължащо се най-вече на високите цени на енергията, и че 4,2 милиона британски деца и 2,1 милиона пенсионери живеят в бедност.

Повратна точка

Когато стана ясно, че и Китай, и Индия отказват да се съобразяват със западния режим на санкции, наложен на Русия, страните от Глобалния Юг разбраха, че геополитическата картина на света се е променила. Около 20 страни, повечето от които бивши колонии на европейски държави, кандидатстваха за членство в БРИКС. Когато нигерската армия свали своя президент-франкофил, типична колониална марионетка на Франция, народът обгради нигерския парламент и френското посолство, носейки плакати с лозунги във възхвала на Путин.

Франция заплаши да се намеси, но когато съседните на Нигер Буркина Фасо и Мали обявиха, че западна интервенция в Нигер ще бъде разглеждана като обявяване на война и срещу тях, французите разбраха, че старата империалистическа игра е свършила. Френското наследство от 100 годишно (нео) колониално господство над Нигер: 30% от френската електрическа енергия се захранва от нигерски уран, докато 85% от народа на Нигер няма достъп до електричество.

Изкушаващо е да си обясним катастрофалната политика на Запада с липсата у него на самосъзнание, или на убеждението, че светът вижда Запада така, както Западът вижда себе си. По-мрачната теория, която циркулира из социалните медии, е, че Западът подклажда конфликти с Русия и Китай, за да прикрие нестабилното състояние на доминираната от долара финансова система.

Ако доларовата система се срине под тежестта на огромния си дълг (който през 2023 г. стигна 300 трилиона долара и продължава да расте), конфликтите на Запада с Русия и Китай ще бъдат перфектните козове за отклоняване на вниманието от десетилетията безотговорна западна финансова и парична политика, която доведе до неравенство в богатството, невиждано в световната история. Американските деца наследяват при раждането си дълг от 78 хиляди долара, което е техният дял от огромните 34 трилиона долара национален дълг на Съединените щати. Който дълг продължава да нараства с 1.5 трилиона долара на година.

Карта на света според размерите на популацията, а не на географския регион

Атлантическият съюз не притежава задна скорост и не изпитва угризения да хвърли милиони хора в бедност, окуражавайки украинците да се бият до последния украинец в битка, която не могат да спечелят, както и обявявайки икономическа война на Китай, за да запази еднополярния си свят, дори и това да означава война с целия останал свят. Духът на демокрацията спира на границата на Западния свят.

Но има и елемент на надежда

Западният политически и бизнес елит може и да е морално банкрутирал и в момента да се опитва да запази хегемонията си на цената на много убийства и смърт, но той не е суициден (самоубийствен). Историята показва, че неговите натовски сили никога не влизат в директна конфронтация със страни, които могат да се отбраняват, и особено със страни, които имат ядрено оръжие.

Авторът: Ян Крике е бивш кореспондент от Япония за различни медии, бивш главен редактор на „Азия 2000“ в Хонгконг и автор на „Creating a Planetary Culture: European Science, Chinese Art and Indian Transcendence“ (2023).

Източник: Asia Times

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

11 коментара

 1. Тия кретени предупредили в Швеция и Австрия хората да се запасяват с консерви, вода, гориво, фенерчета и спални чували. Ако Русия ги нападнела?!
  Знам го от познати, които живеят там.
  Какво готвят тия?!
  Със сигурност не е за добро. Или всяват страх.
  Вероятно е да направят някоя провокация.

 2. БРИЛЯНТНА СТАТИЯ. Когато цяла Европа, начело с Англия, Германия и Франция започна да трепери от силата на една „регионална сила“, че и от една „бензиностанция“ с ракети, на която и населението и икономиката е далеч по малка от тази на САЩ и на Европа,това показва пълно безумие, рев за загубена многовековна алчност.Ние обаче братушките, на които Големия брат трябвало винаги да прощава КЪДЕ СМЕ, какво трябва да направим още за да се върнем в лоното на турската държава???

 3. Хич не го харесвам тоя Айнщайн-но за едно е прав:
  Шизофрения е да правиш едно и също нещо и да очакваш различен резултат.
  В тази връзка-очаквам мъжете да поемат мъжката си функция- и да зададат тона на предстоящото “танго”.
  Безсмислено е да се борим срещу системата.
  И 300 примати в маймунарника.
  Което не означава, че не трябва да си получат заслуженото.
  Вие сте на ход-мъжете.
  И моля-не ми излизайте с номера колко гадни сме жените и колко сме ви длъжни.

 4. Природата-мъжо, ни е създала така:
  Аз съм тази, която стои в пещерата, поддържа огъня, грижи се за потомството и сготвя донесената от теб плячка.
  Докато ти си на лов- ще защитавам дома ни, децата ни и плячката срещу нападащите ни зверове със зъби и нокти.
  Но не мога да го правя постоянно. Защото нямам достатъчно сили и природата ме е оформила по друг начин.
  Затова те чакам да се върнеш и да ни защитиш.

 5. П.П.- Когато си дойдеш-имаш думата ми, че ще застана до теб. И ще се бия наравно с теб-със зъби и нокти.
  И- каквото сабя покаже!
  За децата ни и за Родината ни!

 6. Ало, анонимен-жена! При цялото ми уважение, как ще коментирате движението „Mee too“? В едно с пещерите, където се криете?!
  Моля, разберете се първо помежду си…

 7. Лакота-при цялото ми неуважение към елементари като теб-първо заслужи да се наричаш мъжки вожд, особено индиански.
  И не ме занимавай и не ми вменявай джендърските ти глупости- коментарът ми беше насочен към някои, в чиято група ти определено не фигурираш и не се разпознавай сред тях.
  Те знаят кои са.
  Аре-у лево!
  Да- за теб се отнася!

 8. Мацки-горе главите, прегръщам ви, добре, че сте вие!
  Мъже- ще бъдем до вас, само дайте ни тон и посока.
  Каквото има да става-ще става, но заедно ще се справим.
  Бог пред нас и ние след него!
  Амин.

 9. Драги ми съотечественици, идете в ПИК и прочетете ОТВОРЕНОТО ПИСМО на един списък от много познати личности, които искат разпускането на това правителство и парламент. ТОВА Е СУПЕР ВАЖНО И НЕ ТЪРПИ ОТЛАГАНЕ, УБИВАТ НИ СКОРОСТНО.

 10. Няма ли някой от нашите политици да се сети, че е крайно време България да изтегли златото ни от Англия, което може да бъде с лекота конфискувано, като това на Венецуела и на Либия.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *