40 000 европейци умират от грип всяка зима

300 000 българи се разболяват от грип всяка година

Голямата част от жертвите са възрастни хора

Всяка година жестоките грипни епидемии причиняват смъртта на около 40 000 мирни жители на Европейския съюз. Това съобщи националният консултант по епидемични проблеми професор Мира Кожухарова на здравен форум по превенция на коварната болест.

Фактите сочат, че почти деветдесет процента от смъртните случаи са регистрирани при хора, които са на възраст над шестдесет и пет години. Другата рискова група са най – малките деца до двегодишна възраст. Най- честото усложнение от грипае развитието до пневмония, която е особено опасна за здравето и живота.

Грип

У нас най – стресиращото е, че срещу грип се имунизират едва около 3 % от гражданите. Според запознати, това се дължи на високата цена на ваксините и на тоталното недоверие, което цари в хората по отношение на лекарите. Доста често се чували хипотези, че медиците само прибират парите, без всъщност да поставят истинска ваксина и я замествали с безполезни фалшификати.

Според статистиката, в България грипът тръшка близо триста хиляди души всяка година. От заболелите едва от четири до пет процента търсели помощта на лекар – специалист, а останалите не обръщали внимание на сериозната опасност. Поради тази причина, от МнЗ започнали да подготвят Национална програма, чиято цел е да промени нагласата на обществото по отношение на ваксинацията против опасните болести.

Виж видео:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.