Ужас! У нас мрат три пъти повече родилки заради лекарско безхаберие и пари

Два – три пъти е по-висока у нас майчината смъртност в сравнение със средностатическата за Европа, обяви неочаквано професор д-р Иван Козовски и обвини част от колегите си в некомпетентност и безхаберие. В същото време обясни, че от същото безхаберие страдат и родилките, които по различни причини доброволно лягат под ножа.

Вече са събрани и документирани 13 случая за лекарска небрежност и некомпетентност и по някои от тях ще се водят дела. Самият професор е бил съдебно-медицински експерт при част от случаите. Професор Козовски е един от малкото лекари в България, които назовават нещата с истинските им имена и се бори да се въведе закон, според който секциото в България да не става по желание и каприз на родилките, а само при лекарска преценка. Той дава пример отпреди 20 години, когато секциото не беше на мода. Тогава смъртността при родилките е била много по-малка. Цезаровото сечение се е правило само по медицински причини, или когато раждането се е усложнявало. Не може да се прави търговия със здравето и живото на хората, категоричен е той. Не може всеки, взел диплома, да тръгва със скалпела в името на парите. Раждането е естествен процес и природата рядко му пречи. Когато има усложнения, тогава трябва да се събере компетентен екип. По дългогодишни наблюдения процентът на раждащите със секцио жени в света е 20, а у нас минава 35 процента. Резултатът е двойно по- висока смъртност при родилките и усложнения от направените набързо и некомпетентно операции. Ще се боря дотогава, докато раждането стане некомерсиално и на първо място се поставят живота на майката и бебето, а не парите, заяви лекарят в телевизионно интервю.

ВИЖ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/L20C2oMxXeU

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Проф.Козовски знаем,че всички лекари са небрежни и некадърни според Вас.Не пропускате случай да изтъкнете пред медиите колко лоши и некомпетентни са българските лекари.Нищо,че в 95% от случаите,това не отговаря на истината.Вие сте на 75 г и е крайно време да се оттеглите.Публична тайна е ,че не сте в час със съвременното АГ.Знанията Ви бяха перфектни за 1968-1970г.,но сега сме 2012.В белите държави след 65г не им дават да гласуват,а камо ли на 75г да лекуват…всяко нещо има начало и край…..Човек трябва да има достойнство за да знае кога да спре

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.