Увеличиха заплатите на лекарите вчера, днес ги отмениха

По стар обичай и стил на правителството вчера бяха обявени новите лекарски заплати, но днес решението отменено да второ нареждане. Министър Атанасова промъкнала в споразумението текст, че увеличение ще получат само тези лекари, които работят в печеливши болници.

От синдикатите казаха, че този текст е внесен след като се разбрали за заплатите и стопират споразумението докато нещата не се изяснят. Ние нямаме вина, че в последния момент е написано това, каза председателят на КНСБ Иван Кокалов. Този текст на практика лишава повечето медици от гръмко обещаването увеличение, защото огромен процент от болниците работят на загуба и имат задължения. Излиза, че правителството уж увеличава заплатите с 20 процента, но всъщност те си оставят същите. От КНСБ настояват условието с печалбата да отпадне.

Вярно е, че болниците бяха превърнати в търговски дружества, но лекарите нямат вина, че субсидиите идват късно, касата бави парите и реализират вместо печалба – загуби. Освен това не били договорени заплатите на медицинските сестри. Синдикалистите настояват тяхната заплата да стане 530 лева, а през 2013 година да има още едно увеличение за хората, работещи в сектора. Основната заплата на лекар пък да е 700 лева искат те. Министър Атанасова изрази учудване, че договорът няма да се подпише. Тя била готова да положи подписа си още в този момент, при условие, че болниците са печеливши. Знаейки прекрасно, че те няма как да станат такива…

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.