Плевнелиев зарязан от съпругата си

Прецедент - първата дама бойкотира президента

За първи път български президент полага клетва без да е придружен от съпругата си. Юлиана Плевнелиева отказа да придружи мъжа си на церемонията в парламента, на която той се закле като четвърти държавен глава на страната. Освен че наруши протокола, съпругата на Росен Плевнелиев създаде прецедент в историята на президентската институция.

Първата дама, която изглежда няма никакво намерение да влезе в ролята си, няма да присъства и на церемонията пред паметника на Незнайния войн. По протокол Юлияна Плевнелиев трябва да се запознае и да разговаря с предшественичката си Зорка Първанова. Въпреки това съпругата на Георги Първанов заяви, че ще застане до мъжа си на церемонията.

Бизнес дамата Юлияна Плевнелиева няма да се появи дори при официалното встъпване в длъжност на съпруга си на 22 януари, когато заедно с Маргарита Попова ще прекрачат прага на „Дондуков” 2 като новите президент и вицепрезидент.

Капризите на госпожа Плевнелиева докараха до истерия служителите в държавния протокол. Дори се обмисляло вариант да се потърси двойничка на първата дама, която да придружава новият президент на официални събития. Проблемът с

Плевнелиев положи клетва без Юлияна

отсъствието на Юлияна става особено сериозен, когато на Росен Плевнелиев му се наложи да ходи на държавни посещения в чужбина. При такива събития държавният глава задължително трябва да бъде придружаван от първата дама. Изключения се правят само, ако президентът е вдовец. В такива случаи трябва да го придружава, например, дъщеря му. Людмила Живкова придружи баща си Тодор Живков да официалното му посещение в Япония след смъртта на Мара Малеева. Кралският протокол е категоричен и Плевнелиев не може да посети нито една монархическа държава , ако законната му съпруга не е с него.

Всички първи дами на България до момента не са бягали от задълженията си, дори да не им са били присърце. Мария Желева, съпругата на бившия президент Желю Желев, не беше много наясно с протокола и често двамата попадаха в смешни ситуации, които изумяваха чуждестранните им домакини. Въпреки това бившата президентша никога не бягаше от отговорност.

Росен Плвевнелиев положи клетва. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

13 коментара

  1. Кое му е скандалното ? Не ставайте смешни „Кралският протокол“ , „Конституцията“ посочете къде пише , че държавният глава задължително трябва да бъде придружаван от първата дама ?

  2. Tozi palqcho nemoje saprugata si da obedi che trqbva da prisastva kato parva dama a kamo li neshto poveche mojem da ochakvame ot nego ,a da moje I da si klati glavata s glupovatata si usmivka kogato govori Borisov, :))))

  3. Не смятам че е чехльо, смятам че е малко прекалено от страна на Г-жа Плевнелиева,но може да има някаква лична пречина.Без причина -едва ли ще отказва!Тяхна си работа,като не иска -не иска!

  4. Не е така, щом като е негова съпруга ,пък дори да не е президент, тя е длъжна да го представи ,придружи на такова събитие, по този начин тя не уважава неговия успех и така стартира лошо неговото управление. Това е скандално !!! Има ли его този президент изобщо?

  5. Тя е личност и изобщо нищо никому не е длъжна. Свободната личност няма „задължения по протокол“, нито задължения „към институции“. Ако жена ми реши да стане проститутка, това не означава, че аз трябва да стана сводник.

  6. прави се на интересна .какво иска да покаже? че, това е отживелица….ами да да даде интервю и да го заяви открито, а то така , не се появява ама си мълчи ,да има вратичка….тъпо

  7. Може никъде да не пише, че „Дамата“ трябва да присъства на това или онова събитие или, че Протокола е Закон, но струва ми се, че г-жа Плевнелиева малко започва да преиграва. На каква се прави? Освен всичко друго е въпрос и на УВАЖЕНИЕ! Като си избрака този мъж, ще бъдеш с него и в това му амплоа и не ме интересува дали ще си вееш тоалетите насам и натам! Но има неща, които не можеш да пропуснеш! Госпожичка! Много се еманципирахте! За мен тя е поредната фльорца, да не си на мястото на Президента и Мъжа Плевнелиев!

  8. Това е най- лично нейно право. За смелостта да им се изплюе в очите на скудоумието и самодоволството герберско, от мен има поклон!

  9. nomerata na iulianaka si gi znaeme.tj revnuva bjsno ,4e rosen e po populjren ot nej i vsj4eski se stremi da privle4e vnimanie kam sebe si s skandalni projvi i izkazvania.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.