Cтpaнитe от БPИKC съгласуваха заключителната дeклapaция за Укpaйна

Страните членки на БРИКС се споразумяха за формулировка за Украйна, която ще бъде включена в заключителната декларация на срещата на върха в Казан. Това съобщи помощникът на президента по международните въпроси Юрий Ушаков в ефира на Първи канал.

„Формулировката там вече е съгласувана, няма възражения от страна на никого. Общата позиция, общият подход, който успяхме да съгласуваме за включване в декларацията“, уточни Ушаков.

13 страни водят консултации за получаване на статут на държава-партньор на БРИКС, заяви още помощникът на руския президент. Владимир Путин отбеляза по-рано, че до 30 държави са изразили желание да се присъединят към работата на БРИКС по един или друг начин. Ушаков каза, че дузина и половина държави се разглеждат като възможни партньори на асоциацията.

Руският президент Владимир Путин лично се среща с ръководителите на делегации, пристигащи за неформален обяд в кметството на Казан. Въпреки че руският лидер проведе поредица от двустранни срещи, именно приятелската вечеря бележи официалното начало на срещата на върха на БРИКС.

Русия е домакин на форума като страна, председателстваща обединението през 2024 г. Путин участва в събитията като домакин на срещата на върха. Гостите пристигаха на приема постепенно – президентът на Русия поздравяваше всеки от тях и ги придружаваше в залата. 

От 22 до 24 октомври в Казан се провежда 16-ата среща на върха на държавните глави на страните от БРИКС. Обединението беше създадена през 2006 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай, а Южна Африка се присъедини през 2011 г. На 1 януари 2024 г. Египет, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия и Етиопия станаха пълноправни членове на групата. Срещата на върха в Казан е първата, в която участват и новите членове на БРИКС. Саудитска Арабия е представена от външния си министър принц Фейсал бин Фархан Ас Сауд.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.