Антониу Гутериш ще се срещне с Путин. Киев се ядоса: Прие поканата от военнопрестъпника, грешен избор

Руският президент Владимир Путин ще разговаря в четвъртък, 24 октомври, с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Разговорът ще се състои в рамките на срещата на върха на БРИКС, като това ще е първата среща между Путин и Гутериш след началото на руската офанзива в Украйна, предаде Франс прес. Междувременно Министерството на външните работи на Украйна упрекна Гутериш, че е приел поканата на Путин за срещата на високо равнище на БРИКС, но не е участвал в срещата на високо равнище за мир във връзка с войната в Украйна, предаде Ройтерс.

„Генералният секретар на ООН отхвърли поканата на Украйна за първата глобална среща на върха за мир в Швейцария“, заяви министерството в публикация в социалната медия „Екс“. „Той обаче прие поканата за Казан от военнопрестъпника Путин. Това е погрешен избор, който не допринася за развитието на каузата на мира. Той само накърнява репутацията на ООН“, се казва още в изявлението.

От днес Путин е домакин на срещата на върха на страните от БРИКС в централния руски град Казан, чиято цел е да покаже влиянието на незападните държави, посочва Ройтерс. Сред присъстващите лидери са китайският президент Си Цзинпин и индийският министър-председател Нарендра Моди.

В края на форума на БРИКС в Казан Путин ще има седем двустранни срещи, включително с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, заяви на брифинг в Москва днес дипломатическият съветник на Кремъл Юрий Ушаков.

Това е първото посещение на Гутериш в Русия от 26 април 2022 г. насам. Тогава той се срещна с Путин в Москва. По време на разговорите руският държавен глава заяви, че вярва в „положителния изход“ от преговори с Украйна. Оттогава Москва и Киев прекратиха всички официални преговори, а позициите им сега изглеждат още по-непримирими. На срещата на върха на БРИКС в Казан Русия смята да отправи послание, че политиката на санкции и изолация, която Западът наложи срещу Москва в отговор на нападението срещу Украйна, се е провалила, отбелязва АФП.

В кулоарите на форума Владимир Путин ще има общо около петнадесет двустранни срещи, включително с китайския президент Си Цзинпин, индийския президент Нарендра Моди, южноафриканския президент Сирил Рамапоса, турския президент Реджеп Тайип Ердоган, иранския президент Масуд Пезешкиан и египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.