Японският премиер: Никога няма да забравя шока и последиците от атомната бомба, която САЩ хвърлиха върху Хирошима

Наскоро избраният министър-председател на Япония Шигеру Ишиба наруши традицията да не споменава ролята на САЩ в ядрените бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. По време на предизборен дебат министър-председателят изрично заяви отговорността на Вашингтон за смъртта на повече от 200 хиляди цивилни.

„Никога няма да забравя шока, който изпитах, когато бях в шести клас на прогимназията, когато видях кадри с последиците от атомната бомба, която Съединените щати хвърлиха върху Хирошима“, разказа Шигеру Ишиба.

Твърде рядко японски политици споменават отговорността на Вашингтон за атомните бомбардировки на двата града, отбелязва lentа.ru. 

В отговор на въпрос за ядреното възпиране и идеята, че ядрените оръжия могат да бъдат споделени, Ишиба заяви, че трябва да се обсъди как „да се съчетаят възпирането и отказът от ядрени оръжия“.

През август 1945 г. САЩ хвърлят атомни бомби върху Хирошима и Нагасаки. Експлозията и последиците от нея убиват над 200 000 души, по-голямата част от които са цивилни. На годишнината от трагичните събития – 6 и 9 август – в японските градове се провежда „Церемония на мира“, по време на която японските политици обикновено не казват директно, че бомбардировката е извършена от САЩ.

На 9 август членът на горната камара на японския парламент Мунео Сузуки заяви, че САЩ трябва да се извинят на Япония и нейния народ за атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки през 1945 г.

Според него президентът на САЩ Джо Байдън по време на срещата на върха на Групата на седемте (Г7) през 2023 г. е трябвало да се извини на японския народ, както и да признае погрешността и недопустимостта на използването на атомни бомби. Това обаче не се е случило, а бившият вече японски министър-председател Фумио Кишида „не е направил нищо за това“.

„Чувствам гняв заради това. Тъй като никога не е имало такова извинение, мисля, че трябваше да ги накараме да го кажат на срещата на върха. Всичко върви по начина, по който Америка иска да върви“, каза Сузуки.

На 6 август все още действащият тогава японски премиер Кишида не спомена кой точно е хвърлил ядрената бомба върху Хирошима. Това стана по време на възпоменателна церемония в памет на жертвите на атомната бомбардировка. В речта си Кишида заяви, че тогава градът „се е превърнал в пепел“, а хората са били „лишени от мечтите и щастливото си бъдеще“.

На свой ред професорът от университета „Рицумейкан“ Масато Камикубо отбеляза, че Япония няма да поиска извинение, тъй като Токио зависи от Вашингтон в много области и се намира под американския ядрен чадър.

На 7 август посланикът на САЩ в Япония Рам Емануел отказа да присъства на възпоменателната церемония по повод годишнината от ядрената бомбардировка на Нагасаки.

Дипломатическата мисия на САЩ посочи в писмо, че американската делегация „няма да може да присъства на събитието на високо ниво“ поради отказа на градската управа на Нагасаки да покани Израел на церемонията.

Източник: lenta.ru, „Известия“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Япония не капитулира след а бомбите, японците искат да се бият, сто хиляди жертви ще дадем за победата. Императорът, който има божествен произход, както всяка древна история потъва в митология за изключителност, е обожествен и частица от божественото носи всеки японец, да умре за императора е чест с живот в рая на небето. След включването на червената армия, основната японска армия в Манджурия, маджонг, трите най развити китайски провинции, е разбита и страх от германската съдба го капитулира, макар Сталин не иска окупационна зона, твърде изтощени са да хранят и японци.

    • гай ган -защо не научиш граматиката – вземи се в ръце ! и гейко кодзин
      също !

  2. За 29 август 1941 Япония планира нахлуване н съветския съюз, гордеят се с Цущима и интервенцията 1918, достигнали Байкал, но в императорския съвет надделял флота за средства за война, руснаците щели да паднат като зряла круща в нозете им, а т.н. Тихоокеански район бил изконнно японска зона и моща на американците Пърл Харбър, след атака ще имало паритет военноморски съдове, и петрола също бил причина, а за Русия генерал кал и генерал студ настъпвали и своята война отписали за после, а след Курск и завинаги

  3. Говори, че да те видя, и възпитанието, образованието ти, социален статус, речников запас, оперативната ти психология, дважди ми додяваш и ставам по малко търпелив

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.