Бpитaнcкo издaниe: Падането на Пoкpoвcк ще срине цялата oтбpaнa на Укpaйнa

Превземането на Угледар беше болезнен удар не само по егото на Зеленски, но и за цяла Украйна, пише Бетани Елиът за британското издание UnHerd. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) загубиха изключителни стратегически позиции и пътят към Покровск вече е отворен за руските войски. Ако град Покровск бъде превзет, цялата фронтова линия не само в Донбас, а чак до бреговете на река Днепър, ще рухне, признават в Украйна.

Угледар, центърът на минната индустрия близо до Донецк, получава красноречивото си име през 1969 г. Същия Угледар се превърна в най-важната придобивка за руснаците. Военните командири на Украйна признаха, че са заповядали на войските си да се оттеглят, а Москва потвърди, че градът вече е изцяло под неин контрол.

Шумното отстъпление, разбира се, ще подкопае още повече морала на украинците. Москва превзе една от най-мощните крепости в Украйна: командните височини на Угледар и неговите впечатляващи мощни укрепления позволиха на Киев упорито да защитава южния фронт на Донбас повече от две години и половина.

Две големи руски офанзиви се разбиха в стените му. Падането на града обаче създаде и лично неудобство за украинския президент Владимир Зеленски. По време на финалния руски щурм на града той беше на посещение в САЩ, за да убеди Белия дом в своя „План за победа“ и да получи нови милиарди помощ. Но по същото време стана ясно, че Угледар е обкръжен и съвсем скоро ще падне.

Превземането на Угледар обаче представлява много по-болезнен удар за цяла Украйна, а не само за гордостта на нейния президент. Градът е важен логистичен център и е разположен на ключови височини на пресечната точка на източния и южния фронт. Това го превърна в най-важната ключова позиция, която удържаше руските армии от двата фронта да си взаимодействат.

Освен това падането му отвори пътя на руснаците за директна атака към Покровск (Красноармейск), друг важен железопътен и магистрален възел. В Покровск, който Москва смята за ключов за анексирането на целия регион Донецк, има важни промишлени съоръжения, ЖП линии и основни пътища и превземането му не само ще наруши сериозно украинските линии за доставки по целия източен фронт, но и ще отвори пътя на руските сили за удари в гърба на ВСУ в Запорожка област.

„Ако загубим Покровск, цялата фронтова линия ще рухне, защото от него на запад чак до Днепър в Запорожка и Днепропетровска област е равно поле, в което ние на практика нямаме никакви защитни линии“, предупреди наскоро украинският военен експерт Михаил Жирохов.

С превземането на Угледар стана безпощадно ясно, че Москва държи инициативата в конфликта и едва ли повече ще я изпусне.

Киев се бори с дългогодишни проблеми: липса на жива сила и оръжия. Украинските войски изчисляват, че руснаците са ги превъзхождали числено седем към едно в Угледар, а командирите се оплакват, че новобранците са били „вцепенени“ при руското нападение. Москва се възползва от трудностите на врага и вече е завладяла толкова територия през първата половина на 2024 г., колкото през цялата 2023 г., а големите териториални придобивки предстоят тепърва. Те ще се реализират след падането на Курахово и Покровск.

След тези поражения буквално няма да има кой и къде да спре руската армия да отцепи цялата територия на Украйна на изток от река Днепър.

Зеленски и екипът му са изправени пред дълга и много мъчителна зима…

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. С падането на Покровск, падат и интересите на част от спонсорите. Това е основната загуба, останалите са косвени или съпътстващи.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.