Как ЦPУ и Kиpилo Бyдaнoв създадоха нaциcткия интepнaциoнaл „Haция Eвpoпa“

Автор: Ukes, Kooks & Spooks blog, mossrobeson.medium.com

Тази година по повод Деня на независимостта на Украйна видни руски неонацисти се озоваха в западноукраинския град Лвов, неофициалната столица на украинския национализъм, за да участват в първата конференция „Нация Европа“, която събра представители на крайно дясна мрежа от нацистки организации от цяла Европа и неонацистки движения, интегрирани в украинските въоръжени сили.

Поне половината от участвалите в това нацистко сборище украински военни, са били свързани със звена от Главното управление на разузнаването (ГУР, Holovne upravlinnia rozvidky). Тази правителствена агенция (ГУР) в Министерството на отбраната на Украйна беше „нашето малко бебе“, което „възстановихме от нулата“. Думите са на висш служител на американското разузнаване. Сега украинското ГУР се заиграва с нацистките войници и помага за създаването на чудовище, което ще донесе репутационни щети на Украйна и нейните западни съюзници много по-големи, отколкото да навреди военно на Русия.

„Нация Европа“ заяви, че движението „Азов“ и неговите военни части, сред които Трета щурмова бригада и полка “Кракен” на ГУР, „не са били поканени“ на конференцията, като замъгли на снимките от събитието лицето на нейния организатор, който всъщност председателстваше срещата. Потребителят на Twitter @Dreznicagoat откри, че това е Юрий Павлишин, медик в открито неонацистката Трета щурмова бригада, която се командва от Андрий Билецки – създател и първи лидер на неонацистката групировка „Азов“, който след 3 години напусна организацията и създаде друга нацистка фракция.

В неонацисткия манифест на Билецки, написан за „Патриотът на Украйна“, паравоенна организация, която оглави оригиналния батальон „Азов“, се твърди: „Нашата задача е да се борим за създаването на мощно социал-националистическо движение, което ще обхване цялата украинска нация и ще спечели властта в държавата.“ В него има специален раздел, посветен на „расизма“, който той определя като един от „най-фундаменталните и задължителни принципи“:

„Целият ни национализъм е нищо – пясъчен замък, без основата на кръвта, основата на расата. … Ако украинската духовност, култура и език са уникални, то е само защото нашата расова природа е уникална. Ако Украйна е земен рай, то е само защото нашата Раса е превърнала тази земя в такава. Съответно лечението на нашия национален организъм трябва да започне с расовото прочистване на нацията. И тогава здравият Национален Дух ще се възроди в здраво Расово тяло, а с него културата, езикът и всичко останало. … Историческата мисия на нашата нация в тази повратна точка на века е да поведе белите народи по света в последния им кръстоносен поход за тяхното просъществуване. Един истински кървав марш срещу водените от семитите подчовеци.”

Известни ветерани от Азов и други групи, свързани с движението, участваха в учредяването на мрежата „Нация Европа“. По-конкретно Денис Капустин, за когото се казва, че е „един от най-опасните неонацисти в Европа“ и е главнокомандващ на Руския доброволчески корпус (RVC) зачислен към Главното разузнавателно управление на Украйна ГУР. Алексей Левкин, важен идеолог в Азов, също от RVC, е съосновател на „Нация Европа“ като ръководител на „Wotanjugend“, крайно екстремистка неонацистка група от Русия. Докато Капустин е замесен в организирането на крайнодесни бойни турнири в Русия и Украйна, Левкин организира националсоциалистически блек метъл фестивали като лидер на групата „M8L8TH“, която е популярна сред хардкор неонацистите в Украйна.

ВИЖ ТУК

Юрий Павлишин, лекарят от Трета щурмова бригада на Азов, е бас китарист в M8L8TH и очевидно координатор на “Нация Европа”. Според него няма значение кой ще „спечели“ войната, „тя ще бъде поражение“, защото в Украйна при всички положения ще има „диктатура“ и няма значение дали под руски или западен неолиберален контрол ще е тя. Той предлага алтернатива – да се спусне националистическа диктатура на ветераните от войната, „защото истинските елити на нашата древна Украйна сега са в окопите и землянките“. Той нарича това „Trincerocrazia“ или „Trenchocracy“, „окопокрация“. Павлишин написа за последователите си в Instagram:

„Всичко, което се случва сега, е само началото, основата, която стъпва върху кръв и кости… точно както всички най-велики и могъщи държави от изминалите векове. Целта ни е да бъдем тук и да си вършим работата. Да положим камъните. Ще станем ли свидетели на големия разцвет на нашата държава в пълния смисъл на думата? Малко вероятно е, но не защото ще загинем във войната. Още няколко поколения трябва да пораснат, да се родят и да живеят със съзнанието за това, което правим сега, гравирайки го на генетично и кръвно ниво.

В момента имаме един специфичен враг, който няма раса или националност, наречен „болшевик“. Това зло трябва да бъде унищожено. Но след тази победа ни предстои дълга борба срещу не по-малко коварното зло, което унищожи Европа през последните 80 години –  злото на перверзния либерализъм, доминацията на парите и греховете. Тези западни неолиберали, които в момента се водят наши съюзници срещу руснаците, ще се опитат да унищожат не нас, а децата ни, за да не притежават те същия инстинкт за смъртоносна справедливост и желание да се борят за своето докрай.

Ще издържи ли нашият народ на това изпитание след нас? Не знам. Надявам се, че ще бъдат способни на това. Ако наследниците ни не са, тогава нашите подвизи няма да струват нищо, ако този дух умре в котела на мултикултурализма и консуматорството.

Нашият път след войната е милитаризация, задължителна военна служба за всички, военна индустрия, поддържане жизнеспособността на армията, издигане честта на личността на войника. Вяра в нашата сила и уникалност, познаване на славните дела на нашите героични предци, героите на днешния ден, традиционни хилядолетни ценности, войнственост, национална културна и расова идентичност – това са принципите на бъдеща велика Украйна.”

Изглежда, че Олена Семеняка, така наречената „първа дама на украинския национализъм“ и „международен секретар“ на политическата партия на Билецки (Национален корпус), е присъствала на конференцията Nation Europa.

Европейска неофашистка мрежа

Международният легион на Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР), който включва RVC, е пълен с неонацисти, свързани с движението Азов, които до голяма степен оглавиха конференцията. Представители на руския, германския и беларуския доброволчески корпус на ГУР, включително Алексей Левкин от Wotanjugend, съставляваха мнозинството от украинската армия, което подписа „Меморандума за единство и сътрудничество“ на „Нация Европа”. Ветерани от Азов създадоха беларуската част, а немският отряд произхожда от Der Dritte Weg („Третият път“), малка неонацистка партия в Германия, която е съюзник на движението „Азов“. Германската делегация на конференцията Нация Европа включваше Клаус Армстроф, председател и основател на „Третия път”.

В краткия видеоклип, който Nation Europa публикува за конференцията, представителят на Германския доброволчески корпус (NDK) се появява само за кратко, без да закрива лицето си. Възможно е това да е същият неонацистки боец от NDK, който се вижда вдясно и който е включил „Четиринадесетте думи“ в своето селфи.

Батальонът „Реванш“ е друга част, свързана с ГУР, която участва в конференцията и подписа нейния меморандум. Подписите им под него стоят заедно с тези на агресивната крайнодясна „консервативна“ организация „Традиция и ред“, която създаде звеното. Тези групи може да са се отдалечили, но не и от своите съюзници в CasaPound, италианско неофашистко движение, което е важен поддръжник на проекта „Нация Европа”.

ВИЖ ТУК

Луиджи Де Биазе: „Украинският батальон „Реванш“ чества годишнината от [фашисткия] марш към Рим. Девизът („Маршът продължава“) е същият, който се появи довчера [27 октомври 2022 г.] в Рим, на знаме близо до Колизеума.“

Алберто Паладино, италиански „журналист“, който прати в болница петима членове на Италианската демократическа партия през 2011 г., представляваше CasaPound на първата среща на „Нация Европа”. Преди няколко години Паладино представи „Гледната точка на CasaPound“ на втората конференция „Паневропа“, организирана от Азов. През 2022 г. той сподели горната снимка в своя акаунт в инстаграм. През същата година Паладино написа доклад и направи мини-документален филм за батальона „Реванш“ след ексклузивно посещение в тяхната база. Видеото включваше интервю с войник, който носеше нашивка, вдъхновена от бригадата Waffen-SS Dirlewanger.

Габриеле Адинолфи, неофициален основател на CasaPound, беше основният гост-лектор на конференцията „Нация Европа“, въпреки че присъства само дистанционно. „Голямото предизвикателство е да създадем нови елити в Европа“, каза той. Месец по-рано Институтът за европейски, руски и евразийски изследвания към университета „Джордж Вашингтон“ публикува блестящо есе за този 70-годишен „Архитект на европейска неофашистка мрежа“. Авторът, Дейвид Холкомб, обобщи този важен доклад така:

„Вероятно няма друг човек, който да е по-дълбоко вграден в тази транснационална европейска крайнодясна мрежа от Габриеле Адинолфи (роден 1954 г.). Започвайки още от времената на насилствените „Оловни години“ в Италия през 1970-те години, продължавайки през две десетилетия на бягство от закона в Западна Европа през 1980-те и 1990-те години, стигайки до ролята му във възстановяването на неофашистка мрежа в Италия и Европа от началото на 2000-та година, пътят на Адинолфи е със забележителен размах и дълбочина. Въпреки че в никакъв случай не е единственият участник в транснационалните крайнодесни активности, Адинолфи се откроява със своето дълголетие и продължаващо значение в това многопоколенческо пространство. … По време на безбройните си дейности Адинолфи служи като ключова точка за свързване в европейската крайна десница – създавайки връзки между индивиди и организации в пространството и във времето и демонстрирайки поразителната приемственост на крайнодесния проект от следвоенните години до днес.”

Според Холкомб настоящият проект на Адинолфи, “The Lansquenets of Europe“, включва „набиране на кадри от неофашистки елити от целия континент“. Предполагаем член на”Lansquenets” във Франция говори на първата конференция на Азов, „Paneuropa“ през 2017 г., а каналът в Telegram на „Les Lansquenets“ сподели новините за „Нация Европа”. Според Адинолфи неговата група не е „нито движение, нито ексклузивна организация, а такава, която помага за растежа на всички“.

„Десни движения в силите за отбрана“

Според програмата на събитието конференцията във Лвов от миналия месец включваше 10-минутна лекция за „Украинските десни движения в силите за отбрана“. Някои от тях бяха представени на срещата: „Свобода“, наследник на Социал-националната партия на Украйна; „Авангард“, друга група, свързана с Азов; така наречения 14-ти полк в Силите за безпилотни системи, най-новият клон на украинската армия, който вече е пълен с неонацисти.

Още един координатор на конференцията „Нация Европа“ и вероятно още един войник от 3-та щурмова бригада „Азов“, който вероятно изнася лекция за „кръговите движения в силите за отбрана“. Зад него са размазани емблемите на подразделенията на „Азов“, „Авангард“, „Десен сектор“ и други групировки.

„14-ти полк“ очевидно е първото звено, което се появява в Силите на безпилотните системи. Негов заместник-командир е Евгений Карас, основателят на агресивната неонацистка организация C14, която стартира като младежко крило на „Свобода“. (Смята се, че името на C14 съдържа препратка към неонацистките „Четиринадесет думи“.) „Трети батальон“ в „14-ти полк“, който участва в продължаващото нахлуване на Украйна в Курск, е кръстен на батальона „Нахтигал”, бандеровска част в армията на нацистка Германия, създадена за нахлуване в Съветския съюз. Ден след конференцията „Нация Европа“, Евген Карас и Алберто Паладино от CasaPound публикуваха съвместно публикация в инстаграм, посветена на Бенито Мусолини.

ВИЖ ВИДЕОТО

Сергей Зайковски, главният идеолог на „Авангард“, беше „представител на интелектуалното крило на движението за родна вяра в Украйна“, което е пропито от неонацистки идеи за историята на Украйна като древната родина на арийците. Зайковски също е съосновател на издателство „Пломин“, а шефът на HUR Кирило Буданов сигнализира, че е запознат с тази свързана с Азов организация. До 2022 г. „Авангард“ се съюзи с „Традиция и ред“ и две малки украински неонацистки групи: „Карпатска Сич“ и „Фрайкорпс“. През тази година Авангард приема бойци от неоезическата „Албанска трета позиция“, която също се присъедини към „Нация Европа”. Военното подразделение на „Авангард“ в крайна сметка попадна в украинския 78-ми въздушно-десантен полк.

„Авангард“ и „Албанската трета позиция“, юли 2022 г.

49-ти пехотен батальон „Карпатска сеч“, който не бива да бъркаме с гореспоменатата неонацистка група, произхожда от крайнодясната партия „Свобода“, която има младежко крило, свързано с „Третия път“. През  2022 г. партия „Свобода“ създаде батальон в елитната Рубижка бригада на Националната гвардия. Никой не вярва обаче, че участието в Националната гвардия на Украйна (NGU) е „деполитизирало“ тази заразена от нацистите част; в крайна сметка тя е създадена от крайнодясна политическа партия. Предполага се обаче, че този статут означава нещо за бригадата Азов на NGU, която преди беше единственото военно крило на неонацистко движение, което сега има собствена армия.

„Wall Street Journal” наскоро съобщи: „Петнадесет процента от (украинските) войници и ветерани казаха, че ще се присъединят към въоръжен протест, ако Киев подпише мирен договор, с който те не са съгласни.“ В следващите редове вестникът цитира лидера на „Азов“ Андрий Билецки, „командир на една от най-големите бригади в Украйна“. Медията увери читателите, по-малко от три седмици след първата конференция на „Нация Европа”, че Билецки „отрича някога да е имал нацистки идеи или връзки“. „Wall Street Journal” дори не се опита да опровергае това. Широко разпространено мнение е, че нацистки преврат в Украйна е немислим. Но какво ще стане, ако Билецки може да разчита на помощ от „украинския Мосад“?

Специалните нацистки сили на украинския Мосад

Миналата година бивш служител на ЦРУ каза пред „Washington Post”: „Виждаме раждането на набор от разузнавателни служби, които са като [израелския] Мосад през 70-те години на миналия век“, за което те предупредиха, че „крие рискове за Русия … но носи и по-широк риск.” Според шефа на HUR Кирило Буданов, „Ако питате за Мосад, известен с елиминиране на враговете на държавата“, то тогава украинският Мосад „вече съществува“.

Около две седмици след като Русия нападна Украйна през февруари 2022 г., офицерът от HUR Руслан Каганец заяви: „Украинският Мосад вече бе създаден“. Каганец командва батальона „Сонечко“ (Слънчице) към специалното подразделение „Тимур” на HUR, за което се знае, че действа в тила на врага. „Tимур” изглежда е пълен с неонацисти и крайнодесни националисти. Тази година Каганец и някои от неговите бойци създадоха нова група, наречена „Видар“, която работи с крайнодесни вербовчици, което помага да се обясни присъствието на екстремистката „Дясна младеж“ в тези части.

Вляво – публикации в Instagram от човек, свързан със Сонечко и Видар (с препратка към „Хайл Хитлер“ в потребителското му име), които подсказват, че размазаното знаме е от младежкото крило на движението „Десен сектор“. Преди няколко години открих снимката вдясно от един от летните лагери на „Дясната младеж“.

Вероятно най-известната част от „Тимур” е батальонът „Братство”, командван от небезизвестния Дмитро Корчински, екстремистки православен и националистически лидер, чието участие в украинската крайна десница датира от 90-те години. Богдан Ходаковски, младият лидер на „Реванш“ и „Традиция и ред е бивш член на бойната група „Братство“ на Корчински, „революционна християнска общност“, която Корчински си представяше като „православни талибани“.

Миналата година „Братство“ и „Стугна“, друга част от специалните части на „Тимур”, проведоха операция на полуостров Крим. „Стугна” е кръстена на музикална група, създадена от двама лидери на украински „хейткор“ групи: Арсений Билодуб от „Sokyra Peruna“ и Андрий Середа от „Komu Vnyz“. Билодуб също е видна фигура в екстремисткото движение „Десен сектор“ и основава неонацистката марка „Svastone“, която произвеждаше тениски (подписани от шефа на HUR Буданов), за да събере пари за звеното „Стугна”. Междувременно Svastone спонсорира крайнодясната единица „Legion V“, която формира Втори батальон в 14-ти полк на силите за безпилотните системи.

Още няколко части на отряда Tymur са свързани с крайнодясната „Украинска доброволческа армия“ (UDA, Ukrayinská dobrovolʹcha armiya), командвана от Дмитро Ярош, първият лидер на „Десен сектор”. Това включва батальона „Арата”, кръстен на митична земя, която според някои украинци прави тяхната страна арийска родина на „първата цивилизация в света“. Има и Raven Group на UDA в частта „Тимур”, чийто командир е сложил неонацисткия код „1488“ в своя инстаграм (Тези числа се отнасят за „Четиринадесетте думи“ и „H.H.“ или „Хайл Хитлер.“)

„Якоб__1488“, командир на групата „Равен“ на СДА, позира със знаме или плакат на шефа на ХУР Буданов.

Последно, но не по значение, е „Team Nobody“, друга група от специалните сили в подразделението „Тимур” на HUR, което има връзки със свързаната с Азов „Ragnarock Group“. „Ragnarock Group“ се занимава с вербовка на хора за звеното Тимур и HUR. „Ragnarock“, който продава пачове с надпис „1488“ има и канал в Telegram със смущаваща история и повече от четвърт милион абонати. В канала можете да намерите много нацистко съдържание, включително „пълно видео с добро качество“ на клането в Крайстчърч, Нова Зеландия. (Wotanjugend, свързаната с RVC група, която е съосновател на Нация Европа, разпространи руски превод на неонацисткия манифест на стрелеца в джамията в Нова Зеландия.) В инстаграм администраторът на „Ragnarock“ създаде друг акаунт, където сподели клипове на „моята война“, които предполагат, че той е служил в Силите за специални операции на Азов (командвани от Андрий Билецки), които по-късно формират Трета щурмова бригада.

ВИЖ ВИДЕАТА

През пролетта на 2022 г., преди полк „Азов“ от Националната гвардия на Украйна да се предаде на руснаците в Мариупол, офицер от разузнаването от поделението лейтенант Иля Самойленко обвини украинското правителство и неговите западни съюзници за загубата на града. Той каза, че властите „саботират отбраната на Украйна през последните осем години“ и „НАТО ни блокира тяхната военна помощ“. Богдан Кротевич, началник-щабът на полк Азов обаче похвали началника на Главното управление на разузнаването, който ръководи смела хеликоптерна операция за снабдяване на мариуполския гарнизон и евакуиране на най-тежко ранените. „Единственият генерал, който беше наистина загрижен за спасяването на Мариупол и упорито ни помагаше с каквото можеше, беше К. А. Буданов.

Картината на художничката от „Азов“ Елена Либерти

По-късно същата година Кирило Буданов получава картина от „художник от АЗОВ“, която е „посветена на легендарната спасителна операция“. Той я  закача зад бюрото в кабинета си. Скоро след това той похвали полка „Краке” на HUR, създаден от лидерите на политическата партия на Азов в Харков, като „една от най-боеспособните части“ в армията. В този отряд HUR има открито неонацистки части, чиято емблема включва руна (използвана и от Wotanjugend), която се „счита за символ на най-агресивните неонацисти“. През пролетта на 2023 г. Буданов дори участва в мисия на полка Кракен. Горе-долу по това време руският доброволчески корпус на HUR – „добри войни“, според Буданов – започва да осъществява нападения в Русия, „любим проект“ на младия шпионин. Към тях се присъединиха „Традиция и ред” и останалата част от международния легион ГУР.

ВИЖ ТУК

Скачков носи нашивка на ККК, която изглежда произхожда от 3-та щурмова бригада.

Кирило Буданов безспорно се превърна в мощна фигура в Украйна в хода на тази война. Известно време се спекулираше, че той може да замени Валери Залужни, бившия главнокомандващ на украинската армия. През пролетта на 2022 г. началникът на щаба на Азовския полк на НГУ говореше, че точно това ще се случи. Миналата година Economist съобщи:

„В разговора стана ясно, че генерал Буданов упорито мисли за следвоенна Украйна. Миналата зима се заговори, че ще стане министър на отбраната. Той настоява, че единствената му амбиция е победата. И все пак тайните проучвания, проведени от кабинета на Зеленски показват, че те обмислят използването на култа към техния герой-шпионин, за да противодействат на предполагаемото съперничество, произтичащо от Валери Залужни, симпатичния и независим главнокомандващ на Украйна. Колегите на генерал Буданов казват, че са убедени, че той е предопределен за голяма политическа роля, след като настъпи мир – ако доживее дотогава.”

Как се вписват неонацистите в плановете на Буданов за бъдещето? Може би е пуснал заплашителен намек с конференцията „Нация Европа”, включваща неонацисти от HUR и гост-лектор, който вероятно е имал връзки с италианската мрежа Gladio. Друг път шефът на HUR представи провокативна карта на разделена Русия, която се смята за най-добрата форма на победа от украинските националисти. Тези екстремистки програми изключват разрешаването на конфликти по мирен път.

Първата от „Десетте заповеди на украинския националист“ от 1929 г. гласи, че трябва да спечелиш борбата или да умреш в битка. Андрий Юсов, главният говорител на ГУР, беше координатор на крайнодясното „Движение за съпротива срещу капитулацията“, което беше част от по-широко антидемократично движение (водено от „Азов“) от 2019–2022 г., което заплашваше да свали правителството на Зеленски, ако то започне преговори с Русия. Ако настъпи такъв момент и управляващите в Киев тръгнат на преговори с Русия, Буданов със сигурност ще пусне своите неонацистки хрътки.

Източник: Ukes, Kooks & Spooks blog, mossrobeson.medium.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Всичките тези, са за дълги или смъртни присъди и психиатрията!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.