Захарова: ВСУ създават концлагери в руския пограничен район

Москва разполага с информация, според която Въоръжените сили на Украйна изграждат концлагери по границата между Курска и Сумска област. В тези концлагери те са затворили пленени от тях руски цивилни жители на двете области. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг в рамките на IV Евразийски женски форум.

„Руските правоохранителни органи продължават да получават информация за случаи на принудително депортиране на жители на Курска област, които не са имали време да се евакуират. Такава беше практиката на немско-фашистките окупатори по време на ВСВ. Спомняте ли си как те отведоха милиони граждани на Съветския съюз, в плен, в робство, в работни концлагери на територията на цяла Европа?“, каза дипломатът.

„Разполагаме с многобройни данни от свидетели, те са събрани от щаба на руския „Червен кръст“ в Курск и от други източници. Разполагаме с голямо количество данни и свидетелства за създаването от бойци на ВСУ в руския пограничен район на подобия на концлагери, където под дулата на автомати държат стотици местни жители, които по различни причини не са могли да напуснат небезопасните райони в Курска област. Сред тях има и жители на Сумска област, които са се провинили в това, че са обявили открито своя руски произход и пристрастия към Русия“, подчерта Захарова.

Според нея целта на ВСУ с тези погранични лагери е да създадат кордон, жив щит срещу евентуално нахлуване на руската армия от Курска област в Сумска.

Тя отбеляза също, че пленен украински войник е признал за готвено от ВСУ нападение срещу пътнически влак в Курска област, като целта на нападението е била обявена така: „Да вземем колкото се може повече цивилни руски пленници“. „Държа да отбележа, че всичко това се документира най-съвестно и прецизно от наша страна. Документирали сме и всички факти за разстрели от украински военни на цивилни в Курска област, както и случаите на особено жестоко отношение- изтезания, изнасилвания и пр.“, каза дипломатът.

„Всички тези чудовищни действия на украинските военни са не просто по моделите на Третия райх на нацистка Германия, те ги извършват под символите на нацизма и фашизма. Увеличава се броят и случаите на използваните от ВСУ нацистки символи – татуировки и надписи върху каски, ножове, нашивки, които виждаме върху и във убити или пленени бойци, избягали от бойното поле, и върху пленено или унищожено военно оборудване“, добави Захарова.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.