„Нюзуик“: САЩ разполагат нови ядрени бомби в Европа, три пъти по-мощни от бомбата в Хирошима

Джо Байдън задвижи процеса по модернизиране на американския ядрен арсенал на европейска земя. Нови, по-мощни ядрени бомби се очаква да доставят САЩ във военни бази на НАТО в Белгия, Германия, Холандия, Италия и Турция. Тези нови бомби ще имат мощност до 50 килотона (еквивалент на три пъти експлозията в Хирошима), съобщи Newsweek.

Новите ядрени бомби B61-12 на американските военновъздушни сили пристигат в Италия и ще въоръжат изтребителите F-35, разположени в базата „Геди“, съобщиха италианските медии още през януари миналата година.

Изтребител “Торнадо“ от Германия беше забелязан да носи ядрена гравитационна бомба, проектирана и произведена от Съединените щати, по време на полет във военновъздушна база в Калифорния миналата седмица.

Снимка, направена на 27 август в базата на военновъздушните сили „Едуардс“ в Калифорния и публикувана в X/Twitter, показва, че германският самолет носи тренировъчна ядрена бомба B61-12, според Ханс Кристенсен, директор на проекта за ядрена информация във Федерацията на американските учени.

„Торнадо“ не е първият европейки самолет с B61-12. Снимка, направена през декември миналата година, показа, че Холандия, една от петте страни в Европа, които съхраняват американски ядрени оръжия, изглежда е провела обучение за интегриране с новата ядрена бомба.

Нидерландски изтребител F-16 Fighting Falcon беше забелязан да носи тренировъчна B61-12 под крилото си във въздушната база „Волкел“, разположена в южната част на страната.

B61-12 има четири избираеми експлозивни мощности до 50 килотона тротилов еквивалент и е най-новият вариант на ядрените оръжия B61. Двете американски атомни бомби, хвърлени от САЩ над Хирошима и Нагасаки в Япония през 1945 г., единственото използване на ядрени оръжия във въоръжен конфликт досега в света, имаха мощност съответно 15 и 25 килотона.

B61-12 има удължен експлоатационен живот от поне две десетилетия и ще замени всички базирани в Европа американски ядрени оръжия през следващите няколко години.

Джо Байдън даде зелена светлина на Пентагона и да планира инсталирането на крилати ракети „Томахоук“ в Германия. Тези ракети, чийто полезен товар може да бъде конвенционален или ядрен, се очаква да пристигнат в Германия през 2026 г.

САЩ са разположили около 150 свои ядрени бойни глави във военно-въздушни бази в Германия, Белгия, Италия, Холандия и Турция, без някога да са го обявявали официално, по данни на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN).

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Все в същата медия, Янките решиха да напуснат окупираната преди 20 години територия в Ирак, „US Sets Date for Iraq Withdrawal“ цели 20 години те показаха на света върховете на демокрацията.“В началото беше лъжата: 20 години от инвазията на САЩ в Ирак“ инвазия под абсолютно доказан лъжовен предтекст.ЧЕТЕТЕ БЕ ХОРА, ДОЙЧЕ ВЕЛЕ, ЗА ДА СЕ РАЗБЕРЕ КЪДЕ Е ЦЯЛАТА НАША ПОЛИТИЧЕСКА ПРОСТИТУЦИЯ.

  2. ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ГЛАСУВА У НАС.
    1. До като не се въведе някакъв ценз и критерии за депутатите от коя да е партия гласуване не трябва да има.
    2. Заплатите на депутатите да бъдат равни на средната заплата в страната.
    3. Няма нужда от толкова депутати за страна с токова малко население
    4. Да се премахнат всякакви субсидии, които единствено стават причина за участие в изборите.
    5. Да се престане с тези налудничави евроатлантически идиотизми. България , независима, означава независима за всякакъв външен диктат.
    6. Въвеждане на езикова полиция в медиите и навсякъде. Никой не е казал. че английският трябва да бъде агресивно налаган навсякъде.
    ЗАЩОТО „Хора без дипломи пишат закони за образование и спорят за концесии“ Ива бе, Ива Иванова Свободното слово

  3. Сто процента съм съгласен с Вас г-н Иванов но още малко за процентите. Ако един кандидат за народен представител не получи на изборите повече от петдесет процента от гласовете на всички избиратели – остава си вкъщи. Партия която няма абсолютно мнозинство в парламента не може да излъчва правителство. Правителството на България може да бъде само от една партия – „сглобките“ са незаконни. И последно – не може да има народен представител с повече от два мандата в парламента, като при втория мандат той получава половината от заплатата която е получавал в първия. Пиша си никнейма, защото наблизо живее един депутат. Известен е като „Гуци“.

  4. нюзоик кого плашиш ракетите са в европа от 70 години но американците не знаят какво има в двата океана среяо нея а и също какво има и в космоса

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.