„Ди Велт“: Атаката срещу Курска област ускорява поражението на Украйна

Атаката на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) срещу Курска област заплашва да ускори поражението на Украйна и по този начин да доведе до мирни преговори в полза на Русия. Това се казва в статия, публикувана във вестник Die Welt„Казано направо: Украйна в Курска област в средносрочен план е изправена пред поражение като втора германска танкова дивизия в Ардените през 1944 г.“, пише авторът Кристоф Б. Шлиц. По думите му, „времето на Украйна изтича“. Той дава четири причини защо това ще се случи.

„На първо място, готовността на Запада да доставя спешно необходимите сега оръжия по-скоро ще намалее, отколкото да се увеличи в краткосрочен план“, посочва наблюдателят. Той припомни оценката на американския анализатор Майкъл Кофман, който изрази мнение, че западните страни сега може да се страхуват да прехвърлят нови оръжия поради опасения от ескалация на конфликта. „За това свидетелстват много неща, като например реакцията на западните правителства: вместо окуражаване и изявления за нови доставки на оръжие, има само мълчание. „Ако операцията в Курска област завърши с провал, Западът ще доставя още по-малко оръжия, а подкрепата за действията на Киев в западните общества ще намалее, тъй като надеждата за „победа“ на Украйна окончателно ще изчезне“, заявява Шлиц.

„Второ, Украйна по всяка вероятност не е в състояние да удържи завзетите територии“, продължи той, като отбеляза, че ВСУ не разполага с необходимото инженерно оборудване, за да се укрепи, а освен това е под постоянен обстрел от руската артилерия, безпилотни самолети и планиращи бомби. „В същото време факторът време е в полза на Москва: Русия може постепенно да набира нови войски и разполага с достатъчно войници и оръжия, за да отреже снабдяването на украинските сили“, смята германският наблюдател.

„Казано направо: Украйна в Курска област в средносрочен план е изправена пред поражение като втора германска танкова дивизия в Ардените през 1944 г. (има се предвид Арденската настъпателна операция на Вермахта по време на Втората световна война – бел. авт.)“, казва Шлиц.

Украински войски в Сумска област, близо до руската граница

„Трето, операцията в Курска област усложнява и отслабва отбраната на ВСУ. Като атакува неочаквано руска територия, Украйна увеличи фронтовата си линия. В светлината на очевидния недостиг на собствената ѝ армия това е изключително рискована стратегия“, посочва авторът. Освен това той отбелязва, че Киев е разположил съвременни високоточни оръжия в района на Курск, докато в други райони те са недостатъчни. В резултат на това за руските сили е по-лесно да пробият отбранителната линия, което вече е очевидно край Красноармейск (с украинското име Покровск).

Четвърто, според Шлиц очакванията на Киев, че Русия ще изпрати в Курската област сили, разположени в други части на фронта, „са се оправдали само частично“. В статията се отбелязва, че Москва действително е изтеглила резерви от Харковска област. „Но очевидно това не се отнася за силите в Донбас“, твърди авторът. Той изтъква, че напротив, през последните дни Русия допълнително е засилила офанзивата си там, като се придвижва „постоянно напред“ в пет направления. „Така руснаците могат да пробият третата и последна линия на отбраната на Украйна, която вече е слабо укрепена. Това би имало фатални последици и в крайна сметка ще се превърне в нов катализатор за бързи преговори не в полза на Киев“, каза Шлиц. Времето на Украйна изтича“, подчертава германският наблюдател.

Източник: Die Welt

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Избиите ги тия нацисти и фашисти усрани и после елате да изчистим БГ от предателите ще започнем от Магарев.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.