Еманюел Тод: Западът е в упадък! Западните общества вече не са демокрации, а олигархии. Политиците сега се занимават не с управление, а с идеологическа обработка на масите

Най-голямата изненада от украинския конфликт беше индустриалната, материална и икономическа несъстоятелност на Запада, включително на Съединените щати, пише в новата си книга френският историк Еманюел Тод, съобщава авторитетното испанско издание „El Mundo“. В същото време, според него, руската икономика се е показала като изненадващо стабилна. Причината за това се крие, че тя в продължение на години скрито е била обезпечавана не само от Китай, а и от по-голямата част от света, който очевидно неистово желае и разчита на Русия да сложи край на господството на Запада.

Френският антрополог, демограф и историк Еманюел Тод, който стана световно известен с това, че още през 82 г. предсказа разпада на СССР, в новата си книга „Поражението на Запада“ пише, че западните лидери, заслепени своята собствена идеология, са недооценили Русия и са останали слепи за огромното количество ресурси, което Москва е получила от страните от т.нар. Глобален Юг, съобщава Mundo.

Според него главният извод от украинския конфликт „се състои в това, че Западът има проблеми с възприемането на реалността, като това най-вече се отнася за управляващите политически и икономически елити“.

Основната теза на книгата на Тод гласи, че Западът се намира в упадък, отбелязва изданието.

„Когато през пролетта на 23 г. започна украинското контранастъпление, всички очакваха поражението на руснаците. Сега същите вече чакат краха на украинската армия. На Украйна не й достигат хора и военна техника. Страната се съпротивлява само благодарение на помощта на Запада. И виждаме, че и самият солидарен Запад не е в състояние да отдели особено голям ресурс.
Най-голямата изненада в тази война беше промишлената, материална и икономическа несъстоятелност на Запада и Съединените щати. Никой не е очаквал, че Западът е в такъв упадък“.

Както пояснява Тод, „устойчивостта на руската икономика се дължи на това, че в продължение на цяло десетилетие преди това тя беше обезпечавана от скрития и явен стремеж на голяма част от света да приключи с господството на Запада“.

Той отбелязва още, че западните общества вече не са либерални демокрации, а либерални олигархии, а политиците им сега се занимават не с управление, а с идеологичаска обработка на масите.

Тод е категоричен, че Западът се намира в упадък, доколкото светът „отдавна няма нужда от него, но вече не може да търпи и неговата арогантност“.

Източник: Elmundo.es

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Запада не е в упадък, западът е мъртво роден и закърмен със сатанински ценности.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.