Пепе Ескобар: Западът вече не може да управлява света, но е и толкова тежко оглупял, че не е в състояние да осъзнае това (С ВИДЕО)

Управляващите елити във Вашингтон са напълно откъснати от реалността. По тази причина те продължават сляпо да вярват в своята американска имперска „изключителност“. Трудно им е да признаят дори пред самите себе си, че тази „изключителност“ отдавна вече не съществува. Нещо повече, именно отричането на новия световен ред, който вече е факт, пречи на Вашингтон да приеме сътрудничеството между Русия и Китай, пояснява бразилският журналист и геополитически анализатор Пепе Ескобар в интервю за Dialogue works, което можете да гледате във видеото под тази статия.

Пепе Ескобар, бразилски журналист и геополитически аналитик: През последното десетилетие в поведението на Запада няма никаква логика. Вашингтон и васалите му от Брюксел започнаха да действат напълно ирационално. Преди всичко защото вашингтонския елит продължава да се движи по релсите на расистката си идеология, прикрита зад клишета като „американска изключителност“ и „западно превъзходство“, ред други предразсъдъци и навика им да игнорират другите.

А „другите са руснаците, китайците, нигерийците, арабите, жителите на тихоокеанските острови — тоест всички останали жители на планетата без изключение.

Всички, според тях, са „изначално подчинени на изключителната нация“.

Западните елити, например, си нямат и понятие доколко здрав и дълбок характер носи всеобхватното стратегическо партньорство между Русия и Китай. Това чрез малки детайли проличава при всяка среща между представителите на действащата американска администрация със Си Дзинпин, с министъра на външните работи на КНР Ван И или с други влиятелни китайски длъжностни лица.

Помним какво се случи преди няколко дена, когато момчето Блинкен долетя на визита при Си Дзинпин след като в продължение на месеци преди това го молеше за тази среща.

И когато срещата най-сетне се осъществи, той застави Си Дзинпин да го чака в Двореца на голямата панда. Колко глупаво бе това, въобще не може да става и дума за дипломатически етикет, за протокол и т.н.

Това бе тотална глупост и инфантилизъм. Глупост, произтичаща от високомерието, че „ние сме свръхдържава, хегемон, ние управляваме международния ред, основан на правила, затова можем да действаме така, както ни е угодно. Дори когато сме на гости у вас“.

Не, вече не можете.

САЩ и европейските им васали са съвършено неспособни да осъзнаят какви безумия творят. Има някаква психологическа, културно-антропологична бариера, която не им позволява да разберат, че светът е в нова епоха — в геополитически, геоикономически план, а също и в сферата на международните отношения.

Новият свят се формира точно сега. И те, западняците, не само че вече не са хегемон, но няма да са и един от центровете на управление в него.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.