Злоупотребите с еврофондове са скочили два пъти за две години –

evroИзмамите с пари от еврофондовете са се удвоили от 2009 насам. Най- много са злоупотребите със средства, отпускани за развитие на аграрната дейност. Това показва предварителния доклад на ОЛАФ за неправомерно използване на европейски субсидии.

В областта на селското стопанство срещу България се водят общо 64 разследвания за злоупотреби. Броят им само за две години значително е набъбнал. През 2009, ОЛАФ е открил 26 нарушения. Тогава страната ни беше

Във ведомството на Найденов има най- много измами с евросубсидии
Във ведомството на Найденов има най- много измами с евросубсидии

 обявена за абсолютен шампион в измамите с евросубсидии, тъй като повече от половината разкрити престъпления за целия ЕС, бяха с адрес България.

Две години по- късно, бием дори собствения си рекорд. Страната е разследвана по общо 85 случая на злоупотреби с пари от програмите на ЕС. След измамите в аграрния сектор, се нареждат кражбите на средства от програмите за околна среда, регионални развитие и човешки ресурси. Злоупотреби са направени и с парите за подпомагане на най- бедните страни в Европейския съюз.

При наличието на раздута администрация в родните институции, става ясно, че не се извършва никакъв контрол на разходването на евросубсидии. Няма и наказани сред

Държавата затваря пътя на обикновения фермер до помощите от ЕС
Държавата затваря пътя на обикновения фермер до помощите от ЕС

измамниците, осъденият Марио Николов за измами по САПАРД. В същото време, страната изпитва сериозни затруднения по усвояването на предоставените възможности от програмите на ЕС. По този повод, страната трябва да връща 25 млн. евро за селското стопанство.

За капак, българският земеделец е на ръба на оцеляването. Държавата бави с месеци парите на стопаните, които са си спечелили субсидиите с проекти, но ги притиска предварително да си плащат данъците.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.