Военизира ли се българската младеж и защо?

Наредба за условията и реда за организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на отечеството прие правителството на Гълъб Донев. Българските ученици в 10-ти и 11-ти клас вече задължително ще имат общо 10 часа “военно обучение“.

Общата програма включва знания и умения, свързани със защитата на родината, учения за гражданско-военните отношения, за оказването на помощ на населението по време на военни кризи, за откриването и оцеляването при невзривени боеприпаси, за оказване на съдействие от въоръжените сили на органите за сигурност, за тероризма и незаконния трафик на оръжие, а също така и за защитата на населението и критичната инфраструктура, както и участието на въоръжените сили в спасителни и евакуационни дейности. Програмата за ученици ще завършва с история и настояще на въоръжените сили на България, мисиите на армията ни във и извън страната, същността и целите, екипировката и приемането на военна служба и на служба резерва във въоръжените сили на Република България.

Ако в обучението за дълга на всеки българин към отечеството има логика, не е нужно човек да бъде експерт по национална сигурност и военно дело, за да разбере, че 10 часа по гореизброените теми е крайно недостатъчно, че даже и несериозно, да се предаде каквото и да е качествено обучение на българската младеж. Буди се подозрение, че така посочената наредба на Министерски съвет е един опит за войнолюбско настройване на българското общество в контекста на международните кризи и събитията в Украйна. Така например е отделено специално внимание на процедурата, по която директорите на гимназии трябва да предадат във военните окръжия броят на паралелките и седмичните разписания. Отделно са описани и сроковете за подбор и обучение на военните, които ще водят часовете. Прави впечатление, че досегашното военно обучение в страната беше 9-ти и 10-ти клас, според новата наредба, то се изтегля с една година напред (10-ти и 11-ти клас), тоест малко преди българските деца да навършат пълнолетие.

Същата наредба регламентира и процедурата по кандидатстване и обучение на български граждани, отговарящи на условията за придобиване на квалификация „Офицер от резерва“. Така при студентите се предвиждат финансови поощрения, като поемане на част от таксите им в българските висши учебни заведения (до 25%), ако студент реши да стане резервист. В такъв случай, военното обучение е 1000 часа или два семестъра в рамките на две учебни години. Веднъж записан, студентът е длъжен да завърши военното си обучение. В противен случай, той е задължен да върне всички средства за обучение, наставяне и храна. След като завърши успешно, студентът полага клетва и му се присвоява офицерско звание от резерва.

От наредбата за “провеждане и осигуряване на обучението на българските граждани за защита на отечеството“ се преминава негласно в стимулиране на записването за военна служба. На деца, почти навършили 18-годишна възраст, се преподава едно привидно патриотично, чисто теоретично обучение, с цел да се въведе цяло едно поколение в изкуството на военното дело. Няма как в рамките на 10 часа за 2 години да обучиш ученици, които никога не са държали макет на пушка в ръцете си, как да реагират адекватно срещу боеприпаси, военни контингенти и различни кризисни ситуации, включително и война. Тези 10 часа обаче могат, с участието на специално обучени експерти, да запалят пламъчето в съзнанието на цяло едно поколение за войнолюбство, такова, каквото не е обхващало даже и германското общество след загубата на Първата световна война.

На преден план излиза въпросът, защо след като наборната служба в армията отпадна на 31-ви Декември 2007 г. и 15 години ни се повтаряше, че трябва да имаме професионална и модерна войска, точно в този момент отново се върви към военизиране на българската младеж ? Защо, след като военните ни сили бяха напълно съсипани, ракетите SS23 нарязани на скрап, част от танковете – подарени на Северна Македония, а авиацията ни приземена до нива, в които трябва да караме чужди войски да патрулират въздушното ни пространство, започваме да мислим отново как да склоняваме българите да се записват в армията ? Разполагаме ли с необходимата екипировка и потенциал да създадем отново войска, способна да отбранява територията на държавата ни или тепърва трябва да се отделят ресурси и в това направление след 15 години съсипничество ? И най-накрая, тази войска ще се използва за отбрана на нашата територия или ще се праща да става пушечно месо по други държави в защита на чужди интереси?

Веселин Киров

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

  1. Що ма разсмивате!?!?
    Военизирана беше младежта преди 89г, когато имаше обучение не само в учебни часове ,но и на полеви условия! Сегашната младеж са безделници ,алкохолици,хърльовци и наркомани и от тях нищо не става, камо ли защитници на майка България!

  2. Каквито и да са съвременниците, очевидно, може би, инстиктивно се държат настрани от военното дело защото не искат да умират заради янките. Нека Сорос и компания да си пращат негрите и латиносите да има събират плодовете на посятата демокрация.

    • Ако разчиташ един скопен джендър да се превърне в сексуален атлет, винаги ще останеш разочарован.
      Инстинкт има оФцата като я поведеш към кланицата и се дърпа, блее вдига шум, показва недоволство……..
      при родените като българи подобни инстинкти липсват и те с радост тичат към кръвника, щото така правят еврогейците…..

    • В БГ ИМА МОЖЕ БИ ХИЛЯДИ ДЖЕНДЪРА НА СОРОС ЗАПАДНИ ФОНДАЦИИ,
      АМЕРИКАНСКИ ФОНДАЦИИ .ТАКА ЧЕ ПО СПИСЪК ВСИЧКИ ТЕЗИ ПОНЕЖЕ ИМ СЕ ПЛАЩА ДА ЗАМИНАВАТ ДА УМИРАТ ЗА ПАРИТЕ КОИТО СА ПОЛУЧАВАЛИ.ДИМЕК ДА ЗАМИНАВАТ НА МАЙНАТА СИ.

  3. Интересно нищо не се споменава за 12-то класниците, които са и абитуриенти

  4. ВЪВ ВОЙНАТА УМИРАП МЛАДИТЕ БОЙЦИ, ЗАЩО МОМЧЕТА ТРЯБА ДА УБИВАТА, ЗА ДА УБИВАТ ВАС …. НАПРЕД !

    ЮДЕЙСКИТЕ СВИНЕ ОТ САЩ И НАТО ЩЕ ВИ НАПРАВЯТ БОЙЦИ ГЕРОЙ
    И ГРОБОВЕ ЩЕ ВИ НАПРАВЯ ЗА ПОКАЗ ПРЕД СВЕТА !

    КОЙ ЩЕ ПОСИТИ УМРЕЛИТЕ ГЕРОЙ
    КАТО СЕГА БУТАТ ПАМЕТНИЦИТЕ НЕ ПРЕДНИТЕ ГЕРОЙ !

    ТЕ НЕ СА НАШИ, НЕ СА ВАШИ, А СА ЧУЖДИ
    ПАМЕТНИЦИТЕ Е ЗАРИЕМ, ЗАЩОТО СА НИ ВРАГОВЕ !

    УПРАВНИЦИТЕ НЕ УМИРАТ В БОЙНИТЕ ОКОПИ
    ТЕ БРОЯТ ПАРИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ И СЕ РАДВАТ НА ЖИВОТ !

    НЕ УМИРАТЕ ЗА ЧУЖДИ ЕНТЕРЕСИ
    ИМПЕРИАЛИЗМА ИСКА, БОГАТИТЕ ЮДЕЙ ДА СЕ ОЩЕ ПО-ДОБРЕ !

    СТЕФАНЪ Д-РЪ ДИМИТРОВЪ ЧОЛАКОВ
    08.05.2023 – ШВЕЦИЯ

  5. Да умреш на фронта за кило банани не е неоходимо да си военнизиран.Необходимо е да си тъп и ваксиниран.Но то едното върви с другото.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.