Песков: Освободените украински територии са под ядрената защита на Русия

Русия заяви, че четирите украински области, които тя присъедини миналия месец, са под защитата на нейния ядрен арсенал.

Кремъл направи това изявление в момент на повишено напрежение и на фона на очакваното провеждане на учения за проверка на бойната готовност на ядрените сили както от страна на НАТО, така и от страна на Русия.

Запитан от репортери дали въпросните региони са под защитата на ядрения чадър на Москва, Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, отговори: „Всички тези територии са неотменими части от Руската федерация и те са добре защитени. Тяхната сигурност се осигурява на същото ниво, каквото е и за останалата част от територията на Русия.“

Миналия месец Путин предупреди, че Москва е готова съобразно ядрената си доктрина да употреби ядрени оръжия, ако й се наложи да защитава териториалната цялост на Русия.

Президентът на САЩ Джо Байдън най-неадекватно разчете тези думи на Путин като заплаха и заяви, че с тези свои думи руския президент приближавал света „към Армагедон“. И още: напрежението в света било по-високо от когато и да било след Кубинската криза от 1962 г., когато мнозина са се страхували, че във всеки момент може да избухне ядрена война, отбелязва Ройтерс.

Кремъл отрече днес руските въоръжени сили да са използвали ирански безпилотни летателни апарати при нападения в Украйна, предадоха Ройтерс и БТА.

Украинските лидери обвиниха Русия, че е употребила ирански дронове камикадзе „Шахед-136“, които се взривяват при удар, при атаки срещу Киев. Няколко снимки, публикувани в социални мрежи, показват безпилотни летателни апарати, подобни по форма на иранския модел, които са били използвани при вчерашното нападение в украинската столица. Но моделите имат съществени разлики с иранските.

Попитан дали Русия прибягва до ирански безпилотни апарати във военната си кампания в Украйна, говорителят Дмитрий Песков отговори, че не разполага с такава информация. „Използва се руско оборудване с руска номенклатура“, каза той и добави, че „всички допълнителни въпроси трябва да бъдат насочени към министерството на отбраната“.

Иран от своя страна отрича да е снабдявал Русия с безпилотни летателни апарати.

Държавният департамент на САЩ каза, че по негова оценка, при вчерашното нападение, извършено в украинската столица, са били използвани ирански дронове. Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер обвини Иран в лъжа заради твърденията му, че Русия не употребява ирански безпилотни летателни апарати в Украйна.

Лидери от цяла Европа заявиха, че използването на ирански дронове би означавало сериозна ескалация на конфликта и би трябвало да предизвика нови санкции срещу Техеран.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.