Кисинджър: САЩ са на прага на война с Русия и Китай

Съединените щати са на прага на война с Русия и Китай заради нерешими противоречия, до голяма степен предизвикани от САЩ. Притеснителното е, че и двете страни в момента нямат концепция докъде са готови да стигнат и до какво ще доведе този сблъсък. Това казва в интервю за „Уолстрийт Джърнъл“ бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър.

Според Кисинджър светът е на път да изпадне в опасно неравновесие. Пред „Уолстрийт Джърнъл“, на въпрос дали Съединените щати са в състояние да се справят с враговете си Русия и Китай, като ги разединят и спечелят някой от тях на своя страна, както през 79 г. по времето на президента Никсън – Кисинджър, който беше автор на този план, днес няма прост отговор и казва, че в момента не е възможно Пекин и Москва да бъдат скарани. Затова той посъветва Вашингтон да спре да нагнетява напрежение и да потърси възможности за договаряне със своите геополитически конкуренти, съобщава БНР.

Преди 2 месеца на Световния икономически форум в Давос знаменития бивш държавен секретар на САЩ предизвика критики след като изнесе реч, в която заяви, че Западът няма друг избор освен да разгледа сериозно поставените от президента Владимир Путин въпроси за сигурността на Русия. Както и че е било грешка НАТО да уверява Украйна, че ще я присъедини към своя алианс.

Украйна, според Кисинджър, е сбор от най-различни територии, повечето от които руснаците считат за свои. Половината от населението на тази страна е руско, а отделно има и много поляци, унгарци, румънци… Затова стабилността на Украйна ще бъде по-голяма, а нейната цялост – гарантирана, ако страната бъде позиционирана като буфер между Русия и Запада, каквато роля изпълняваха навремето Югославия, Австрия и Финландия. И именно за това трябва сега да се преговаря с Москва – да се гарантира целостта на Украйна.

Кисинджър предвижда скорошен край на войната след мирни преговори, в които Русия ще запази придобития през 2014-та година полуостров Крим и Донбас, В същото време обаче дипломатът няма отговор по какво това мирно решение ще се различава от Минските споразумения, които не успяха да решат конфликта.

По въпроса за Тайван Хенри Кисинджър изразява тревога, че Вашингтон и Пекин вървят към криза.

По мое време САЩ и Китай възприеха подхода за „Един Китай“ и именно това споразумение позволи прогреса на Тайвън към автономна демократична територия. То пазеше мира в продължение на 50 години, казва Кисинджър, и предупреди, че всяка промяна на основната структура в тези отношения е опасна.

В края на интервюто Хенри Кисинджър отказва да се самокритикува за това, че по негово предписание през 79 г. САЩ и Запада инвестираха в Китай огромно количество долари и преместиха там голяма част от своята индустрия и технологии. На това дипломатът заяви, че връщайки се в миналото няма навика да се самоизмъчва с въпроси от типа какво е можело да бъде направено по различен начин. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Наборът е хитра дърта лисица така че знае какво приказва -така че простите кравари ,послушайте го !

    • Кисинджър е евреин – част от Хазарската мафия.
      Чифутинът Хайнц Алфред Кисинджър е роден във Фюрт, Германия. Сменя си името на Хенри. Евреите са като хамелеони – често си сменят имената за да прикрият престъпния си юдейски произход.

      • Имена, религии …….. не са им проблем на чифутите. Всичко е позволено, щом води до избиването на православни и възцаряването на Ариман.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.