Здравко от “Ритон”: Едва не получих инфаркт, когато Катя си свали сутиена за първи път!

Вълнуващо е било началото на най-обичания дует у нас – този на ритонците Катя и Здравко. Летящият старт на двойката бил в популярен бар в Полша, в който трябвало да делят една сцена и гримьорна със сек*апилни стрипт*йзьорки. Партньорството с голи балерини не им било неприятно и тягостно. Тогава младите и все още никому неизвестни Катя и Здравко проявили професионализъм, тъй като това била първата им работа в чужбина и трябвало да се представят на ниво. Към днешна дата те си спомнят с усмивка за онова време и обичат да разказват любопитни истории от тогава в приятелска компания.

Катя и Здравко от “Ритон”
Катя и Здравко от “Ритон”

Борбата да заминат и да работят зад граница като музиканти била дълга и трудна. Този им пробив като дует се случил някъде в края на 70-те години, а преди него Екатерина Михайлова и Здравко Желязков били просто двама от възпитаниците на Естрадния отдел на Консерваторията. Мечтатели, които не позволяват на никого и нищо да ги обезкуражи, че ще достигат до голямата оцена.

Бъдещите звезди се сприятеляват още в началото на студентството си. Годината е 1975. Катя е най-сек*апилната девойка в академията, а Здравко е кльощав младеж с оригинално чувство за хумор. Тя го забелязала за първи път във фоайето при едно от първите събирания на курса за общите занятия. Били 40 човека, 20 инструменталисти и 20 певци.

Катя и Здравко в началото на любовта им през 1975 г.
Катя и Здравко в началото на любовта им през 1975 г.

„Направи ми впечатление не с това, че е красив, а защото аз не се влюбвам от пръв поглед, трябва ми доста време. Забелязах го, защото много се смееше, на всичко се смееше. Страшен майтапчия!“, споделя Катя. Началото за Здравко пък било в часа по солфеж. Както винаги Катя влетяла запъхтяна, тъй като отново била закъсняла. Тогава слабичкият, но талантлив младеж бил заслепен от красотата й, както и всички останали момчета в стаята. Влезе една мъжка фантазия, нещо красиво.

Беше с една горда осанка, с прословутия изпъкнал бюст. Всички си мислехме, не е надута, но се оказа много готин и добър човек“, връща се назад Здравко. Такова впечатление Катя създала не само с поведението си, а и с факта, че винаги се измъквала от бригади. Спасявала се с разни извинителни, а състудентите я мислели просто за връзкарка – майка й работела в МВР.

Катя и Здравко бързо се сприятелили и започнали да излизат заедно в обща компания. Дружбата им прераснала в любов още в първите няколко месеца от студентството им и станали неразделни.

Здравко помни и първия път, когато били интимни. „Не мога да забравя невероятните й гърди, които се полюшнаха грациозно, когато си свали сутиена! Това е най-ер*тичната гледка в живота ми – само за този миг си струва да си живял! Зачервих се, имах чувството, че ще получа инфаркт“, смее се днес на първия си път Здравко.

Младата двойка била неразделна. Делили си дори храната. Тъй като Катя била софиянка, нямала право на стипендия, а Здравко, който е от Кърджали, взимал 40 лева на месец. С половината от тях той купувал на любимата си френски парфюм, а с останалата част – купони за обяд и вечеря.

Ритонката загатна за прелестите си, дар от природата, с еротична сесия, която снима наскоро
Ритонката загатна за прелестите си, дар от природата, с еротична сесия, която снима наскоро

Катя и една нейна приятелка – Ванчето, обаче все му изяждали купоните, и то още в първите дни от месеца. Здравко все пак не стоял гладен. Помагал му съквартирантът му – виетнамецът Фам, който бил фагонист, а по-късно станал министър на културата във Виетнам, Фам му готвел фиде с кетчуп, майонеза и някакви риби. Помощ Здравко получавал и от родителите си, които вече били разведени.

„Той беше много кльощавичък и вечер първо изпращахме Ваня до „Младост“, след това сядахме на задната седалка на автобус 213, за да можем да се целуваме, и ме изпращаше до нас. За да не кара на мускули, му изкарвах от нашия хладилник храна. И една вечер баща ми каза: „Стига си му правила филии, да вземе да влезе и да се нахрани като човек“, разказва през смях Катя. Със Здравко стават тандем и на сцената, когато солистката на групата, в която той се изявявал напуснала внезапно. И той съвсем логично поканил гаджето си да я замести.

Всички били много впечатлени от външния й вид. После катя ги поразила и с таланта си – освен че пеела страхотно, свирела и на пиано.

Звездата на дуета изгряла след прослушване при Тончо Русев. „Отидохме в апартамента му на ул. „Жолио Кюри“, бяхме втори курс през 1976 г. Пеехме, а Катя свиреше и на пиано. И Тончо каза: „Страхотни сте. Оттук нататък всяка ваша стъпка искам да е през мен!“. Ние се разтреперахме. Това беше Тончо Русев, доайенът. После, като се качихме в трамвая, Катя ми каза: „Ощипи ме, не мога да повярвам, че това е истина“. Бяхме студенти с два купона за стола в джоба, но Тончо Русев ни каза, че сме страхотни и имаме голямо бъдеще“, разказва Здравко.

С Катя записали няколко песни и започнали да се изявяват като дует, но с името „Студио 2″. Легендарното „Ритон“ идва малко по-късно. В този промеждутък Здравко и Катя получили невероятната възможност да заминат и да пеят в Полша. Първата им работа била в Краков, в популярния бар „Феникс“. Трябвало да делят една гримьорна и сцена със стриптийзьорките, но това не обезкуражило младата двойка. Здравко и Катя се абстрахирали от факта, че всяка вечер трябва да гледат полуголи мадами и да се изявяват покрай тях. Това продължило 3 месеца.

След това се преместили в Познан, после в Шчечин в бар вариете „Каскада“, което било и едно от най-големите в Полша. По онова време Здравко и Катя нямали брак, но живеели под един покрив. Затова и поляците ги приемали за семейство. Край на нелегалната им любов сложила майката на Катя. Един ден родителката се ядосала и отсякла: „Колкото и да съм либерте, прибирате се в България и се жените, в противен случай няма да живеете заедно“. Здравко и Катя нямали нищо против. За тях бракът бил просто формалност. По-важното било да бъдат заедно и в живота, и на сцената.

През 1978 г. се завърнали и вдигнали най-екстравагантната сватба, виждана до тогава. Организирали я набързо, а тоалетите си избрали сами.

„Имаше само един булчински магазин. Отивам на ул. „Калоян“ във „Валентина“ и виждам едни безумно грозни рокли и костюми. Здравко тогава имаше много фешън виждане, бяхме си ушили много готини дрешки за сцена. Тогава се пееше с дълги рокли“, обяснява Катя.

Затова без никакво възражение от бъдещия си съпруг едрогърдата певица се появила пред олтара в рокля от небесносиньо ламе с едно рамо. Здравко пък се пременил със сако от същото ламе, черен панталон, бяла папийонка и бели обувки. След сватбата останали в България и записали първите си авторски песни в Радио София. Шефът на музикалната редакция обаче им обяснил, че трябва да сменят името на дуета си. Идеята да се кръстят „Ритон“ дал кумът им композиторът Любен Цветков. Така изгрява звездата на дуета, който вече има над 10 албума, десетки награди и безброй хитове.

Хармонията помежду им е на само на сцената, а и в живота. Здравко и Катя делят радости и несгоди вече 36 години.

 

Ритонката не може да зачене заради магия от колежка

Голямата болка на Катя и Здравко е, че нямат дете. Нетактични журналисти непрекъснато ги подпитват кога ще са родители, което става причина през 90-те години на миналия век дует „Ритон“ да избягват интервюта.

Всъщност години наред двойката се мъчи да зачене, но безрезултатно. Според слух в естрадните среди Катя прави спонтанен аборт през 1982 г. след напрегнато турне в провинцията. След този случай тя не успява да зачене повторно.

В съсловието се говори и друго – че едрогърдата Катя е жертва на магия от страна на завистлива колежка. Тя не можела да преглътне успеха на „Ритон“ и още през 80-те направила черна прокоба над семейството.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

http://youtu.be/YHYSVwo6ml0

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Значи здравейте! Наричам се сега Цветелина и може би е още по-скандално от преди, искам само да кажа, че така или иначе се отразява на физиката, особено когато Здравко е с друга Катя. Искам да похваля Здравко за това, че ми липсва не само той, а вече и цялата аз! Моля Ви да ми съдействате вече да установиме истински контакт със Здравко! Разчитам на Вас, че знаете поне кой той е , тъй като ако ме видите мене, няма да можете да ме разпознаете, Преди бях Катя с грим, още ме знаеха хората, сега съвсем и без грим, никой не ме знае.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.