Кой се раздели с богатствата си през 2013 г.

Цветан Цветанов и Христо Бисеров станаха най-известните клиенти на Комисията по конфискациите през изминалата година. Проверката на бившия вътрешен министър започна през декември, след като прокуратурата му повдигна три обвинения.

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

Бисеров обаче е първият в 8-годишната история на Комисията, чиито богатства ще се разследват от смесена комисия от юристи и икономисти. Заедно с бившия зам.-шеф на ДПС на мушката е доведеният му син Ивайло Главинков.

Интересното в техния случай е, че имуществото им може да бъде отнето, дори и без да е влязла в сила присъдата срещу тях. Причината е, че са обвинени за пране на пари

Христо Бисеров
Христо Бисеров

През изминалата година Комисията по конфискациите отчете, че е отнела имущество за над 12 милиона лева, което е рекорд в досегашната й история. Отнето е имане на различна стойност – от 4 хил. лева до над 959 хил. лева. Повечето от „бизнесмените“, попаднали под ударите на комисията, са сводници, наркотрафиканти, измамници с ДДС.

Направиха преглед кои са „героите“, разделили се с най-големи богатства през изминалата 2013 г. Любопитното е, че делата срещу някои от тях се точат още от 90-те години, но едва сега държавата успява да сложи ръка върху незаконната им собственост.

Рекордьорът по загуба на имоти за 959 685 лева е сводникът хотелиер Спас Ляпчев. В полза на държавата е отнет негов действащ хотел с басейн, механа и кафе-бар в село Катунци, край Сандански. Останалите имоти са няколко терена и пасище в същото село, а също и два автомобила – „Мерцедес“ и „Опел Калибра“. В Катунци от години се носят легенди за неговите денонощни оргии с проститутки. Делото срещу Спас Ляпчев се води от 2006 г. и едва през миналата Комисията най-после успя да го надвие.

Сред известните имена в списъка е и Ангел Кателиев – шеф на скандалната финансова пирамида „Галакси“. Той се прости с имоти за половин милион лева – ателие и офис в Бургас, шест леки коли – БМВ, „Мерцедес“, „Опел Астра“, „Пежо“, „Фиат Браво“ и „Рено“, два товарни автомобила „Мерцедес“ и „Ивеко“. фараонът се е разделил и с парите в 11 банкови сметки.

„Галакси“ събира парите на наивници в Бургас от 1999 до 2001 г. Сбирките се правят в малки семейни хотелчета на морския бряг, като срещите на клиентите на пирамидата приличат на психосеанси. Всеки нов член е длъжен да привлече поне трима, като се предпочитат заможни бизнесмени. В мрежата се оплитат и много безработни, които вземат кредити, за да се закачат за „печелившата“ схема. Пирамидата е разбита през 2001 г., но едва сега се конфискуват богатствата на нейния шеф. През 2010 г. въпросният Ангел Кателиев беше арестуван с банда бургаски лихвари, които станаха печално известни със средновековните си методи за изтезание на длъжниците си – вадене на зъби и дране на кожата с куки.

В Благоевград семейство Борислав Борисов и Силвия Стоицова се простиха с имущество за 858 515 лв. Те загубиха хотел с плувен басейн, етаж от жилищна сграда, 8 леки автомобила и един товарен. Борислав Борисов е автотърговец и е осъден за далавери с крадени коли, разиграли се в далечната 1999 г. Тогава в хърватския град Щригова той регистрира с фалшиви документи крадено „Ауди 6″ на името на благоевградската фирма „Сарацин-7″. В Загреб пък прави застрахователна измама с друго крадено „Ауди“, собственост на италианската лизингова компания от Бергамо. Покрай тези дела започва проверка на имуществото му и се установява, че през изминалите години фамилията е имала малко над 382 хил. лева доходи, а е направила разходи за над 1 млн. лева.

Без къщата си в Габрово остана бившият стриптизьор от балет „Максимус“ Стефан Колев. Той е спипан като производител на марихуана. Започват да разследват богатствата му, след като полицията открива лехите, а също и приготвени за пласмент 4 килограма от забраненото растение. Приходите и разходите на стриптийзьора се разминават с около 400 хил. лева, установяват в Комисията. Все още обаче не е изяснено точно от какво е натрупал имането си – от дрога или от сводничество. Има данни, че танцьори от мъжкия балет на стриптийзьора са използвани като жиголо. Като продавач на мъжки проститутки Колев вземал висока комисиона. Под запор сега са и имотите на съпругата му, която е половин виетнамка.

С богатство за над 919 хил. лева се прости и сводникът от Сливен Христо Стоянов. Той е осъден в Брюксел като шеф на банда за трафик на проститутки. През 2013 г. Комисията му взе огромен имот от 4700 кв. м във вилната зона в Сливен. Сводникът предвидливо прехвърлил този имот на роднини, но това не го спаси. Съдът обяви сделката за недействителна. Стоянов вече не разполага и с пет имота в Слънчев бряг, половин декар земя в живописното село Жеравна, апартамент в Хасково, още два имота с вила край Сливен и лек автомобил БМВ.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.