Крили от футболиста Иван Иванов рака на майка му

24 март 2012 г. Защитникът на „Партизан“ Иван Иванов се готви за важен двубой срещу „Хайдук“ (Кула). Часове преди мача мобилният му телефон звъни – баща му. Вместо да чуе ведрия глас на татко си, с който му пожелава успех, футболистът „замръзва“ на място: „Сине, майка ти си отиде!“.

Най-добрият футболист за 2013 година Иван Иванов дойде в ЦСКА срещу 8000 лева. Днес струва 1,6 милиона евро
Най-добрият футболист за 2013 година Иван Иванов дойде в ЦСКА срещу 8000 лева. Днес струва 1,6 милиона евро

Иван Иванов, който в сряда вечер най-накрая след години усърден труд бе обявен за „Футболист №1 на България“, до последно не знаел, че наближава моментът, в който ще се раздели завинаги с майчицата си, казват близки на бранителя. За да не се тревожи за нея и да се раздава на 100% на терена, Мариана предпочела да крие от Иван заболяването, още повече че лекарите й давали минимални шансове за живот.

Затова вестта, че на 24 години остава сирак, идва като гръм от ясно небе на „железния“ бранител. Въпреки сълзите в очите си, като истински мъжкар, блондинът не приема предложението на треньора си Аврам Гранд да отпадне от титулярната единадесеторка. Не предава съотборниците сд стиска зъби и стъпва на терена. Постъпка, заради която българинът влиза завинаги в сърцата на навиячите на „Партизан“. Преди първия съдийски сигнал целият стадион е на крака за минута мълчание в памет на Мариана Иванова. Няколко дни по-късно, в следващия двубой на „Партизан“ срещу „Рад“ (Белград), най-добрият футболист за изтичащата година трогва още повече, когато след гола във вратата на другия белградски тим, повдига фланелката си. Под нея грейва ликът на покойната му майка.

Седмица след като изгуби майка си през март миналата година, Иван вкара гол на „Рад", който посвети на нея
Седмица след като изгуби майка си през март миналата година, Иван вкара гол на „Рад“, който посвети на нея

Преди да стигне до най-голямото признание, в житието на Иван Иванов се нижат скандал след скандал, заради които мнозина предричаха, че талантът от Златица ще затрие в кварталната кръчма безславно кариерата си. А тя започва от една от школите люпилни на таланти, тази на благоевградския „Пирин“. За да стане „орле“, златичанинът „полита“ към нея по вина на Димитър Пенев и четата му, постигнали през 1994 г. един от най-големите успехи във футболната история на България – бронзовите медали на Мондиала в САЩ.

„След това лято всичките ми връстници искаха да станат футболисти.

Не можехме да отлепим очи от телевизорите, когато играеха националите. Заразих се и аз. Отсякох на татко, че съм си избрал професия“, казва защитникът на швейцарския „Базел“.

В онези години баща му Камен симпатизира на „Левски“ и тайно си мечтае синът му да облече синия екип. Таткото, който по професия е шофьор на тир, обаче не е грандоман “ и отлично разбира, че момчето му едва ли ще стъпи на „Герена“, където конкуренцията е жестока и без рушвет трудно стават нещата. Затова го качва на колата и двамата потеглят към Благоевград, където школата набира таланти за юношеската си селекция. От над 200 момчета от цялата страна приемат шестокласника Иван Иванов втори в списъка. Само след няколко мача Цанко Цветанов, който тогава е селекционер на юношеския национален отбор, подшушва на „Левски“, че някакъв русоляв тийнейджър твори чудеса от храброст в Македонско. Триумвират от шефа на „синята“ школа Руси Гочев, Наско Сираков и Мъри Стоилов привиква Иван на „Герена“, за да го убеди да се възползва от шанса на живота си, като подпише договор с клуба. Какво и как точно го омайват, не е ясно, но няколко дни по-късно Иван Иванов наистина се възползва от птичката, която веднъж каца на рамото само че тя чурулика откъм „Армията“.

„Предложението да го гледаме и привлечем дойде от Спас Джевизов. Той ми каза: „Сега е моментът да го вземем, а и Лъчо Николов – Чезари, който тогава му беше мениджър, ни помогна. Така го привлякохме за 8000 лева. Някой го подценяваха: бил флегматичен, бавен, разсеян и муден. Същата тази „флегма“ след това вкара в касата на ЦСКА 1,2 млн. евро, когато го продадохме на „Алания“, спомня си как са се развили събитията около идването на защитника в ЦСКА Стефан Орманджиев, тогава директор в клуба.

След трансфера си на „Армията“ Иван се трогва от жест на своя агент Чезари. заради който признава, че ще му е благодарен цял живот. На бизнесмена му се полагат 3000 лева комисион, но вместо да си пребере печалбата, той я дарява на семейството на тийнейджъра.

Дебют с екипа на ЦСКА Банката прави благодарение на Миодраг Йешич, който четири дни преди старта на пролетния сезон през 2005 г. поема мостика от ферарио Спасов. Сърбинът все по-често залага на таланта, след него и Пламен Марков разчита на Иван, докато севлиевецът не отстъпва мястото си на Стойчо Младенов. Излишно е да споменаваме, че на Екзекутора въобще не му пука за младоците в отбора. Обявява, че Иванов не притежава достатъчно качества, за да се впише в неговата концепция, и го съветва да си търси късмета извън Борисовата градина. Късметът е с адрес: Пловдив, стадион „Лаута“. Тримата от запаса – Иван, Стойко Сака-лиев и Александър Бранеков, отиват под наем в „Локомотив“. Само 3 месеца след това възмездието застига Младенов. В мач за Купата защитникът прави фурор с екипа на „смърфовете“, те печелят с 1:0 и Стойчовия“ ЦСКА отпада от турнира. Началниците на „Армията“ са бесни на треньора, прокудил най-добрия. Добре, че Екзекутора хуква след парите на гръцкия „Калитея“ и „червените“ по най-бързия начин си бръщат триото в София. Иван, сдобил се с прозвището Русия заради цвета на перчема си, поемат Димитър Пенев, а след него и племенникът му Любослав.

През ноември 2009 г. Чичовото предприема уникална за българския футбол чистка, като след загубата от „Литекс“ в Ловеч с 0:2 гони деветима играчи заради неспазване на режима. Сред тях и Банката, а само дни по-късно на „армейците“ им предстои гостуване на настоящия му тим „Базел“. Въпреки че трудно ще сглоби състав за мача с швейцарците, Любослав не си поплюва, защото е много, ама много ядосан: отстранените запивали до първи петли в бара на столичния хотел „Феста“, край тях имало дори и проститутки, се мълви.

Два дни след крутите мерки, взети от Пенев, той и играчите си чукат среща в ресторант в „Горубляне“. Вместо това обаче се разиграва най-срамната сцена в историята на ЦСКА – банда мутри пребиват дошлите на явката футболисти. По-късно се разбира, че наказателната акция е била организирана от бившия боксьор Калоян Стоянов – Цимбика. Чува се, че е била поръчана от Чичовото, но цялата истина е неясна и до днес.

„Преди години нарушихме дисциплината с някои от момчетата. После всички си понесохме наказанието. Сега нямам никакви проблеми с Любо Пенев“, казва за настоящия си селекционер в националния отбор футболист №1.

Точно отшумява този скандал, и Иван Иванов отново е в епицентъра на следващия. При спор за паркиране пред нощен бар в центъра на София футболистът напуска полесражението със забит нож в прасеца. Свадата избухва, след като цесекарят не ще да плати за престой на автомобила си, тъй като охранителят, който миг по-късно ще го ръгне в крака, отказва да му даде касова бележка. В „Пирогов“ зашиват с над 20 шева зейналата рана, която за късмет не се оказва фатална за кариерата на блондина.

Вече възстановен след инцидента, на рамото на Банката каца още една от щастливите птички. “Длания“ го купува, а заточението в далечен Владикавказ поставя край на серията от изцепки. Само за един сезон защитникът влиза в клуба на футболните милионери. Руснаците му дават 480 хиляди долара (към 680 хил. лв.) годишна заплата, без премиите. В един момент обаче парите в „Алания“ свършват и макар за по-малко пари, 250 хил. евро на сезон, защитникът отива в „Партизан“, за да стане за две поредни години шампион на Сърбия.

Балканският климат обаче отново не се отразява добре на Банката. Още с пристигането му в Белград медиите го посрещат с: „Извинете за неудобния въпрос, но вие гей ли сте?“. Български журналист шокирал комшиите, че новото попълнение на „гробарите“ е с особена сексуална ориентация. Понеже… прекалено често се снима сам с най-верния си другар Иван Караджов.

За да се уверят, че е на 100% мъж, феновете на „Партизан“ му кроят капан. Пращат му местната секс бомба Сандра пред която не е устоял нито един от футболистите на белградския гранд. „Мъж е, мъж е!“, възкликва доволно блондинката, а снимки как тества с ръка плътността на шортите на футболиста заливат пресата в западната ни съседка.

Предпоследното стъпало, което Русия изкачи през септември, преди да покори и стълбицата на „футболист на годината“, е „Базел“. Швейцарците цакат на сърбите 1,6 млн. евро. А Иван ще добавки'“нови 1,4 млн. евро към банковата си сметка, ако изпълни до край договора си.

О, забравихме най-важното! Иван Иванов загърби скандалите и стигна дотук не без помощта на своята майка. „Моята награда е и за теб, мамо!“, отправи послание към другия свят най-добрият футболист…

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.