Как Пепи Гърчето отмъкна от „Алфа банк“ 21 милиона лева

Дръзкият обир на 21 милиона лева от гръцката „Алфа банк“ най-сетне стигна до съдебната зала. Бившият главен секретар на трезора Петко Митевски застава за първи път пред съда в понеделник, 18 ноември. Грандиозната афера вероятно ще се следи с повишен интерес, тъй като в нея са забъркани интересни фигури от столичния хайлайф.

Касиерът Петко Митевски изнася в куфарчета парите от банката. В показанията си твърди, че го е направил под давление на Гърчето
Касиерът Петко Митевски изнася в куфарчета парите от банката. В показанията си твърди, че го е направил под давление на Гърчето

Милионите бяха откраднати от „Алфа банк“ през 2010 г. и дълго време разследването тънеше в непроходима мъгла. Първият обвинител по това дело беше Пламен Георгиев. По-късно той стана зам.-министър на правосъдието, а сега е шеф на немане на незаконно придобито имущество. Известният столичен адвокат Менко Менков пък пое защитата на обвиняемия касиер Петко Митевски.

Според разследването високопоставеният банков служител Митевски открадва 21 201 430 лева в рамките на 2 години. От 2008 до май 2010 г. той буквално разкоства трезора, така че никой от босовете да не се усети. Изнася парите с куфарчета от клон „България“ на банката. Минава цяла година, докато го арестуват.

През това време само гръцките собственици на банката знаят за „обира на века“, но го пазят в най-дълбока тайна. Притесняват се да не пострада имиджът на банката и да не се разклати доверието в нея. Те правят собствено проучване и бързо разкриват крадеца. Поради високия си пост Петко Митевски е единственият с достъп до главната каса на „Алфа банк“. Касиерът е задържан за няколко дни в банката и през това време прави пълни признания. Той написва обясненията си, дадени пред изпратените от Атина двама одитори, и тези документи са заверени от нотариус.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков има бизнес отношения със скандалния Петър Филипас Цабалас. Гърчето е бил управител на фирмата му „Старт 26"
Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков има бизнес отношения със скандалния Петър Филипас Цабалас. Гърчето е бил управител на фирмата му „Старт 26″

Пред гърците лъсва страховита схема. Митовски разказва, че Петър Филипас Цабалас му предлага 400 хил. евро комисиона, ако му повери изнесените милиони за известен период от време. Въпросният Цабалас е по-известен в София като Пепи Гърчето. Официалният му бизнес е извозване на отпадъци от строителни обекти, но по-интересното е, че той с лекота пазарува скъпи сгради по столичните булеварди „Оборище“ и „Евлоги Георгиев“, сякаш купува чушки и домати. Пепи Гърчето е собственик и на най-оборотното заведение в центъра на София – „Парк бар“, където сърба кафето си елитът на столицата – от Васил Божков до Лили Иванова.

Гръцките одитори, разбира се, го привикват и него за разпит. Той им е добре познат, защото по-рано е предлагал на банката да закупи негов имот на ул. „Оборище“ в столицата.

Пред гърците Цабалас признава, че наистина е взел парите от Митевски, но няма как да ги върне заради настъпилата световна финансова криза. Пепи Гърчето искал парите, за да ги депозира в друга банка. След това щял да ги върне в трезора, а двамата с касиера да си поделят тлъстата лихва.

Когато започва истинското разследване на обира, Цабалас напълно отрича да е казвал подобно нещо. Сега той е само свидетел по делото, защото показанията му пред гърците не са направени по установения от закона начин и нямат никаква юридическа тежест.

Пепи Гърчето не връща парите и паникьосаният Митевски решава да си създаде алиби. За целта написва три приемно-предавателни протокола, с които парите са „предадени“ на инкасоколи от „G4S Security“. Протоколите обаче са с поредни номера, а според транзакциите те трябва да са издадени през шест месеца. Одиторите веднага забелязват това. Графологична експертиза също доказва, че единственият действителен подпис в протоколите е на Митевски, а другите са фалшиви. Измамата е разкрита.

Петко Митевски работи 5 години в „Алфа банк“, а преди това е бил счетоводител в родния си град Троян. В гръцката „Алфа банк“ той се позамогва и започва да подарява чисто нови автомобили на свои приятели Станал и спонсор на състезател по мотоспорт, родом от Троян. Хукнал на пътешествия и екзотични екскурзии из цял свят. За добро утро си поръчвал бутилка винтидж шампанско „Дом Периньон“.

Свидетелят по делото Петър Филипас Цабалас също има интересни контакти.Той върти бизнес заедно с шефа на Столичния общински съвет Елен Герджиков – един от най-доверените хора на Цветан Цветанов. Пепи Гърчето е бил управител на неговата фирма „Старт 26″, чиято дейност е била управление на питейни заведения, нощни барове, ресторантьорство и т.н.

Според имотния регистър от 2005 г. Пепи Гърчето започва да изкупува ценни имоти на ул. „Оборище“. Сред респектиращите му придобивки например е къщата на ул. „Оборище“ 43.

Масивната сграда с мансарден етаж е построена навремето от ген. Стефан Славчев. Пепи Гърчето купува имота през 2009 г. от наследниците на генерала, сред които е и художникът Георги Липовански. През април тази година обаче частният съдебен изпълнител Милен Бъзински изкара на търг този имот на Цабалас, заради неплатен негов дълг към бизнес партньор от столицата. 500 кв.м са предложени за 4,5 млн. лева.

Пепи Гърчето обаче има собственост и в съседната сграда на „Оборище“ 45. През 2009 г. е купил ателие от 65 кв. м. Преди това през 2005 и 2006 г. е купил и два апартамента, но ги е продал. Бизнесменът има имот и на ул. „Оборище“ 67, закупен през 2007 г. и ипотекиран в „Алфа банк“. Дългът е изплатен за много кратък срок. Комшийки там са му Маргарита Михнева и Анастасия Мозер.

През лятото на 2008 г. Пепи Гърчето купува и втория етаж от сградата на „Оборище“ 67. Имотът е заложен в Обединена българска банка, а по-късно е продаден на Джи ви трейдинг“ (ИНСА БГ). Компанията е свързана с бизнесмена Георги Самуилов, собственик на известна петролна рафинерия, бивш финансов директор в „Мултигруп“. Името му се появи в подслушаните телефонни разговори между шефа на митниците Ваньо Танов и финансовия министър Симеон Дянков.

Пепи Гърчето купува и къщата на Румен Гайтански – Вълка на „Оборище“ 12. За нея без проблем плаща 10 милиона лева.

Тези скъпи имоти не са единствената собственост на Пепи Гърчето. Той притежава и апартаменти на столичната ул. „Евлоги Георгиев“, а според имотния регистър и в други големи градове. Според запознати мистериозният млад мъж има най-апетитните имоти в България на обща стойност около 30 милиона!

Името на Пепи Гърчето нашумя и покрай Евелин Банев – Брендо. Според спецслужбите той помогнал да се изперат няколко милиона евро от кокаин чрез австрийска компания. Запознати твърдят, че бизнесменът не отказвал да легализира и пари, натрупани от източване на кредитни карти в Европа. Далаверата ставала чрез пазаруване на луксозни имоти в атрактивни улици около Докторския паметник. В службите имало разработка срещу Гърчето, която обаче не виждала бял свят заради влиятелните му покровители. Лично Цветан Цветанов и Станимир Форов разпоредили през 2012 г. разработката срещу Гърчето да бъде смачкана. Според източници в момента тарикатът отново е разработван след официално подадена жалба на „Алфа банк“ в ДАНС.

Как ще завърши мистерията с грандиозния обир на гръцката банка, предстои да се разбере, факт е, че 3 години по-късно от откраднатите 21 милиона лева няма и следа…

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.