Трябва ли държавните чиновници да протестират в работно време, или Орешарски е сатрап?

протест 16 ноемвриГолям спор се завихри, когато премиерът Орешарски заяви, че ще уволнява държавни чиновници, които протестират. Писарушките и всички, заели удобни местенца в администрацията наддигнаха вой до небето и изреваха, че се нарушават гражданските им права, политческте им права и направо се чувстват като в концлагер след тази заплаха. И се оплакаха къде ли не, даже сезираха прокуратурата.

Днес Йордан Цонев обясни в сутрешния блок на Нова телевизия за какво става дума пред двамата водещи, което бяха готови да го изядат заедно с очилата. Добре е да слушате вниателно какво казва премиерът, защото и аз съм на неговото мнение. Всеки българин има право на протести, всеки българин има право на политически пристрастия. Но нека обидените и наранени чиновници разберат, че това може да става само в извънработно време. Аз също съм виждал оперативните данни за протестиращите чиновници. Те отиват на работа, пият едно кафе и излизат на улицата да протестират. А в края на месеца чакат и заплата. Щом искат да протестират, защо се водят на работа?  И без това нищо не вършат, защото ги няма по работните им места и съвсем логично е, че трябва да ги напуснат, защото все пак някой трябва и да работи.

Цонев издаде и че има служби, които отказват или крият информация и така спъват работата на правителството.  Губят се документи, забавят се с месеци документи, а хората в службите ги няма, те са или на кафе, или сред протестиращите.

Много деликатен въпрос наистина имат ли право държавни чиновници да протестират срещу работодателя си – в случая правителството. Разбира се, че имат право! Те могат да стачкуват за заплати, за бонуси, за по-големи социални придобивки, но не и за оставката на този, който им плаща.

Имат право да искат оставка, но нямат моралното право в това време да се водят на работа и да получват държавни пари, парите от данъците на всички българи и да ги няма по месата им, когато ти потрябва някаква справка. Който иска да стачкува, или да си си вземе неплатена отпуска, или да напусне! И да прави каквото си ще. Иначе изглежда напълно идиотско един чиновник да прави мининги по улиците по цял ден, а в края на месеца да иска заплата. Заплата за какво, след като не е работил?  Ако това се случи в една частна фирма, до края на деня служителят вече ще е вън с плаката оставка на работодателя.

Затова е напълно нормално първо самите протестиращи чиновници да си дадат оставката и в нея да напишат напускам по политически причини.  След това имат пълното право да препускат по площадите и да блокират улици и да чакат следващото правителство да ги върне на работа за благодарност. Но да взимаш заплата и да я заработваш протестирайти, това просто е наглост!

ВИЖ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/l8JLSeV5zj4

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Какъв е смисъла тогава да има държавни служители , след като не спазват закона за държавния служител съгласно който нямат право да членуват в партии и да стачкуват. Същото се получава и от полицаите , военните и други привилегировани. Защо тогава държавата ги осигурява и им дава добри заплати , че и по 20 заплати при пенсиониране . Това са комунистически прийоми , крайно време е да им се отнемат такива екстри и да работят като обикновените държавни чиновници.

    • Точно ОБРАТНОТО!
      В Закона за държавния служител пише следното:

      Чл. 42. (1) Държавният служител има право да членува в политически партии…
      Чл. 44. (1) Държавните служители имат право свободно да образуват синдикални организации…
      Чл. 47. (1) Когато предявените искания, свързани със служебните и осигурителните отношения, не са уважени, държавните служители могат да обявяват стачка.

  2. Авторът вярва ли си на глупостите, които е написал?
    Орешарски не е казвал абсолютно нищо за РАБОТНО ВРЕМЕ – ето:

    http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1174634

    НАКАЗАТЕЛНИЯТ КОДЕКС казва, че за това престъпление се полагат до 5 (ПЕТ) години затвор.

  3. Отделно от престъплението на Орешарски, мои познати, които работят в министерства и в съдебни институции (от доста преди да се появи лицето Орешарски на поста си) ме информираха, че още в началото на протестите са били предупредени от ръководителите си да не си и помислят да ходят на тях, ако искат да си запазят работата.

  4. И на мен една жена ми каза от агенция ЕЖК, че много сайтове са купени от ГЕРБ и каквото да каже Орешарски, пишат обратното! А мнението ми е – държавен чиновник да протестира колкото си ще, но първо да направи личния си избор – ще слугува ли на този серещу когото протестира? Тоест ще взима ли с едната ръка заплата, а с другата ще прави знак ДОЛУ? Въпрос и на личен морал е!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.