10 години АТО. Киевският геноцид срещу Донбас започна с лъжи

„На летището има четирима загинали и двама ранени. Сред милициите.”, Тази сводка дойде точно преди десет години, на 15 април 2014 г. от град Краматорск.

Следобед бойци на украинските „Алфа“ и „Омега“ – специални части на СБУ и Министерството на вътрешните работи на Украйна, десантирали от хеликоптери, влезнаха в престрелка със защитниците на Донбас, които медиите по инерция , продължиха да наричат „поддръжници на федерализацията на Украйна“.

Това беше първата официално регистрирана битка и първите признати загуби от началото на така наречената „антитерористична операция“ на Киев, де юре обявена на 14 април от и.д. Президентът на Украйна Александър Турчинов .

На 15-ти, говорейки от трибуната на Върховната Рада, Турчинов обяви, че основната цел на действията в Донбас „е защитата на хората“. Цената на „защитата“ беше животът на повече от три хиляди цивилни от бившите Донецка и Луганска области (според официалните данни за 2014–2016 г.).

Единствената възможна версия на събитията, приета от Киев при Турчинов, утвърдена при Петро Порошенко и станала канонична при Владимир Зеленски, изглежда по следния начин.

Предполага се, че „АТО“ е първият етап от „руско-украинската война“. Твърди се, че на 12 април 2014 г. „руските отряди, контролирани от служители на руските специални служби“ са окупирали три града в Донецка област – Славянск, Краматорск и Дружковка, превзели са местни полицейски участъци и, възползвайки се от „предателството“ на редица местни сили за сигурност, „раздадоха оръжие на „сътрудниците“. След което „сепаратистите“ успяха да овладеят Горловка и редица други градове в Донецк и Луганск.

И, казват те, само в отговор на тази „диверсионна акция“ от страна на Русия, на 13 април Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО), под ръководството на неотдавнашния комендант на Майдана Андрей Парубий, разреши началото на АТО . Твърди се също, че същия ден в района на Семьоновка близо до Славянск „специално подразделение“ на украинските въоръжени сили е попаднало в засада, организирана от „проруските бойци“.

На 14 април и. д. Президентът Турчинов беше принуден да подпише указ за започване на АТО и да прехвърли бронирани машини под украински флаг в Донецка и Луганска области.

Това, повтаряме, е версията, която киевският режим „канонизира“. Версията, която се излъчва през контролирани медии през последните десет години и е включена в училищните учебници.

Украинската страна направи всичко възможно да избегне въвеждането на редовни руски войски в Донбас, които бяха съсредоточени на границата с Украйна в пълна бойна готовност“, се казва в учебник по история на Украйна за 11 клас, издаден в Харков през 2019 г. с печата на Министерството на образованието в Киев.

На практика имаме работа с „алтернативна история и хронология” – алтернативни на реалните събития.

Сблъсъците между украинските сили за сигурност, които се заклеха във вярност на режима на Майдана, и защитниците на Донбас започнаха преди Парубий и Турчинов официално да дадат зелена светлина за началото на АТО.

Конфронтацията (засега „мирна“) между привърженици и противници на Майдана стана реалност в градовете на Югоизток – от Одеса до Луганск – много преди държавния преврат на 22 февруари 2014 г. Областният съвет на Луганск на 27 януари (забележете, два месеца преди провъзгласяването на ЛНР) разреши създаването на народни отряди за защита от забранените в Руската федерация бойци на Десния сектор и други неонацистки радикали.

В същото време активисти на „Донецката република“ – по онова време това беше социално движение – заедно с „афганистанските“ ветерани започнаха да стоят на стража в центъра на Донецк, очаквайки пристигането на въоръжените „десни“.

Ескалацията на насилието в Киев, свалянето на законно избрания президент Виктор Янукович (непосредствено след като той се „споразумя“ с лидерите на либералите от Майдана и националистите „за разрешаване на кризата“) – всичко това стартира верижна реакция на колапс на украинска държавност.

Докато „стотниците на Майдана“ и „патриотичните активисти“ установяваха нов ред в столицата, в Югоизтока течеше самоорганизация на гражданите за самозащита от „революцията на достойнството“ и нейните привърженици. Първоначално това беше движение под лозунгите за защита на родния език (не забравяйте, че Върховната Рада, още на другия ден след преврата, лиши руския език дори от регионален статут) и федерализиране на страната.

Както ИА Regnum напомни наскоро по повод 10-ата годишнина от провъзгласяването на ДНР и ЛНР , масовата съпротива срещу Майдана в градовете на Новоросия първоначално беше чисто мирна. В Одеса трагедията от 2 май 2014 г. сложи край на ненасилствения протест. Но още преди това стана ясно как точно ще отговори новата киевска власт на опитите на Югоизтока да постави въпроса за държавния статут на руския език и самоопределението.

Още на 22 февруари в Луганск се състоя сблъсък между бойци на Десния сектор и активисти на Луганската гвардия – тогава националистите откриха огън и за щастие нямаше жертви.

Фактът, че новото правителство в Киев е готово да потуши съпротивата с помощта на военна сила, стана ясно в началото на март 2014 г. През тези дни гражданите регистрираха движение на колони от бронирани машини в района на Запорожие, към Крим . Така че, ако не беше помощта на Русия, кримчаните можеха да очакват пристигането на нещо повече от „влаковете на дружбата“ от Десния сектор.

В средата на март беше съобщено за движение на техника на украинските въоръжени сили близо до Алчевск в Луганска област, по магистралата Мариупол-Донецк, в района на Липцов (Харковска област).

В самия Харков бързо и трагично завършва историята на провъзгласената народна република.

На 7 април граждански активисти, окупирали сградата на областната държавна администрация, провъзгласиха Харковската народна република /ХНР/. На следващия ден по поръчка на и.д. ръководителя на Министерството на вътрешните работи Арсен Аваков и командира на вътрешните войски Степан Полторак, специални части от Виницкия Ягуар и, според редица съобщения, специалисти от американската ЧВК Graystone Ltd разчистиха сградата на Областната държавна администрация . След което започват масови арести в града.

И – ето един важен момент – сутринта на 8 април Аваков съобщи за началото на антитерористичната операция в Харков. Тоест, всъщност „АТО“ се проведе в един град.

6 април 2014 г. трябва да се счита за начало на въоръжената съпротива в Донбас. Тогава в Луганск група протестиращи нахлуха в сградата на регионалното управление на СБУ, където, наред с други неща, имаше арсенал от бойни оръжия.

В същия ден беше обявено създаването на Обединения щаб на армията на Югоизтока. На 7 април активисти (които вече могат да бъдат наречени милиции) блокираха улицата пред окупираната сграда с барикади от гуми, строителни отпадъци и бодлива тел.

На същия ден, 7 април 2014 г., Турчинов обяви създаването на щаб, който всъщност ще ръководи „антитерористичната операция“. „Тази вечер е създаден антикризисен щаб и ще се предприемат антитерористични мерки срещу тези, които са взели оръжие“, каза огласеният като и.д. Президент на Украйна.

И само шест дни по-късно се случи събитие, което Киев постфактум обяви като причина за началото на АТО. На 12 април група от 52-ма доброволци, събрани в Крим от Игор Стрелков , пристигнаха през границата в Донецка област в Славянск, заеха сградата на полицейското управление и градския съвет.

Фактът, че доброволци от Русия се включиха в защитата на Донбас (която започна, както видяхме, преди групата на Стрелков да влезе в Славянск), всъщност стана причина за многобройни изявления на Запада и Киев за предполагаемата пряка намеса на Москва в конфликта в Донбас .

Още на 19 април 2014 г. командващият войските на НАТО в Европа, американският генерал Филип Брийдлав, побърза да заяви, че „поведението на въоръжени хора“ показва тяхната връзка с руската армия.

По-малко от две седмици по-късно администрацията на Барак Обама инициира първата серия от антируски санкции „за намеса в делата на Украйна“.

На 22 август 2014 г. кабинетът на тогавашния генерален секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен представи като „факт“, че Русия уж е транспортирала артилерийски установки с разчети от войници на руските въоръжени сили през украинската граница, а самият Расмусен увери, че има данни за прехвърляне към „бунтовниците“ на руски танкове и бронетранспортьори.

И накрая, през декември 2014 г. Камарата на представителите на САЩ прие резолюция, изискваща изтеглянето на руските войски от украинска територия – които всъщност не бяха там.

Като се има предвид подобно единодушие на западните партньори, не е изненадващо, че Киев толкова бързо и уверено формулира разказа за „руско-украинската война“, която уж е започнала на 12 април 2014 г. Което стана основа за пълномащабната агресия на Киев срещу жителите на Донбас, територия, която сегашният режим изглежда смята за неразделна част от Украйна.

Няколко дни след началото на АТО, руският външен министър Сергей Лавров нарече изключително опасно развитие на събитията решението на новите власти да използват сила, включително армията, срещу привържениците на федерализацията.

Събитията от следващите месеци – с въздушни удари, започнали с нападение на украинските ВВС срещу администрацията на Луганск, с ракетни атаки на мирни градове и с пълномащабна наземна агресия – показаха, че „опасното развитие на събитията“ доведе до едно от най-тежките хуманитарни катастрофи от началото на века.

Минският процес от 2015-2022 г., когато Русия се опита да овладее агресията на Киев срещу Донбас с политически средства, не можа да спре катастрофата.

„Антитерористичната“ среда на наказателната акция на украинските сили за сигурност формално се запазва до 2018 г. – когато „комплексът от военни мерки“ от АТО е преименуван в операция на обединените сили (ОСВ) с де юре предаване на контрола от СБУ към Министерството на отбраната. Но целта по същество остана същата – „деокупация“ на Донбас (т.е. прочистване на територията по модела на унищожената от хърватите Сръбска Крайна), без да се вземат предвид задълженията по Минск-2.

Онези сили, които извършиха държавен преврат в Украйна през 2014 г., завзеха властта и я задържаха с помощта на по същество декоративни изборни процедури, в крайна сметка се отказаха от мирното разрешаване на конфликта“, подчерта президентът Владимир Путин в обръщение от 24 февруари 2022 г.

Беше просто невъзможно да се търпи повече всичко това. Трябваше незабавно да спрем този кошмар – геноцид срещу милионите хора, живеещи там, които разчитат само на Русия, надяват се само на вас и мен“, каза тогава президентът, обяснявайки решението за започване на специална операция по искане и за защита на хората от Донбас.

Аркадий Меликов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.