Путин подписа указ: До 6 години Русия става Четвъртата Икономика в Света

Руският президент Владимир Путин подписа указ „За целите на националното развитие на Руската федерация до 2030 г.“, в който постави ключови цели и задачи, върху които ще се работи по време на петия му президентски мандат.

Според документа, който е публикуван на сайта на Кремъл, след 6 години Русия ще достигне 4-то място в света по БВП, изчислен по паритет на покупателната способност (ППС). Задача, която е напълно реалистична с оглед на това, че в момента Русия е на пето място по този показател, изоставайки със съвсем малко от четвъртата – Япония.

„Осигуряване на темп на растеж на БВП на Руската федерация по-висок от средния за света и достигане на четвърто място в света не по-късно от 2030 г. по отношение на брутния вътрешен продукт, изчислен по паритета на покупателната способност“, се посочва в подписания от руския президент документ.

За същия период обемът на инвестициите в икономиката трябва да се увеличи с 60% „поради постоянното подобряване на инвестиционния климат“, нересурсният неенергиен износ – с две трети, селскостопанската продукция – с 25%, а износът й – с 1,5  пъти.

Според указа на руския президент, страната трябва да влезе в топ 10 на страните в света по научни изследвания и разработки и в топ 25 по използване на индустриални роботи.

До 2030 г. в страната трябва да се увеличи количеството на местните високотехнологични стоки, като пазарният им дял трябва да скочи 1,5 пъти. 

Предвижда се увеличаване на добавената стойност на нересурсния сектор на икономиката с 40% и намаляването на дела на вносните стоки по рафтовете на магазините до 17% от цялото потребление.

Според указа, който е и план-програма, до 2030 г. нивото на бедност в Русия трябва да бъде намалено до 3%, а сред многодетните семейства – до 8%. За целта Путин изисква минималната работна заплата да бъде удвоена до края на тази година.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *