Янев: България е Против още Войски на НАТО на своя територия! Петков: Казаното от Янев си е негово лично мнение!

Премиерът Кирил Петков се разграничи от своя предшественик и настоящ военен министър Стефан Янев, като обяви официалната позиция на шефа на МО срещу разполагане на допълнителни сили на Алианса в България, за единствено негово лично мнение.

Припомняме, че във вторник във фейсбук профила си Стефан Янев написа, че струпването на руски войски по границата с Украйна засега не са обстоятелства, които да оправдаят решението за разполагане на войски на НАТО на българска територия.

Въпросът за засилване на военното присъствие на НАТО в България не е разискван в Министерски съвет, обяви Петков в отговор на въпрос дали позицията на Янев е официална и дали има консенсус по тази тема, след като Демократична България вече се изказаха срещу мнението на военния министър.

„Съобщенията на министъра по тази тема е негово лично мнение и по никакъв начин то не е позиция на нашето правителство. Ясно заявих, че ние ще бъдем активен член на НАТО и този тип решения ще бъдат координирани в тази ни роля“, обяви в прав текст премиерът.

„Едновременно с това искам да подчертая, че продължаването на политиката на ЕС и НАТО в областта на източната ни граница, е максимално използване на дипломатичен път и мирни средства. Това е българския интерес – да нямаме в съседство военно положение“, добави той. Веднага след това той за втори път натърти: „но пак искам да заявя ясно, че ние сме и ще бъдем активен член на ЕС и НАТО“.

Петков отказа да каже неговото конкретно мнение дали е за засилване на военното присъствие в България. „Но като цяло колкото по-малко фокуса е върху военния потенциал и колкото повече е върху дипломатическия потенциал, толкова по-добре за България, но тези мнения не се изразяват по този начин“, добави Петков.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Часове по-рано „Демократична България“ обяви, че не е съгласна с линията на неутралитет спрямо Русия и държи да разположим военни сили на НАТО, ако ни бъде поискано от Алианса. Затова, още с формирането на Комисията по отбрана в парламента, ДБ ще поиска изслушване на министъра на отбраната Стефан Янев, за да даде обядснение за изявлението си, че няма нужда от войници на Алианса на наша територия. Това стана ясно от думите на съпредседателя на формацията Христо Иванов.

„Не може България да си позволи неутралитет, който е в полза на политиката на Кремъл в региона. Ще инициираме изслушване на министъра на отбраната, за да изясни своята позиция и оценки – на какво стъпват те, защото темата е прекалено важна“, каза в кулоарите на НС Христо Иванов.

„Това, което е написал в социалната мрежа, изисква минимум едно добро изясняване, особено в светлината на записите в коалиционното ни споразумение“, заяви депутатът от ДБ по адрес на Стефан Янев.  „Ние бихме подкрепили всички мерки, свързани с укрепването на нашата отбрана и способност да противостоим на нарастващите поплъзновения от страна на Руската федерация в региона“, заяви още Иванов.

„ДБ изключително държи на това, което е фиксирано в коалиционното споразумение, като част от текстовете за отбраната, България да развива своето пълноценно членство в НАТО, а не просто като някаква формалност, като наистина активна принадлежност“, категоричен бе съпредседателят на ДБ. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

 1. ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ ГРАБВАЙ СОПИТЕ И ВИЛИТЕ НИЕ НАРОДА 85% НЕ СМЕ ИЗБИРАЛИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ФАШИСТИ КОИТО ИСКАТ ДА НИ ВКАРАТ ВЪВ ВОЙНА С БРАТСКА РУСИЯ ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ ДА ГИ ИЗХВЪРЛИМ ОТ ПАРЛАМЕНТА А Т А К А

 2. Време Кирчо и Кокорчо да си ходят там, от където дойдоха.Избраха ги машините и шепа хора. Не искаме тези мошеници.

 3. Изявлението на Петков за активно участие на България в алианса и акцента върху дипломацията при решаване на отношенията с Русия, по никой начин не противоречи на мнението на Янев. То очевидно е израз на опит за лавиране между интересите на САЩ и Русия. Което правеше и Бойко по неговия си начин,с липса на действия и с люта антируска риторика.
  По-обезпокоително е изявлението на ДБ, които са в поза партер пред см. посолство.

 4. САМО И ЕДИНСТВЕНО ИДИОТИ НИ УПРАВЛЯВАТ ВЕЧЕ 32 Г . НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТЕ НЕ НОСЯТ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ

 5. Днес на пресконференцията на президента на Русия Путин каза ястно и категорично’
  НАТО и базите на САЩ да се изтеглят до при подписването на договора за развалянето на Варшавският договор.В противен случай конфликта е неизбежен.Да знаете дали в Бг има бази;Да цели 5 на брой,което означава че Бг ще бъде УНИЩОЖЕНА.
  Благодаря на всички предатели Американофили убийци.

  • …по същия начин разни „умно-красиви“ са искали след Освобождението 1878 година , България да се върне под властта на турския султан…

 6. Да пратим Ристето и Кирчо, а може би и Соломонча да „преговарят“ за броя на американските воиници у нас. Танковете и артилерия вече е разтоварена в Александрополис в Гърция, да почваме и строежа на военен мост към Румъния. Тия дето чакат за туристи на Черноморието и целия ни малък бизнес да се затварят в къщи и да се молят на Бога, щото ние друго не можем.

 7. Интересно е да чуем, каква е позицията по въпроса на БСП и Президента. Янев има нужда от подкрепа, иначе е глас в пустиня.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.